Blog

Σημαντικές ελλείψεις σε δύο βασικά αναισθησιολογικά φάρμακα – Με «αλχημείες» προσπαθούν οι αναισθησιολόγοι να δώσουν λύσεις

Σημαντικές ελλείψεις σε δύο βασικά φάρμακα (υδροχλωρική ετιλεφρίνη και εφεδρίνη) που χρησιμοποιούν οι αναισθησιολόγοι στις ναρκώσεις και στα επείγοντα, σημειώνονται το τελευταίο δεκαήμερο στη χώρα μας, με το ΙΦΕΤ να δηλώνει αδυναμία να προμηθευτεί τα φάρμακα αυτά αναφέρει στο DailyPharmaNews η πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας Ελεάνα Γαρίνη. Πρόκειται για ενδοφλέβια φάρμακα που χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά στα χειρουργεία για να αντιμετωπίσουμε επεισόδια υπότασης που προκύπτουν πολύ συχνά κατά τη διάρκεια μιας νάρκωσης, λέει η κ. Γαρίνη για να εξηγήσει ότι παλαιότερα αυτά τα φάρμακα τα προμηθεύονταν κανονικά τα νοσοκομεία από φαρμακευτικές εταιρείες. «Επειδή είναι φθηνά όμως καμία φαρμακευτική εταιρεία λόγω clawback δεν τα φέρνει, με αποτέλεσμα εδώ και πολύ καιρό η χώρα μας να τα προμηθεύεται μέσω ΙΦΕΤ από το εξωτερικό. Δηλαδή αντί να είναι αγοραστής μία φαρμακευτική εταιρεία είναι το κράτος. Και εδώ αξίζει να επισημάνουμε ότι το κόστος που πληρώνει συνήθως το ΙΦΕΤ είναι δεκαπλάσιο από την τιμή που θα αγόραζε αν υπήρχε μία σταθερή προμήθεια στη χώρα. Τα φάρμακα τα οποία αγοράζει το ΙΦΕΤ, τα αγοράζει μέσα από μία διαδικασία ανταγωνισμού πανευρωπαϊκά και με τιμές εξωτερικού όχι Ελλάδας».

Το ΙΦΕΤ δηλώνει αδυναμία να προμηθευτεί τα φάρμακα στην ευρωπαϊκή αγορά

Όπως μάλιστα επισημαίνει η κ. Γαρίνη στις εκκλήσεις της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, η επίσημη απάντηση από το ΙΦΕΤ είναι ότι δεν βρίσκει να προμηθευτεί αυτά τα φάρμακα στην ευρωπαϊκή αγορά». Και ποια είναι η λύση που δίδεται ενόσω υπάρχουν οι ελλείψεις και τι αντίκτυπο έχει στους ασθενείς αυτή η λύση, προκύπτει εύλογα το ερώτημα. «Κάνουμε ουσιαστικά αλχημείες αν θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την έκφραση. Δηλαδή χρησιμοποιούμε σε μεγάλες αραιώσεις πολύ ισχυρά αγγειοσυσπαστικά. Και αυτό μπορεί να ζορίζει χωρίς λόγο την καρδιά του αρρώστου, ή να κάνει επεισόδια υπέρτασης. Αντί να κάνουμε αλχημείες πρέπει να έχουμε αυτά τα φάρμακα που λειτουργούν ήπια και αξιόπιστα».

Η κ. Γαρίνη τονίζει ότι το πρόβλημα δεν παρουσιάζεται για πρώτη φορά. «Συμβαίνει πάρα πολύ συχνά να έχουμε ελλείψεις σε φάρμακα όπως πχ πριν από ένα χρόνο είχαμε θέμα με τις ηπαρίνες, πρόσφατα είχαμε έλλειψη σε κλονιδίνη. Είναι κάποια χρόνια τώρα που σημειώνονται περιοδικές ελλείψεις, λόγω του ότι δεν υπάρχει μία σταθερή ροή φαρμάκων στη χώρα, εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής στο φάρμακο».

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X