Blog

Αρχική » Blog » Ημερίδες / Συνέδρια / Σεμινάρια » Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται για Φάρμακα Υψηλού Κόστους και για προώθηση των γενοσήμων

Blog

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται για Φάρμακα Υψηλού Κόστους και για προώθηση των γενοσήμων

Η διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, τα κίνητρα για τη μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων, η είσοδος καινοτόμων φαρμάκων για τη θεραπεία χρονίων παθήσεων, οι ελλείψεις φαρμάκων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ο εκσυγχρονισμός της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με την εφαρμογή αυτοματοποιημένων ελέγχων και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων αλλά και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσουν οι φαρμακοποιοί, μέσα από το δίκτυο των ελληνικών φαρμακείων, για την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στο εν λόγω συνέδριο που με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο όμορφο ακριτικό νησί του ανατολικού Αιγαίου.  

Η επιτυχία σφραγίστηκε από τη συμμετοχή 350 συνέδρων και 40 εταιρειών χορηγών από όλη την Ελλάδα αλλά και το «παρών» που έδωσαν ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, οι εκπρόσωποι όλων των κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου, Καθηγητές Πανεπιστημίου, το προεδρείο και μέλη του Δ.Σ. του ΠΦΣ, πρόεδροι και εκλέκτορες φαρμακευτικών συλλόγων, εκπρόσωποι συνεταιρισμών φαρμακοποιών, καθώς και πλήθος φαρμακοποιών των νησιών του Αιγαίου.

Την επίσημη έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος του Φ.Σ. Λέσβου και Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Παναγιώτης Χριστόφας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου κ. Παναγιώτης Προβέτζας και ο Πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος. Παραβρέθηκαν ακόμα οι κ.κ.: Χαράλαμπος Αθανασίου, Βουλευτής Ν. Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, Περιφερειάρχης  Βορείου Αιγαίου, Ταξιάρχης Βέρρος, Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Αντώνιος Αυγερινός, Πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Θεανώ Καρποδίνη, Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ, Νάντια Γκογκοζώτου, Μη Εκτελεστική Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Χαρά Καννή, Διευθύντρια Φαρμακευτικής Υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ, Νίκη Τσούμα, Πρόεδρος ΗΔΙΚΑ, Μπάμπης Καραθάνος, Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της ΠΕΦ, και πολλοί άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου το ενδιαφέρον συγκέντρωσε το στρογγυλό τραπέζι για τις «Σύγχρονες προκλήσεις στην καινοτομία και την προσβασιμότητα στο φάρμακο» με τη συμμετοχή των κ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργού Υγείας, Θεανώς Καρποδίνη, Διοικήτριας Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας, Ευάγγελου Μανωλόπουλου, Προέδρου Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Ολύμπιου Παπαδημητρίου, Προέδρου Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Θεόδωρου Τρύφων, Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών και Συνδιευθύνοντα Συμβούλου του ομίλου ELPEN, και Απόστολου Βαλτά, Προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη  διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, τα κίνητρα για τη μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων, την είσοδο καινοτόμων φαρμάκων για τη θεραπεία χρονίων παθήσεων, τις ελλείψεις φαρμάκων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με την εφαρμογή αυτοματοποιημένων ελέγχων και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων κ.ά.

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο κ. Στρατής Λιαρέλλης, Δημοσιογράφος, Εντεταλμένος Σύμβουλος Διοίκησης Ομίλου ΑΝΤ1.

Όπως και το δεύτερο στρογγυλό τραπέζι για τις «Υπηρεσίες προαγωγής υγείας μέσα από το φαρμακείο» με τη συμμετοχή των κ.κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, Υφυπουργού Υγείας, Αχιλλέα Γραβάνη, Καθηγητή Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κυριάκου Σουλιώτη, Καθηγητή Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σεραφείμ Ζήκα, Προέδρου Ινστιτούτου Διά Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ), Α’ Αντιπροέδρου Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και Εμμανουήλ Κατσαράκη, Γενικού Γραμματέα Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου & Προέδρου του Φ.Σ. Χανίων, το οποίο ασχολήθηκε με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι φαρμακοποιοί, μέσα από το δίκτυο των ελληνικών φαρμακείων, για την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών που θα στοχεύουν στην πρόληψη, σε δράσεις για τη δημόσια υγεία τις οποίες έχει εξαγγείλει το Υπ. Υγείας και στη στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο κ. Πρόδρομος Παπαηλιόπουλος, Δημοσιογράφος, Διευθυντής Ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν ακόμη ομιλίες επιστημονικού και επαγγελματικού ενδιαφέροντος που άπτονται των εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης στον χώρο του φαρμάκου, της διαχείρισης του πόνου από το φαρμακείο, της φαρμακευτικής κάνναβης για τη διαχείριση χρόνιων παθήσεων, της καταπολέμηση της παχυσαρκίας και της σημασίας της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης για άτομα με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Φάρμακα Υψηλού Κόστους

Για το θέμα των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, τα λεγόμενα ΦΥΚ ο Υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά τη θέση που έχει εκφράσει κι άλλες φορές δημόσια για την πρόθεση του Υπουργείου να δρομολογήσει τη διαδικασία που θα φέρει ένα μέρος των φαρμάκων αυτών να διακινείται μέσα από το δίκτυο των φαρμακείων της κοινότητας.

Σε πρώτη φάση αυτό θα γίνει με συγκεκριμένο αριθμό συνταγών, πιλοτικά έτσι ώστε να φανεί και η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό το μέτρο αλλά και να απεγκλωβιστούν από τον μεγάλο φόρτο εργασίας τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ώστε κι εκεί ο κόσμος να εξυπηρετείται καλύτερα, αφού τα σημερινά μόλις 29 σημεία διάθεσής τους είναι λίγα.

Σε ό,τι αφορά το χρόνο που αυτό θα γίνει δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προσδιοριστεί καθώς είναι θέμα απόφασης για τα φάρμακα που θα διατίθενται κατ’ αυτόν τον τρόπο, διαμόρφωσης της σχετικής νομοθεσίας και βέβαια τρεξίματος των διαδικασιών, δημιουργίας και λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας κτλ.

Πολύ σημαντική είναι σε κάθε περίπτωση η πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει –επιτέλους- στον προσδιορισμό του τι ορίζεται σύμφωνα με το νόμο ως ΦΥΚ ενδεχομένως και με αλλαγή του συγκεκριμένου όρου που χρησιμοποιείται –λανθασμένα για πολλούς- για φάρμακα που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι καθορισμένο το τι είναι Φάρμακο Υψηλού Κόστους βάσει νομοθεσίας κάτι που θα πρέπει επιτέλους να γίνει. Δεν είναι δυνατόν, όπως είπε, οποιοδήποτε φάρμακο κρίνει η φαρμακοβιομηχανία ότι δεν την συμφέρει να δίνεται στο ιδιωτικό φαρμακείο γιατί πληρώνει μεγαλύτερο clawback και rebate, να μη το διαθέτει στα φαρμακεία της κοινότητας αλλά να το προωθεί μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα την χωρίς λόγο ταλαιπωρία του κόσμου. Δεν είναι δυνατόν, ανέφερε χαρακτηριστικά, φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης να διατίθενται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ

Κίνητρα για την αύξηση των γενοσήμων

Ένα ακόμη από τα θέματα που συζητήθηκαν κι έβγαλε είδηση είναι αυτό της αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων στην ελληνική αγορά, ένα ζήτημα που ξεκίνησε να απασχολεί σοβαρά την πολιτεία ήδη από την εποχή των μνημονίων αλλά χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν γίνει ουσιαστικές κινήσεις που να καταφέρουν να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς αυτών των φαρμάκων στη χώρα μας σε επίπεδο αντίστοιχο άλλων προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών.

Κι ενώ έχει αναγνωριστεί η σημασία του να δοθούν κίνητρα  στους φαρμακοποιούς  – ως ένα από τα μέτρα για την αύξηση της χρήσης των γενοσημων – εν τέλει στην πράξη η αξιοποίηση του φαρμακοποιού ως επαγγελματία υγείας που μπορεί πράγματι να αλλάξει τη στάση των πολιτών απέναντι στην σημαντική σε όλον τον κόσμο αυτή κατηγορία φαρμάκων δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά.

Ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι εφόσον η φαρμακοβιομηχανία θέλει τη διείσδυση των γενοσήμων θα πρέπει να παίρνουν τα φαρμακεία ανταμοιβή εφόσον αυξάνουν αυτή τη διείσδυση.

Θα πρέπει αυτά τα κίνητρα, όπως είπε, να δοθούν πραγματικά και γι΄ αυτό προτίθεται να καλέσει άμεσα σε μία σύσκεψη τον πρόεδρο του ΠΦΣ και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας ώστε να οριστικοποιηθούν τα ουσιαστικά κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν στους φαρμακοποιούς και να προωθηθούν.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης