Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Στα κάγκελα οι ξένες φαρμακευτικές!

Blog

Στα κάγκελα οι ξένες φαρμακευτικές!

Στα κάγκελα οι ξένες φαρμακευτικές!

Για αποσύρσεις κρίσιμων φαρμάκων για τη δημόσια υγεία προειδοποιούν οι ξένες φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Σε ανακοίνωση τους αντιδρούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο τονίζουν ότι πλήττει καίρια την καινοτομία, σε μία εποχή μάλιστα που η αξία της είναι περισσότερο ξεκάθαρη από ποτέ.

Το νομοσχέδιο μεταβάλλει το μηχανισμό επιμερισμού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback). Ειδικότερα, μεταβάλλεται από 90-10% σε 80-20% η αναλογία για την κατανομή της υπέρβασης σε κάθε εταιρεία ανάλογα με το μερίδιο αγοράς και την ανάπτυξή της και κυρίως εξαιρούνται τα γενόσημα και εκτός πατέντας προϊόντα.

Μέχρι πρότινος και με βάση απόφαση του Ανδρέα Ξανθού από το 2017, το ποσό της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης επιμερίζεται στις φαρμακευτικές εταιρείες με βάση 2 παραμέτρους:

  1. κατά 90% με βάση τα τελικά μερίδια αγοράς.
  2. κατά 10% με βάση το μερίδιο ανάπτυξης κάθε εταιρείας, όπου ως μερίδιο ανάπτυξης λαμβάνεται ο λόγος της ανάπτυξης της εταιρείας προς το άθροισμα όλων των θετικών αναπτύξεων. Αυτό είναι το λεγόμενο growth clawback.

Στην ανακοίνωσή τους, τα μέλη του PhRMA Innovation Forum (PIF) που είναι ξένες φαρμακευτικές, υπογραμμίζουν ότι ανακατανομή αυτή με κανένα τρόπο δεν εξυπηρετεί τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και την μείωση του clawback, το οποίο βαίνει ανεξέλεγκτο για μια ακόμα χρονιά. Αντ’ αυτού το μόνο που επιτυγχάνει η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι η αναδιανομή του βάρους από τα γενόσημα και τα παλιά φαρμακευτικά προϊόντα, στα νέα και καινοτόμα, τα οποία τόσο πολύ χρειάζεται η κοινωνία μας, εν μέσω πανδημίας.

Τιμωρεί έτσι την ανάπτυξη της καινοτομίας και βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία  με τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.  Πόσο μάλλον που προτείνεται αναδρομική ισχύς από 1/1/2020, καταλύοντας κάθε έννοια προβλεψιμότητας, που είναι βασική αρχή της υγειούς επιχειρηματικότητας.

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι, ειδικά για τα νοσοκομειακά φάρμακα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αποσύρσεις κρίσιμων για την δημόσια υγεία φαρμάκων, δεδομένου ότι στο χώρο αυτό οι υποχρεωτικές επιστροφές (rebate & clawback) ήδη υπερβαίνουν το 50% -70%.

“Ως Σύνδεσμος έχουμε επεξεργαστεί μια στρατηγική που θα οδηγήσει σε πραγματική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και βελτίωση της αποδοτικότητας των δημοσίων δαπανών. Ζητούμε την άμεση απόσυρση του μέτρου και την ενεργοποίηση ουσιαστικού διαλόγου για την επιτάχυνση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης”, καταλήγουν.

Για αποσύρσεις κρίσιμων φαρμάκων για τη δημόσια υγεία προειδοποιούν οι ξένες φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Σε ανακοίνωση τους αντιδρούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο τονίζουν ότι πλήττει καίρια την καινοτομία, σε μία εποχή μάλιστα που η αξία της είναι περισσότερο ξεκάθαρη από ποτέ. 

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης