Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » ΣΦΕΕ προς Κικίλια: Καλπάζει το clawback – Στα 458 εκατ. το α΄ εξάμηνο

Blog

ΣΦΕΕ προς Κικίλια: Καλπάζει το clawback – Στα 458 εκατ. το α΄ εξάμηνο

ΣΦΕΕ προς Κικίλια: Καλπάζει το clawback – Στα 458 εκατ. το α΄ εξάμηνο

«Καταστροφική» για τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων και τη διατήρηση εκατοντάδων θέσεων εργασίας αποδεικνύεται η ανεξέλεγκτη αύξηση του ποσού αυτόματης επιστροφής (clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης, μετά την ανοδική -κατά 27,1%- πορεία στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το clawback στα εξωνοσοκομειακά φάρμακα – δηλαδή το ποσό της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης που θα κληθούν να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ- στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, ανέρχεται στα 458 εκατ. ευρώ. Ενώ, την αντίστοιχη περυσινή περίοδο -πρώτο εξάμηνο 2019- ανέρχονταν σε 360 εκατ. ευρώ το 2019.

Τον κώδωνα του κινδύνου -επισημαίνοντας για ακόμα μια φορά τη σοβαρότητα της κατάστασης- κρούουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Με σχετική επιστολή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, -κ.κ. Κικίλια και Κοντοζαμάνη- κάνει λόγο για ανεξέλεγκτη κατάσταση.

ΣΦΕΕ: Έξω από κάθε λογική επιστροφές

Σε μια ακόμη προσπάθεια εξεύρεσης ουσιαστικής λύσης, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιου Παπαδημητρίου ζητά συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια.

Μάλιστα, κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι «Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν τις διαρκώς αυξανόμενες και έξω πλέον από κάθε λογική επιστροφές».

Το ύψος του φαρμακευτικού προϋπολογισμού παραμένει σταθερό στο 1,945 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η πραγματική δαπάνη για φάρμακα αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα των πραγματικών αναγκών και της ανάπτυξης καινοτόμων και σωτήριων θεραπειών, υψηλού όμως κόστους ανάπτυξης.

Πρακτικά, το μέτρο του συμψηφισμού του clawback με δαπάνες για επενδύσεις και έρευνα, αλλά και η θέσπιση διαφορετικού προϋπολογισμού για τα εμβόλια δίνει μια μικρή ανάσα στις φαρμακευτικές.

Παρόλα αυτά, με τις «ταχύτητες» που τρέχει η πορεία της δαπάνης, το clawback στα εξωνοσοκομειακά φάρμακα αναμένεται να αγγίξει το 1 δισ. ευρώ για το 2020, όταν το 2019 διαμορφώθηκε στα 786,5 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η γενικότερη στρέβλωση έχει επίπτωση και στους ασφαλισμένους. Τα τελευταία χρόνια, αυξάνεται σταθερά η συμμετοχή τους στην προμήθεια φαρμάκων.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι «είναι πλέον εμφανές ότι η κατάσταση βαίνει ανεξέλεγκτη. Η δέσμευση για μείωση του clawback μέσα στο 2020 αποδεικνύεται κενό γράμμα. Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, όλα αυτά συμβαίνουν ενώ συνεχίζουν οι καθυστερήσεις στις εγκρίσεις νέων φαρμάκων. Στο υπουργείο συνεχίζει να επικρατεί η αντίληψη ότι το πρόβλημα είναι η ανακατανομή και όχι ο έλεγχος του clawback».

Λήψη μέτρων

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δεσμευτεί πως θα υπάρξουν σχετικές αλλαγές, όπως η κατάργηση του τέλους εισόδου 25% των νέων φαρμάκων στην αγορά και στον επιμερισμό του clawback. Το 90/10, δηλαδή το 90% της υπέρβασης καλύπτεται από το σύνολο των φαρμακευτικών και το 10% που σχετίζεται με την αύξηση του τζίρου της κάθε εταιρείας θα μετατραπεί σε 80% και 20%, αντίστοιχα. Από το 20% στόχος είναι να εξαιρεθούν γενόσημα και φάρμακα off-patent, όσα δηλαδή έχουν χάσει την πατέντα τους.

Πηγή: healthpharma.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης