Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Στα 11 εκατ. ευρώ έκλεισε η δαπάνη για τη βιταμίνη D;

Blog

Στα 11 εκατ. ευρώ έκλεισε η δαπάνη για τη βιταμίνη D;

“Κλείδωσε” μαθαίνουμε η διαπραγμάτευση στη Βιταμίνη D, η δαπάνη της οποίας έχει ακουστεί ότι ήταν στα 30 εκατ. ευρώ.  Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, το συγκεκριμένο νούμερο δεν είναι πραγματικό, καθώς από αυτό δεν έχουν αφαιρεθεί τα rebate και τα clawback που φτάνουν συνολικά στο 50% περίπου.

Αρα από τα 16 εκατ. ευρώ (έχουν αφαιρεθεί εκπτώσεις και επιστροφές) κλείδωσε η διαπραγμάτευση στα 11 εκατ. ευρώ- και πάλι το κράτος είναι κερδισμένο, αλλά όχι τόσο αν η κατηγορία ήταν στα 30 εκατ. ευρώ.
Ενα εξίσου σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί, υποστηρίζουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, είναι ότι πριν την τελευταία διαπραγμάτευση δραστηριοποιούνταν στην κατηγορία 2 εταιρείες και τώρα είναι πάνω από 5, ενώ προετοιμάζονται και νέες είσοδοι σε αυτή από το 2023. Γεγονός που κυοφορεί όξυνση του ανταγωνισμού το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ξεκινά διαπραγμάτευση για μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι άμεσα πρόκειται να κληθούν από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, οι εταιρείες που διακινούν (συνταγογραφούμενα) σκευάσματα ασβεστίου, σιδήρου και μαγνησίου. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας στην κατηγορία του ασβεστίου, δραστηριοποιούνται πέντε εταιρείες με πέντε κωδικούς. Αντίστοιχα στην κατηγορία του σιδήρου είναι 10 εταιρείες με 15 κωδικούς, ενώ στο μαγνήσιο διακινούν σκευάσματα 8 εταιρείες με 9 κωδικούς. Υπάρχει ακόμη μια κατηγορία που λέγεται Ασβέστιο +D3 -πρόκειται για νέα σκευάσματα που εμφανίστηκαν προ διμήνου- και στην οποία δραστηριοποιύνται 5 εταιρείες με 11 κωδικούς.

Συνολικά σε πέντε κατηγορίες -Βιταμίνη D, Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Σίδηρο και Ασβέστιο D3- υπάρχουν 48 συνταγογραφούμενοι κωδικοί, ενώ οι περισσότερες εταιρείες δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από μία κατηγορίες.

Τι θέλει να κάνει το Υπουργείο Υγείας;

Να μειώσει τη δαπάνη, αυστηροποιώντας και περιορίζοντας τα κριτήρια χορήγησης των συγκεκριμένων σκευασμάτων. Μιλάμε για μία δαπάνη που σύμφωνα με τα δεδομένα του Υπουργείου είναι στα 120 εκατ. ευρώ (όλες μαζί οι προαναφερθείσες κατηγορίες). Οπου και πάλι όμως, όπως λένε οι πηγές μας, αν αφαιρεθούν οι εκπτώσεις και οι επιστροφές πέφτει στα 70 εκατ. ευρώ. Αλλά και πάλι ο στόχος του Υπουργείου είναι η εξοικονόμηση να φτάσει στο 75%. Οπως επεσήμανε και σε πρόσφατη εκδήλωση ο Υπουργός Υγείας κ. Α. Πλεύρης -συγκεκριμένα στην κοπή πίτας του ΣΦΕΕ- κάποιες κατηγορίες έχουν εξαντλήσει ήδη το budget όλης της χρονιάς τους δυο πρώτους μήνες του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου και αυτό δεν θα ξανασυμβεί. Στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός είναι η συνολική δαπάνη για βιταμίνη D, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο να μην απασχολεί το δημόσιο για πάνω από 20, 25, το πολύ 30 εκατ. ευρώ.

Τρελοί οι ρυθμοί και για τις μη συνταγογραφούμενες βιταμίνες και τα παραφάρμακα

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, το  2020 οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής που πουλήθηκαν (μη συνταγογραφούμενα ενώ περιλαμβάνονται και παραφάρμακα) ήταν 11.485.507 τεμάχια, αξίας 100.196.594. Τα αντίστοιχα νούμερα για το διάστημα Ιαν-Νοεμβρίου του 2021 ήταν 11.123.467 τεμάχια αξίας 98.649.467 ευρώ και με αναγωγή σε έτος διαμορφώνονται σε 12.134.691 τεμάχια αξίας 107.617.601 ευρώ.

Αντίστοιχα στα σκευάσματα για το ανοσοποιητικό (είναι μέσα ο ψευδάργυρος, η εχινάκεια και η βιταμίνη C) πουλήθηκαν 715.000 τεμάχια το 2020 αξίας 5.940.798 ευρώ και το 11μηνο του 2021, 469.604 τεμάχια αξίας 4.044.259 ευρώ. Με μία αναγωγή, το 2021 πουλήθηκαν 512.295 τεμάχια αξίας 4.411.919 ευρώ. Μολονότι και στις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρείες, μόλις τέσσερις στην πρώτη (βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής) και πέντε στη δεύτερη (ανοσοποιητικό) ελέγχουν το 50% της αγοράς.

Ποια αναμένεται να είναι η πορεία των συμπληρωμάτων και των βιταμινών παγκοσμίως

Η παγκόσμια αγορά των συμπληρωμάτων και των βιταμινών αναμένεται να φτάσει τα 74,27 δισ. δολ. έως το 2027, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 8% από το 2021. Οπως αναφέρει η έρευνα, η ανάγκη και η ευαισθητοποίηση για κατανάλωση βιταμινών έχουν ενταθεί λόγω της πανδημίας της CoVid-19. Το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας για την Υγεία και τη Φροντίδα (NICE) του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε ότι η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία των οστών και των μυών και ενισχύει την ανοσία του σώματος για την καταπολέμηση των αναπνευστικών ιών. Επιπλέον, προτείνεται οι ενήλικες, τα παιδιά και οι νέοι ηλικίας άνω των 4 ετών να καταναλώνουν 10 μικρογραμμάρια βιταμίνης D σε καθημερινή βάση.

Ερευνες έχουν δείξει ότι σε άτομα με χαμηλή ανοσία που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον Κορωνοϊό, οι βιταμίνες είναι χρήσιμες για την ενίσχυση της ανοσίας τους ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα μόλυνσης. Ως εκ τούτου, το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της ζήτησης για τα συμπληρώματα και τις βιταμίνες. Σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα Εξέτασης για την Υγεία και  τη Διατροφή στις ΗΠΑ, πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού έχει καταναλώσει αυτά τα προϊόντα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Στις βασικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κατηγορία είναι οι Alticor Inc. (Amway Corporation), NOW Foods, Inc., Glanbia PLC, GlaxoSmithKline PLC (GSK), Pfizer, Inc., Bayer AG, Good Health New Zealand, Herbalife International, Inc., και The Bountiful Company (Nestlé SA).

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης