Blog

Σημαντικά έργα 70 εκατ. ευρώ στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια

“Τόσα χρόνια στο κουρμπέτι” έχω μάθει να ξεχωρίζω τους ανθρώπους. Πιάσαμε κουβέντα στο περιθώριο του συνεδρίου και κατάλαβα ότι εκεί υπάρχει σχέδιο και βούληση  και γίνονται σημαντικές αλλαγές. Έτσι του πρότεινα να κάνουμε μία συνέντευξη να μας τα πει αναλυτικά.

Συνολικά, επενδύονται περίπου 70 εκατ. ευρώ. Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη Μακεδονία μπαίνουν σε μια νέα εποχή. Με την παράδοση του νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης το 2027, δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,  και την ολοκλήρωση του Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης το 2030, η περιοχή θα διαθέτει ένα δίκτυο νοσοκομειακών υποδομών, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ακόμη, ξεχωρίζουν η νέα πτέρυγα της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου, αλλά και το Κέντρο Ανοσοθεραπείας, που θα δώσουν πρόσβαση σε χιλιάδες ασθενείς στις νέες καινοτόμες θεραπείες. Σε εξέλιξη βρίσκεται και το μεγάλο έργο ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, τόσο στο “Γεννηματάς” όσο και στο νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος”.

Και δεν είναι όμως μόνο τα νοσοκομεία. Παρεμβάσεις με νέο εξοπλισμό γίνονται και στα κέντρα υγείας της περιοχής και τα κονδύλια φθάνουν τα 4,4 εκατ. ευρώ. “Μιλάμε για μια ολοκληρωμένη στρατηγική παρέμβαση, με ξεκάθαρο στόχο: να φέρουμε τον πολίτη στο επίκεντρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας”, τονίζει ο κ. Τσαλικάκης.

Βέβαια, δεν είναι όλα ρόδινα. Το μείζον πρόβλημα αφορά τις ελλείψεις συγκεκριμένων ιατρικών ειδικοτήτων (παθολογίας, ακτινολογίας κλπ) κατά κύριο λόγο στα περιφερειακά νοσοκομεία. Ο κ. Τσαλικάκης μας εξηγεί ποιες κινήσεις έχουν γίνει συντονισμένα με το υπουργείο Υγείας ώστε να καλυφθούν τα κενά. Το συνολικό ισοζύγιο πάντως νέων προσλήψεων προς αποχωρήσεις είναι θετικό τα τελευταία χρόνια.

  • Πώς εξελίσσονται τα έργα που υλοποιούνται στην Υγειονομικής σας Περιφέρεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης; Ποιος είναι ο προϋπολογισμός;

Η 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας συμμετέχει ενεργά στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών υγείας, μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”. Πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, για μια ιστορική ευκαιρία, δύσκολα θα ξαναδούμε μια τόσο μεγάλη και εκτεταμένη παρέμβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και γι’ αυτό έχουμε χρέος να την αξιοποιήσουμε με σχέδιο, διαφάνεια και προσήλωση στον στόχο: να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο, αποδοτικό και προσβάσιμο σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες της Βόρειας Ελλάδας.

Σε εθνικό επίπεδο, ο συνολικός προϋπολογισμός των παρεμβάσεων ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Στη δική μας Υγειονομική Περιφέρεια υλοποιούνται αυτή τη στιγμή έξι μεγάλα έργα ανακαίνισης, τα οποία αφορούν δεκαέξι Κέντρα Υγείας σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, μέσα στον Ιούνιο υπογράφηκαν ακόμη δύο συμβάσεις συνολικού ύψους 1.266.941,16 ευρώ, που αφορούν την ανάπτυξη ιατρείων χρόνιων νοσημάτων σε δώδεκα Κέντρα Υγείας και δύο Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, καθώς και την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου.

Την ίδια στιγμή, στον άξονα του συνολικού εκσυγχρονισμού των νοσοκομείων, στην περιοχή ευθύνης της 3ης ΥΠΕ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη δεκατέσσερα έργα, ενώ δύο έχουν ήδη ολοκληρωθεί, με συνολικό συμβατικό προϋπολογισμό 27.542.408,92 ευρώ. Πρόκειται για έργα σε νοσοκομεία όπως τα Παπαγεωργίου, Παπανικολάου, Γεννηματάς, Άγιος Δημήτριος, Βέροιας, Νάουσας, Γιαννιτσών, Έδεσσας, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας και Κατερίνης. Με ενέργειες της Διοίκησης της 3ης ΥΠΕ έχουν πραγματοποιηθεί επεκτάσεις των συμβάσεων, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο όλα τα διαθέσιμα κονδύλια και να αναμορφωθούν επιπλέον κρίσιμες υποδομές.

Η πρόοδος των έργων είναι απολύτως εντός χρονοδιαγράμματος και αρκετά από αυτά βρίσκονται ήδη στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Από τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες παραδόσεις ανακαινισμένων Κέντρων Υγείας και πιστεύω ακράδαντα πως τότε θα δούμε όλοι στην πράξη τη διαφορά που επιδιώκουμε.

Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω και ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο: τα Κέντρα Υγείας και γενικότερα όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που υπάγονται στη 3η Υγειονομική Περιφέρεια ενισχύονται ουσιαστικά και σε επίπεδο εξοπλισμού, μέσω πόρων του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το σχετικό έργο, συνολικού προϋπολογισμού 4,4 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σύγχρονων προδιαγραφών, διαγνωστικού, προληπτικού και θεραπευτικού χαρακτήρα. Συνολικά, προβλέπεται η προμήθεια 77 ειδών, μεταξύ των οποίων ακτινογραφικά μηχανήματα, απινιδωτές, υπερηχοτομογράφοι, κλίβανοι, κλίνες νοσηλείας, μηχανήματα εξετάσεων, απεικονιστικά μέσα, μικροσκόπια και πολλά ακόμη χρήσιμα εργαλεία.

Όπως βλέπετε, δεν πρόκειται απλώς για μια τεχνική ή επιφανειακή ανακαίνιση. Μιλάμε για μια ολοκληρωμένη στρατηγική παρέμβαση, με ξεκάθαρο στόχο: να φέρουμε τον πολίτη στο επίκεντρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Προσωπικά πιστεύω πολύ στον ρόλο της ΠΦΥ. Το έχω αναφέρει πολλές φορές και το εννοώ: η Πρωτοβάθμια Φροντίδα δεν είναι απλώς φίλτρο αποσυμφόρησης του νοσοκομείου· έχει αυτόνομο ρόλο. Από την αποτροπή κακών συνηθειών, όπως το κάπνισμα, μέχρι την πρόληψη, την παρακολούθηση του χρόνιου ασθενούς που δεν χρήζει νοσηλείας, μέχρι και τη στιγμή που θα τον παραδώσει στην πόρτα του νοσοκομείου και θα τον ξαναπαραλάβει με την επιστροφή του στο σπίτι. Αυτή είναι η συνολική φιλοσοφία μας, και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε συντονισμένα με το Υπουργείο Υγείας.

  • Ποια είναι τα πιο εμβληματικά έργα; Τι θα προσφέρουν στους πολίτες;

Ανάμεσα στα πιο εμβληματικά έργα συγκαταλέγεται η νέα πτέρυγα της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου “ΓΝΘ Γ.Παπανικολάου”, αλλά και το Κέντρο Ανοσοθεραπείας που αναπτύσσεται παράλληλα στον ίδιο χώρο. Το “Παπανικολάου” διαθέτει ήδη την κορυφαία Αιματολογική Κλινική στα Βαλκάνια, με σημαντική επιστημονική εμπειρία και ιστορικό επιτυχίας. Το νέο έργο, όμως, αναβαθμίζει καθοριστικά τον ρόλο της και την μετατρέπει σε κέντρο διεθνούς εμβέλειας, με τεράστιες δυνατότητες εξατομικευμένων θεραπειών για αιματολογικούς και ογκολογικούς ασθενείς. Θα μνημονεύσω την ειδική νομοθετική παρέμβαση που χρειάστηκε από το Υπουργείο Υγείας και την προσωπική εμπλοκή του κ. Γεωργιάδη, ώστε να εκδοθεί εγκαίρως η άδεια και να μη χαθούν τα πολύτιμα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

default

Στο ιστορικό νοσοκομείο “ΓΝΘ Γ. Γεννηματάς” έχουν ήδη ολοκληρωθεί σημαντικά έργα, όπως η αναβάθμιση της Παθολογικής Κλινικής και της ΩΡΛ, καθώς και κρίσιμες υποδομές πυρασφάλειας, ανελκυστήρων και η απομάκρυνση αμιάντου, που βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Σε εξέλιξη βρίσκεται και το μεγάλο έργο ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, τόσο στο “Γεννηματάς” όσο και στο νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος”. Τα έργα αυτά θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα των νοσοκομείων κατά την προσέλευση των ασθενών και θα ενισχύσουν καθοριστικά τη δυνατότητα διαχείρισης των περιστατικών στα επείγοντα, εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες φροντίδας και ταχύτερη ανταπόκριση.

Παρεμβάσεις μεγάλης σημασίας υλοποιούνται και στα ΤΕΠ των Νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών καθώς και στις χειρουργικές τους αίθουσες από τον Ιανουάριο του 2025,  δομές που εξυπηρετούν πολυπληθείς και ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και οι οποίες πλέον αποκτούν σύγχρονες, λειτουργικές εγκαταστάσεις.

Δίπλα στα Έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουμε και τα έργα από τις Διοικητικές Περιφέρειες. Που δεν είναι ανεξάρτητα. Στη Δυτική Μακεδονία, ξεχωρίζει η νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης, ένα σημαντικό έργο που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η νέα πτέρυγα, περίπου 5.500 τ.μ., θα στεγάσει τη Χειρουργική και Παθολογική Κλινική, 54 και 44 κλίνες αντίστοιχα, μαζί με βοηθητικούς χώρους. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής της και την ανακαίνιση της παλαιάς, η Κοζάνη, μέσα στην επόμενη πενταετία, θα διαθέτει ένα πλήρως εκσυγχρονισμένο νοσοκομείο συνολικής επιφάνειας περίπου 21.700 τ.μ., αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στην περιοχή.

Στη Βέροια, ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε πρόσφατα η νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου, με συνολικό προϋπολογισμό 33,3 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Το έργο περιλάμβανε την κατασκευή δύο νέων κτιρίων, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και την εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο για τη δημόσια υγεία στην Ημαθία. Παράλληλα, το Νοσοκομείο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ανακαίνιση των παλαιών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των Τακτικών Ιατρείων, μέρος αυτών ολοκληρώθηκε και σύντομα θα γίνουν και τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων.

Αν δούμε τη μεγάλη εικόνα, θα σας πω με βεβαιότητα πως η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη Μακεδονία μπαίνουν σε μια νέα εποχή. Με την παράδοση του νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης το 2027, δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,  και την ολοκλήρωση του Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης το 2030, η περιοχή μας θα διαθέτει ένα δίκτυο νοσοκομειακών υποδομών που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η Μακεδονία θα έχει τις καλύτερες δημόσιες υποδομές υγείας που είχε ποτέ στην ιστορία της. Και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα τύχης. Είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας, της συνεργασίας, της στρατηγικής στόχευσης και  πάνω από όλα  της πίστης της Κυβέρνησης και του Υπ. Υγείας σε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που σέβεται τους πολίτες του και μπορεί να τους προσφέρει αξιοπρέπεια, φροντίδα και ασφάλεια.

  • Ποιο είναι το ισοζύγιο μεταξύ αποχωρήσεων (παραιτήσεων -συνταξιοδοτήσεων) και προσλήψεων προσωπικού στην περιοχή σας;

Το ερώτημα για το ισοζύγιο ανάμεσα σε αποχωρήσεις και προσλήψεις αγγίζει την καρδιά της σταθερότητας του ΕΣΥ. Και εδώ τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια, από το 2019 έως σήμερα, έχουν γίνει συνολικά 6.724 προσλήψεις και έχουν καταγραφεί 5.222 αποχωρήσεις, είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε λόγω παραιτήσεων. Το ποσοστό προσλήψεων σε σχέση με τις αποχωρήσεις ανέρχεται στο 29% μεγαλύτερο, κάτι που αποτυπώνει καθαρά μια θετική καθαρή ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού μας συνολικά.

Αν άφηνα την απάντηση σε αυτό το σημείο όμως θα ήταν σαν να λέω την μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι σε κάποιες ειδικότητες γιατρών πχ Ακτινολόγων αλλά και σε κάποιες ειδικότητες λοιπού προσωπικού πχ Κλιβανιστές, δεν είναι εύκολο να καλυφθεί το κενό της κάθε αποχώρησης. Και εκεί η προσπάθεια αυτών που απομένουν πίσω είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Οι ανάγκες αλλάζουν, οι απαιτήσεις αυξάνονται, και ο χάρτης των υπηρεσιών μετασχηματίζεται. Γι’ αυτό, ως Διοίκηση, έχουμε χαράξει μια σαφή γραμμή: ενίσχυση με σχέδιο και στόχο, όχι απλώς αντικατάσταση αποχωρούντων.

Ενισχύουμε τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών με προσωπικό και υποδομές, γιατί γνωρίζουμε ότι εκεί κρίνεται η πρώτη επαφή του πολίτη με το ΕΣΥ. Βλέπετε ήδη να υλοποιείται η αναβάθμιση των ΤΕΠ στο “Γ. Γεννηματάς” και στον “Άγιο Δημήτριο”, ενώ σύντομα εγκαινιάζουμε το πλήρως ανακαινισμένο ΤΕΠ στη Βέροια. Παράλληλα το Υπ. Υγείας προχώρησε σε δημιουργία νέων τμημάτων, όπως Κέντρα Χρόνιων Νοσημάτων, Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας και Μονάδες Πόνου, που έχουν ανάγκη από εξειδικεύσεις που δεν υπήρχαν στους οργανισμούς πριν από λίγα χρόνια.

Όλα αυτά μεταβάλλουν τον οργανισμό των νοσοκομείων και κατ’ επέκταση τις ανάγκες τους. Και είναι δική μας ευθύνη, ως Υγειονομική Περιφέρεια , να έχουμε τα αντανακλαστικά να τις αποτυπώνουμε σωστά και να ενημερώνουμε ορθά και έγκαιρα την πολιτική ηγεσία για τον ευρύτερο σχεδιασμό.

Αυτό είναι και το επιθυμητό αποτέλεσμα της καθημερινής μας συνεργασίας με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Υγείας και την πολιτική ηγεσία: να μην τρέχουμε πίσω από τις ανάγκες, αλλά να τις προλαβαίνουμε. Δεν είναι εύκολο, και εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς. Αλλά όλο το ΕΣΥ και η πολική Ηγεσία κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, γι’ αυτό και το θετικό ισοζύγιο που καταγράφεται, δεν είναι απλώς αριθμοί ή στατιστική. Είναι αποτέλεσμα σχεδίου, προτεραιοτήτων και διοικητικής παρέμβασης.

  • Πολλά νοσοκομεία, ειδικά της περιφέρειας, έχουν έλλειψη ορισμένων ιατρικών ειδικοτήτων. Πού ακριβώς έχετε το πιο σοβαρό πρόβλημα και τι έχετε κάνει για την αντιμετώπιση του;

Δεν θα ωραιοποιήσω την κατάσταση. Η έλλειψη ιατρών σε κρίσιμες ειδικότητες είναι μια από τις πιο σοβαρές και καθημερινές προκλήσεις που έχουμε να διαχειριστούμε, ειδικά στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο σε ειδικότητες όπως αναισθησιολόγοι, παθολόγοι, ακτινολόγοι, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τα νοσοκομεία της Πέλλας, της Φλώρινας, της Καστοριάς, των Γρεβενών ακόμα και το ΓΝΘ Γεννηματάς.

Θέλω να σας πω κάτι που για μένα είναι στάση ευθύνης και όχι απλή διαχείριση. Όταν μια κλινική, ένα τμήμα ή ένα ολόκληρο νοσοκομείο παρουσιάζει έλλειψη, η θέση μου είναι ξεκάθαρη: στηρίζω με κάθε μέσο, με κάθε εργαλείο που διαθέτει το ΕΣΥ, από μετακινήσεις και προσωρινές λύσεις, μέχρι επιτάχυνση διαδικασιών και άμεσες αποφάσεις. Δεν αφήνω κανέναν πίσω. Κανένα νοσοκομείο, κανέναν γιατρό, καμία περιφερειακή ενότητα.

Και θα σας δώσω κι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όταν ανέλαβα καθήκοντα, λίγο καιρό μετά, η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Φλώρινας έμεινε με μία μόνο παιδίατρο, η οποία βρισκόταν στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης. Δεν περιμέναμε. Την στηρίξαμε άμεσα και εμείς και η Διοίκηση του Νοσοκομείου, με μετακινήσεις παιδιάτρων από άλλα νοσοκομεία της Μακεδονίας. Ενεργοποιήσαμε προσωπικά κάθε δυνατό στήριγμα, ώστε να μην “πέσει” η γραμμή.

Η τελευταία προκήρυξη του Ιουνίου περιλαμβάνει 2 θέσεις  παιδιάτρων για τη Φλώρινα και ήδη υπάρχει ενδιαφερόμενη ιατρός, ενώ μέσα στο 2026 αναμένεται να επιστρέψει και μια ακόμη παιδίατρος από μακροχρόνια άδεια. Παράλληλα, όλοι οι παιδίατροι της Μακεδονίας ενημερώθηκαν και κινητοποιήθηκαν για να κρατήσουμε ζωντανή την Παιδιατρική Φλώρινας. Αν την αφήναμε εκείνο το διάστημα μόνη, θα είχε παραιτηθεί και η Παιδιατρική θα είχε κλείσει.

Θέλω όμως, ειλικρινά, να ευχαριστήσω όλους τους ιατρούς που όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν με τις μετακινήσεις τους. Εγώ προσωπικά το αναγνωρίζω και το εκτιμώ βαθιά. Καταλαβαίνω απολύτως τις επιβαρύνσεις, τις δυσκολίες και την κόπωση που ενδεχομένως προκαλούν οι αποφάσεις μας. Όμως ακριβώς αυτή η συναδελφική τους στάση ήταν και είναι ο λόγος που το σύστημα άντεξε στα δύσκολα και του δίνει τον απαιτούμενο χρόνο να ορθοποδήσει. Μαγική λύση στην έκτακτη διαχείριση δεν υπάρχει.

Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε συστηματικά για πιο μόνιμες λύσεις. Έχουμε επιταχύνει διαδικασίες, προχωρήσαμε σε συντονισμένες μετακινήσεις από μεγαλύτερες μονάδες προς τις πιο πιεσμένες, αξιοποιούμε την πλατφόρμα για μόνιμες θέσεις με αυξημένη μοριοδότηση, ενώ συνεργαζόμαστε και με τους Δήμους και τις Περιφέρειες  για να διασφαλίσουμε συνθήκες όπως στέγαση και επιδότηση ενοικίου για νεοεισερχόμενους ιατρούς. Παράλληλα, διευρύνουμε τη χρήση επικουρικού προσωπικού μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης.

Θέλω όμως να αναφερθώ για το πως στηρίζεις ένα Νοσοκομείο. Να αναφερθώ και στην Πτολεμαΐδα, γιατί είναι ένα παράδειγμα που λέει πολλά. Απέναντι σε όσους ασκούν κριτική χωρίς ρεαλιστική αντιπρόταση  ή “τσαλαβουτούν” σε ξένα θεσμικά χωράφια, η 3η Υγειονομική Περιφέρεια, σε απόλυτη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, έχει ικανοποιήσει κάθε τεκμηριωμένο αίτημα που έχει τεθεί από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.

Νοσοκομείο Γιαννιτσών, αντίστοιχα, πρόβλημα με την Παθολογική κλινική. Προχωρήσαμε σε προσωρινές μετακινήσεις μέχρι να μπορέσει να βρεθεί μόνιμη λύση, και μόλις χθες ενημερώθηκα ότι το ΓΝ Γιαννιτσών θα έχει πολύ σύντομα δυο νέους παθολόγους από την τελευταία προκήρυξη.

Προχωρήσαμε σε προκηρύξεις νέων θέσεων ιατρικού προσωπικού, εγκρίναμε προσλήψεις επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών όπου υπήρχε ανάγκη, ακόμη και οδηγών ώστε να τεθεί επιτέλους σε πλήρη χρήση το ασθενοφόρο του νοσοκομείου. Και όλα αυτά δεν έγιναν αποσπασματικά. Υλοποιούνται στη βάση ενός συγκροτημένου σχεδίου ενίσχυσης, το οποίο συνδιαμορφώνουμε με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου και με τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Μερικές φορές ακούγονται ταυτόχρονα ακραίες φωνές από τη μία και “φαραωνικές” τοποθετήσεις από την άλλη, επιλέγουμε να απαντούμε με έργο, πρόγραμμα και τεκμηριωμένη ενίσχυση. Και τώρα, με τον νέο τρόπο αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας, μέσα από απτά δεδομένα και εμπειρίες των ίδιων των πολιτών – και όχι αόριστα ερωτηματολόγια με τυχαία τηλέφωνα  – θα έχουμε πλέον καθαρή εικόνα για το πώς πραγματικά βλέπουν οι πολίτες τη φροντίδα υγείας που λαμβάνουν στην περιοχή τους. Και αυτό είναι το πιο τίμιο κριτήριο. 

  • Ποια άποψη έχετε για την νέα τάση συγκέντρωσης της εμπειρίας και αριστείας σε μια δομή, και πως η δική σας Υγειονομική Περιφέρεια θα εναρμονιστεί με αυτό;

Θέλουμε να απαντήσουμε με έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, σε ένα δύσκολο και σκληρό ερώτημα που δυστυχώς απασχολεί πολλούς γύρω μας και εκείνη την στιγμή στο άκουσμα της λέξης καρκίνο ο άνθρωπος πρέπει να ξέρει τι να κάνει. «¨Έχω καρκίνο. Από που ξεκινάω; Τι Κάνω;» Για μένα αυτή η ερώτηση, πρέπει να πάρει μια ολιστική απάντηση από την Πολιτεία.  Ήδη τρέχει ο σχεδιασμός για το Εθνικό σχέδιο δράσης για τον Καρκίνο, όπου πολλές διεργασίες είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε είναι σε εξέλιξη.

Θα ήθελα όμως να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά σε μια στρατηγική μεταρρυθμιστική κατεύθυνση που επηρεάζει το μέλλον όλων των Υγειονομικών Περιφερειών και αφορά την ανάπτυξη δομών υψηλής εξειδίκευσης και συγκεντρωμένης εμπειρίας. Η τάση αυτή, που εναρμονίζεται πλήρως με την ευρωπαϊκή στρατηγική για τον καρκίνο και τα Comprehensive Cancer Centers, έχει ως βασική αρχή τη συγκέντρωση της γνώσης, της τεχνογνωσίας και της φροντίδας σε οργανωμένα περιβάλλοντα με εξειδικευμένο προσωπικό και πολυεπιστημονική προσέγγιση.

