Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » Σήμα κινδύνου από τον ΠΟΥ για ψευδεπίγραφες σεμαγλουτίδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο

Blog

Σήμα κινδύνου από τον ΠΟΥ για ψευδεπίγραφες σεμαγλουτίδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο

Ο συναγερμός αφορά τρεις ψευδεπίγραφες παρτίδες προϊόντος της κατηγορίας φαρμάκων semaglutide της μάρκας Ozempic, οι οποίες εντοπίστηκαν στη Βραζιλία τον Οκτώβριο του 2023, στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας τον Οκτώβριο του 2023 και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τον Δεκέμβριο του 2023. Το Παγκόσμιο Σύστημα Επιτήρησης και Παρακολούθησης (GSMS) του οργανισμού παρατηρεί αυξημένες αναφορές για ψευδεπίγραφα προϊόντα σεμαγλουτίδης σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές ήδη από το 2022. Αυτή είναι η πρώτη επίσημη ανακοίνωση που εκδίδει ο ΠΟΥ μετά την επιβεβαίωση ορισμένων εκ των αναφορών.

«Ο ΠΟΥ συμβουλεύει τους επαγγελματίες υγείας, τις ρυθμιστικές αρχές και το κοινό να είναι ενήμεροι για αυτές τις παραποιημένες παρτίδες φαρμάκων», δήλωσε η Δρ Yukiko Nakatani, Βοηθός Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ για τα βασικά φάρμακα και τα προϊόντα υγείας και πρόσθεσε: «Καλούμε τους ενδιαφερόμενους να σταματήσουν κάθε χρήση ύποπτων φαρμάκων και να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές».

Έλλειψη προμηθειών και αυξημένη παραποίηση

Οι σεμαγλουτίδες, συμπεριλαμβανομένου του συγκεκριμένου εμπορικού προϊόντος, συνταγογραφούνται σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Οι σεμαγλουτίδες μειώνουν επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Τα περισσότερα προϊόντα σεμαγλουτίδης πρέπει να χορηγούνται με ένεση κάτω από το δέρμα σε εβδομαδιαία βάση, αλλά είναι επίσης διαθέσιμα ως δισκία που λαμβάνονται καθημερινά από το στόμα. Τα φάρμακα αυτά έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλουν την όρεξη εκτός από τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και, ως εκ τούτου, συνταγογραφούνται όλο και περισσότερο για την απώλεια βάρους σε ορισμένες χώρες.

Ο ΠΟΥ έχει παρατηρήσει αυξημένη ζήτηση για αυτά τα φάρμακα καθώς και αναφορές για ψευδεπίγραφα προϊόντα. Αυτά τα ψευδεπίγραφα προϊόντα θα μπορούσαν να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, καθώς εάν τα προϊόντα δεν έχουν τα απαραίτητα ακατέργαστα συστατικά, τα ψευδεπίγραφα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές στην υγεία που προκύπτουν από τα μη ρυθμισμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ή βάρος. Σε άλλες περιπτώσεις, ένα άλλο μη δηλωμένο δραστικό συστατικό μπορεί να περιέχεται στη συσκευή έγχυσης, π.χ. ινσουλίνη, οδηγώντας σε ένα απρόβλεπτο φάσμα κινδύνων ή επιπλοκών για την υγεία.

Οι σεμαγλουτίδες δεν αποτελούν μέρος των συνιστώμενων από τον ΠΟΥ θεραπειών για τη διαχείριση του διαβήτη λόγω του σημερινού υψηλού κόστους τους. Ο φραγμός του κόστους καθιστά τα προϊόντα αυτά ακατάλληλα για μια προσέγγιση δημόσιας υγείας, η οποία αποσκοπεί στη διασφάλιση της ευρύτερης δυνατής πρόσβασης σε φάρμακα σε επίπεδο πληθυσμού και στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ του βέλτιστου καθιερωμένου προτύπου περίθαλψης και του εφικτού σε μεγάλη κλίμακα σε περιβάλλοντα περιορισμένων πόρων. Επίσης, υπάρχουν διαθέσιμες πιο προσιτές θεραπείες για τον διαβήτη, με παρόμοια αποτελέσματα με αυτά της σεμαγλουτίδης στο σάκχαρο του αίματος και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ο ΠΟΥ επεξεργάζεται επί του παρόντος μια κατευθυντήρια γραμμή ταχείας παροχής συμβουλών σχετικά με την πιθανή χρήση των RAs GLP-1, συμπεριλαμβανομένης της σεμαγλουτίδης, για τη θεραπεία της παχυσαρκίας σε ενήλικες και ως μέρος ενός πιο ολοκληρωμένου μοντέλου περίθαλψης. Ο όρος GLP-1 RAs σημαίνει αγωνιστές του υποδοχέα του γλυκαγόνο-όμοιου πεπτιδίου-1, στους οποίους περιλαμβάνεται η σεμαγλουτίδη, για μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα και την υποστήριξη της απώλειας βάρους.

Ατομική προστασία

Για να προστατευθούν από τα ψευδεπίγραφα φάρμακα και τις βλαβερές επιπτώσεις τους, οι ασθενείς που χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα μπορούν να λάβουν μέτρα, όπως η αγορά φαρμάκων με συνταγές από πιστοποιημένους ιατρούς και η αποφυγή αγοράς φαρμάκων από άγνωστες ή μη επαληθευμένες πηγές, όπως αυτές που μπορεί να βρεθούν στο διαδίκτυο.
Οι άνθρωποι πρέπει πάντα να ελέγχουν τη συσκευασία και τις ημερομηνίες λήξης των φαρμάκων όταν τα αγοράζουν και να χρησιμοποιούν τα προϊόντα σύμφωνα με τις οδηγίες. Στην περίπτωση της ενέσιμης σεμαγλουτίδης, οι ασθενείς θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι φυλάσσονται στο ψυγείο.

Πηγή: news4health.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης