Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature διαπιστώθηκε ότι η μεταλλαγή στην περιοχή της πρωτεΐνης spike D614G σχετίζεται με αυξημένη πολλαπλασιαστική ικανότητα στην ανώτερη αναπνευστική οδό.
Το γεγονός συνδέεεται με την αυξημένη μολυσματικότητα του ιού. Ισχυρότερος είναι ο μεταλλαγμένος ιός (G614) καθώς εντοπίστηκε να έχει υψηλή πολλαπλασιαστική ικανότητα σε κύτταρα Calu-3 του πνεύμονα και σε ανθρώπινους ιστούς του αναπνευστικού.
H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ,) και Θάνο Δημόπουλο (Καθηγητής Θεραπευτικής και Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Υπενθυμίζεται ότι επιστήμονες εκτιμούσαν με βάση αναλύσεις σε περισσότερες από 28.000 αλληλουχίες του γονιδίου spike μέχρι τον Μάιο του 2020 ότι μια αμινοξική μεταλλαγή στο κωδικόνιο 614 (D614G) ήταν σπάνια πριν τον Μάρτιο.
Ωστόσο, τα ποσοστά αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, φτάνοντας σε ποσοστά άνω των 74% στις αλληλουχίες SARS–CoV-2 διαθέσιμες μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.
Ρόλος της μετάλλαξης
Τα υψηλότερο ιικό φορτίο των στελεχών με G614 που έχει βρεθεί στον άνω αεραγωγό σε ασθενείς με COVID-19, καθώς και σε πειραματόζωα καταδεικνύουν το ρόλο της μεταλλαγής.
Το γεγονός είναι δυνατόν να εξηγηθεί με τα υψηλότερα επίπεδα έκφρασης του υποδοχέα ACE2 στη ρινική κοιλότητα σε σύγκριση με το κατώτερο αναπνευστικό.
Σε σύγκριση με το D614, ο ιός G614 πολλαπλασιάζεται σε υψηλότερα επίπεδα στον άνω αεραγωγό, αλλά όχι στους πνεύμονες των πειραματόζωων, υποδηλώνοντας ότι η μεταλλαγή D614G μπορεί να μην προσδίδει πλεονέκτημα για τους πνεύμονες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν μολυνθεί με μεταλλαγμένο ιό είχαν μεν υψηλότερα επίπεδα ιικού RNA, αλλά δεν εμφάνισαν σοβαρότερη νόσο.
Από το μοντέλο σε πειραματόζωα προκύπτει ότι ο ιός G614 είναι πιο μολυσματικός σε ρινικό έκπλυμα και στην τραχεία, αλλά όχι στους πνεύμονες, και παράλληλα δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στην απώλεια βάρους ή στη νόσο.
Εφόσον αυτά τα χαρακτηριστικά του ιού που βρέθηκαν σε πειραματόζωα και στο ανθρώπινο μοντέλο επεκταθούν και σε ασθενείς με COVID-19, τότε θα έχουν 10 φορές αυξημένη μολυσματικότητα του ιού G614 και άρα αυξημένη μετάδοση και διασπορά.
Άξιο λόγου είναι ότι «ο ιός G614 έδειξε ελαφρώς μεγαλύτερη ευαισθησία στην εξουδετέρωση από ορό με αντισώματα που προήλθαν από πειραματόζωα που μολύνθηκαν με ιό D614» σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Εμβόλιο
Οι τρέχουσες δοκιμές εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2 βασίζονται σε ιό D614. Όμως, τα αποτελέσματα για την εξουδετέρωση του ιού G614 μετριάζουν την ανησυχία ότι η μεταλλαγή μπορεί να ανατρέψει την αποτελεσματικότητά τους, κάτι που θα δείξει η περαιτέρω έρευνα.
Καταλήγοντας, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μεταλλαγή D614G ενισχύει τον πολλαπλασιασμό του ιού στο ανώτερο αναπνευστικό, αλλά ταυτόχρονα την ευαισθησία του ιού στη εξουδετέρωσή του.
Πηγή: virus.com.gr