Η 3η Υγειονομική Περιφέρεια έχει ήδη υποβάλει προτάσεις για συμμετοχή στο δίκτυο CCC, μετά από πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη, και είναι σωστή: η εμπειρία του ογκολογικού ασθενούς πρέπει να συγκεντρώνεται σε μια δομή με υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης, τεχνολογική υποστήριξη και ολιστική φροντίδα – από τη διάγνωση έως την αποκατάσταση. Το είδαμε όλοι και στο τελευταίο συνέδριο της ΕΛΛΟΚ.

Αυτή η προσέγγιση δεν αφορά μόνο τον καρκίνο. Αλλάζει συνολικά τον υγειονομικό σχεδιασμό. Μας μετακινεί από τη λογική των οριζόντιων, διάσπαρτων υπηρεσιών σε ένα σύστημα διασυνδεδεμένων, εξειδικευμένων κέντρων και υποστηρικτικών μονάδων. Και εδώ η 3η ΥΠΕ δεν ξεκινά από το μηδέν ήδη διαθέτει δυναμική και παραδείγματα που δείχνουν τον δρόμο.

Η Αιματολογική Κλινική του ΓΝΘ Παπανικολάου, με ιστορική διαδρομή και εμβέλεια που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα, εξελίσσεται σήμερα σε κόμβο διεθνούς αναφοράς χάρη στη νέα της πτέρυγα και τη σύνδεση με το υπό σύσταση Κέντρο Ανοσοθεραπείας. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί η μοναδική δημόσια Κλινική Εγκαυμάτων της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και η Θωρακοχειρουργική Κλινική, η οποία προσφέρει εξειδικευμένες επεμβάσεις και υποστηρίζει ασθενείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Παράλληλα, και στην περιφέρεια υπάρχουν δομές που ξεχωρίζουν. Η Νεφρολογική Κλινική της Πτολεμαΐδας, με την καθοδήγηση της κ. Καρασαββίδου, στηρίζει χρόνια και οξέα περιστατικά με σταθερότητα και ποιότητα. Η Χειρουργική Κλινική της Φλώρινας, με επικεφαλής την κ. Δημάκη, διαχειρίζεται με αποτελεσματικότητα πλήθος περιστατικών σε μια δύσκολη γεωγραφικά περιοχή. Και η Ορθοπεδική Κλινική της Νάουσας, με τον κ. Ελευθερόπουλο, αποτελεί παράδειγμα πώς μια περιφερειακή μονάδα μπορεί να παράγει φροντίδα υψηλού επιπέδου, με συνέπεια, συνεργασία και προσήλωση. Φοβάμαι ότι αδικώ όσους δεν ανέφερα, αλλά πραγματικά υπάρχουν θύλακες επιστημονικότητας, τσαγανού και διάθεσης, που δίνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην περιφέρεια.

Αυτές οι μονάδες, είτε σε μητροπολιτικά νοσοκομεία, είτε στην περιφέρεια, δεν είναι τυχαίες εξαιρέσεις. Είναι ο κορμός πάνω στον οποίο χτίζουμε το νέο ΕΣΥ. Όχι οριζόντιο και αόριστο, αλλά δομημένο, εξειδικευμένο και συνδεδεμένο.

Η 3η ΥΠΕ προχωρά με σχέδιο. Και αντιλαμβάνεται τη συγκέντρωση εμπειρίας και τεχνογνωσίας όχι ως απειλή για την περιφέρεια, αλλά ως ευκαιρία για καλύτερη και πιο δίκαιη φροντίδα για όλους. Γιατί το δικαίωμα σε ένα ισχυρό, αποτελεσματικό και ανθρώπινο σύστημα υγείας δεν πρέπει να εξαρτάται από τον ταχυδρομικό μας κώδικα.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
LinkedIn
X