Με στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το ευρύ κοινό για την καίρια σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της υπέρτασης μέσω του τακτικού ελέγχου της αρτηριακής πίεσης και με αφορμή τη 17η Μαΐου, η οποία έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης, η Servier Hellas στηρίζει για ακόμη μία χρονιά την εκστρατεία #BecauseIsayso του Ομίλου Servier.
Εδώ και έξι χρόνια, τα παιδιά, μιλούσαν για εμάς, επικοινωνώντας μας τη σημασία του τακτικού ελέγχου της αρτηριακής πίεσης. Φέτος, οι άνθρωποι της Servier Hellas γίνονται πρωταγωνιστές της παγκόσμιας εκστρατείας #BecauseIsayso. Συγκεκριμένα, η Βούλα και ο Παύλος, ενόψει των Θερινών Ολυμπιακών αγώνων 2024, φοράνε την αθλητική τους περιβολή και μας θυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας και να προασπίζουμε την υγεία μας, με το μήνυμα «Είσαι ο Αρχηγός της Ζωής σου! Μέτρησε την πίεσή σου!».
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης και με στόχο τη διάδοση του μηνύματος της καίριας σημασίας του τακτικού ελέγχου της αρτηριακής πίεσης στο πλαίσιο της εκστρατείας #BecauseIsayso, η Servier Hellas θα προβεί σε ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των ενδιαφερόμενων μερών, συγκεκριμένα:
Των επαγγελματιών υγείας ώστε να αποτελέσουν πρεσβευτές της ενημέρωσης για την υπέρταση προς τους ασθενείς τους
Των ασθενών μέσω ανάρτησης σχετικών με την εκστρατεία αφισών σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υπέρτασης
Του κοινού μέσω των εταιρικών καναλιών κοινωνικής δικτύωσης
Των ανθρώπων της, μέσω εσωτερικού διαγωνισμού που διοργανώνει, τους οποίους και καλεί, σε ομάδες των 4 ή και περισσότερων ατόμων, να δημιουργήσουν ένα video μίας ομαδικής δραστηριότητας με έναν αρχηγό, ο οποίος θα μεταφέρει το παρακάτω μήνυμα: «Γίνε και εσύ Αρχηγός της Ζωής σου! Μέτρα συχνά την πίεσή σου! Γιατί; BecauseIsayso»
Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του ευρέoς κοινού για την υπέρταση, ο Όμιλος Servier στηρίζει και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα ΜΜΜ (May Measure Month) της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης (ISH), το οποίο ως σκοπό έχει να ενημερώσει τον γενικό πληθυσμό για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της υπέρτασης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισής της.
Ο Γεώργιος Σ. Στεργίου, Καθηγητής Παθολογίας & Υπέρτασης στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών και εκλεγμένος επόμενος πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης δήλωσε ότι «Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα ΜΜΜ (Μάιος Μήνας Μέτρησης) της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης με μετρήσεις της πίεσης στον γενικό πληθυσμό. Το ΜΜΜ έχει σκοπό να ενημερώσει τον πληθυσμό για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της υπέρτασης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισής της. Στα προγράμματα ΜΜΜ 2019-2023 έγιναν μετρήσεις της πίεσης σε 6 εκατομμύρια άτομα σε 100 χώρες. Στην Ελλάδα έγιναν μετρήσεις σε 17.000 άτομα σε 11 πόλεις (2019, 2022 και 2023) και έδειξαν ότι 40% των ενηλίκων είχαν υπέρταση. Από τους υπερτασικούς ασθενείς, 25% ήταν αδιάγνωστοι και πάνω από τους μισούς ήταν αρρύθμιστοι. Τις επόμενες εβδομάδες το ΜΜΜ θα πραγματοποιηθεί σε 18 πόλεις στοχεύοντας στη μέτρηση πάνω από 10.000 ατόμων».
Υπέρταση:
Η υπέρταση παραμένει ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων στις αναπτυγμένες χώρες. Στην Ευρώπη περίπου το 50% των θανάτων σε άνδρες και γυναίκες αποδίδονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα
Πάνω από το 1/3 των Ελλήνων και πάνω από το 1/2 των ηλικιωμένων έχουν υπέρταση
30% των Ελλήνων υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι, ενώ οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί έχουν συχνότερα αρρύθμιση υπέρταση
Η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση, η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους, και η αποφυγή μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της. Επίσης, η διακοπή του καπνίσματος και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερίνης και του σακχάρου (όταν συνυπάρχουν) είναι απαραίτητα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων.