Blog
Blog
Στα «κάγκελα» οι νοσοκομειακοί γιατροί για την αξιολόγηση του ΕΣΥ με sms – Τι υποστηρίζουν

Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΕΙΝΑΠ) εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στο νέο μέτρο αξιολόγησης των δημόσιων νοσοκομείων μέσω SMS από τους ασθενείς, χαρακτηρίζοντάς το ως «επικοινωνιακό πυροτέχνημα».
Σύμφωνα με την Ένωση, το μέτρο αυτό δεν στοχεύει στη βελτίωση της δημόσιας περίθαλψης, αλλά επιχειρεί να αποκρύψει τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει το ΕΣΥ, λόγω χρόνιων προβλημάτων όπως η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και η προώθηση της ιδιωτικοποίησης. «Δεν πρόκειται να επιλύσει κανένα από τα ουσιαστικά ζητήματα των νοσοκομείων», τονίζει χαρακτηριστικά.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί υποστηρίζουν ότι η αξιολόγηση μετατρέπει τους εργαζόμενους σε αποδιοπομπαίους τράγους, την ώρα που η πολιτική ηγεσία αποποιείται ευθύνες. Θέτουν επίσης το ερώτημα: «Πώς μπορούν οι ασθενείς να αξιολογήσουν τις υπηρεσίες χωρίς επαρκή πληροφόρηση;».
Παραδείγματα που παραθέτουν:
Πόσοι γνωρίζουν ότι περιμένουν 20 ώρες για αξονική, επειδή από τρία μηχανήματα λειτουργεί μόνο ένα λόγω έλλειψης ακτινολόγων;
Πόσοι ξέρουν ότι σχεδόν το 40% των χειρουργικών αιθουσών στην Αττική είναι κλειστές;
Πόσοι γνωρίζουν ότι για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ευθύνεται η δραματική αναλογία ενός νοσηλευτή για 30 έως 60 ασθενείς;
Νοσοκομειακοί γιατροί: Όχημα για συγχωνεύσεις τμημάτων ή νοσοκομείων
Η ΕΙΝΑΠ προειδοποιεί ότι το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου, μπορεί να οδηγήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων ή νοσοκομείων, αλλά και σε διώξεις εργαζομένων, με πρόσχημα τις χαμηλές αξιολογήσεις.
«Η πραγματική αξιολόγηση γίνεται καθημερινά, όταν οι γιατροί δίνουν μάχη σε αντίξοες συνθήκες για δημόσια και δωρεάν Υγεία», σημειώνει η Ένωση, καλώντας την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις επικοινωνιακές κινήσεις και να προχωρήσει σε ουσιαστικές λύσεις:
Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για κάλυψη όλων των κενών θέσεων.
Λειτουργία των κλειστών ΜΕΘ, ΜΑΦ και χειρουργικών αιθουσών.
Καμία μετακύλιση ευθυνών στους εργαζόμενους.
«Δεν σώζεται το ΕΣΥ με SMS, αλλά με επενδύσεις, προσωπικό και πολιτική βούληση να παραμείνει δημόσιο», καταλήγει η ΕΙΝΑΠ.
Πηγή: healthreport.gr