Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » ΣΕΙΒ: Να λυθεί άμεσα το λάθος στο clawback που απειλεί τη βιωσιμότητα των εισαγωγέων του ΕΟΠΥΥ

Blog

ΣΕΙΒ: Να λυθεί άμεσα το λάθος στο clawback που απειλεί τη βιωσιμότητα των εισαγωγέων του ΕΟΠΥΥ

ΣΕΙΒ: Να λυθεί άμεσα το λάθος στο clawback που απειλεί τη βιωσιμότητα των εισαγωγέων του ΕΟΠΥΥ

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) ‘’καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείο Υγείας, να προχωρήσουν σε άμεση επίλυση του προβλήματος, που έχει δημιουργηθεί με την άδικη – παράλογη απόδοση του clawback στους εισαγωγείς/παραγωγούς του ΕΟΠΥΥ.

Παρότι το λάθος και η άδικη επιβάρυνση έχουν αναγνωριστεί από τον οργανισμό και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η επίλυση του θέματος παραμένει στα χαρτιά με αποτέλεσμα να απειλείται η οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που τροφοδοτούν και προσφέρουν υγειονομικό υλικό (επιθέματα στομίες καθετήρες, προϊόντα διαβήτη) και συμπληρώματα ειδικής διατροφής.

O ΣΕΙΒ υπενθυμίζει ότι το 2017 όλοι οι εισαγωγείς υποχρεώθηκαν να υποβάλουν τα προϊόντα τους στο μητρώο του ΕΟΠΥΥ, αρκεί τα προϊόντα να είχαν γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ. Την ίδια χρονιά υποχρεώθηκαν όλοι οι πάροχοι να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τους ασθενείς με το νέο σύστημα αποζημίωσης. Χωρίς να υπάρχει καμία τεχνογνωσία και υποδομή, χωρίς να γνωρίζει ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ πώς θα λειτουργήσει το σύστημα, υποχρέωσαν τις επιχειρήσεις υγειονομικώνυλικών και ειδικής διατροφής να ενταχθούν στο σύστημα αυτό.

Σημειώνεται δε, ότι οιπροϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ για το 2017αλλά και για τα επόμενα έτη, μειώθηκαν σημαντικά, χωρίς επαρκή στοιχεία, τα οποία δεν κοινοποιήθηκαν ποτέ.Ο ΣΕΙΒ είχε ζητήσει με επιστολή του οι προϋπολογισμοί για το 2017, 2018 και 2019 να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα του 2016 και 2015.  Οι προϋπολογισμοί τελικά καταρτίστηκαν βεβιασμένα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες υπερβάσεις. Ο ΣΕΙΒ με εξώδικο ζήτησε από τον ΕΟΠΥΥ ενημέρωση για τον τρόπο που υπολογίστηκαν οι προϋπολογισμοίκαι δεν έχει λάβεικαμία απάντηση έως σήμερα από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να έχει γίνει προσφυγή προκειμένου να δοθούν τα δεδομένα με τα οποία υπολογίστηκαν οι προϋπολογισμοί.

Επίσης, καμία ενημέρωση δεν υπήρξε από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ ότι σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού θα εξαναγκάζονταν οι εισαγωγείς να επιστρέψουν χρήματα στον οργανισμό, τα οποία είχαν εισπράξει τρίτοι

Για το 2017,  στην κατηγορία υγειονομικού υλικού η υπέρβαση αναζητήθηκε από τους παρόχους που εισέπραξαν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ, για το δε 2018  και 2019, το σύστημα άλλαξε και την «επιστροφή» την επιβαρύνθηκαν οι εισαγωγείς των προϊόντων. Το  αποτέλεσμα ήταν να ζητείται από τους εισαγωγείς να επιστρέψουν, σε πολλές περιπτώσεις,ποσά μεγαλύτερα από το 100% του τζίρου τους.Ειδικά στην κατηγορία της ειδικής διατροφής, οι εισαγωγείς/παραγωγοί κλήθηκαν να επιστρέψουν ποσά που όχι μόνο δεν εισέπραξαν ποτέ αλλά ήταν και μεγαλύτερα από τον ετήσιο τζίρο τους!

Αναγκαστικά, για να αντιμετωπίσουν τον παραλογισμό της καταβολής χρηματικών ποσών που εισέπραξαν τρίτοι, οι εισαγωγείς προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.

Ο ΣΕΙΒ έχει ζητήσει επανειλημμένα από την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και την ηγεσία του υπουργείου να διορθωθούν οι προϋπολογισμοί και να αναζητηθεί η υπέρβαση τους δαπάνης από τους τρίτους που είναι συμβεβλημένοι και εισπράττουν από τον Οργανισμό.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ο ΕΟΠΥΥ πνίγοντας στα χρέη τους εισαγωγείς, τους είχε ζητήσει να κάνουν αίτηση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου για να υπαχθούν στο καθεστώς των 120 δόσεων, προκειμένου να τους δεσμεύσει για 10 χρόνιαμε επιστροφή χρημάτων που δεν έχουν εισπράξει.

Η σημερινή κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας. Με τις παραπάνω ενέργειες των αρμοδίων όμως, οδηγούνται σε κλείσιμο όλες οι εισαγωγικές και παραγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου, με φυσικό επακόλουθο οι ασθενείς να διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να παραμείνουν χωρίς θεραπευτικά υλικά. Κανείς όμως δεν δείχνει να ενδιαφέρεται. ‘’καταλήγει ο ΣΕΙΒ.

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης