Blog
Blog
Σε ποιες χώρες ποντάρει ο Trump για φθηνά φάρμακα – Μέσα και η Ελλάδα

Ρυθμιστικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η Ελλάδα, αν τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος Trump προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου να βάλει τέλος στα ακριβά συνταγογραφούμενα φάρμακα που επιβαρύνουν σύστημα και “τσέπες” πολιτών.
Με βάση τον επισυναπτόμενο πίνακα (από τον κοινωφελή, μη κερδοσκοπικό Οργανισμό RAND), 33 χώρες έχουν φθηνότερες τιμές στα επώνυμα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Οι ΗΠΑ έχουν κατά 172,66% ακριβότερα φάρμακα από το Μεξικό έως και 1.028% από την Τουρκία. Ειδικότερα, 31 χώρες (σε αυτές περιλαμβάνεται και η Ελλάδα) είναι φθηνότερες έχοντας το ένα πέμπτο των τιμών. Μία χώρα (Εσθονία) έχει τιμές ίσες με το ένα πέμπτο των τιμών των ΗΠΑ και η Τουρκία το ένα δέκατο.
Και μπορεί η θεωρία από την πράξη να απέχει, όμως από την άλλη, οι εξαγγελίες Trump έχουν προκαλέσει αναταράξεις και πολεμικό κλίμα στα ενδότερα των φαρμακοβιομηχανιών. Και ο λόγος είναι απλός, λένε πηγές, καθώς η μερίδα του λέοντος των κερδών τους προέρχεται από την αμερικανική αγορά.
Πάντως, ο σχεδιασμός μείωσης των τιμών στα φάρμακα στην Αμερική, προκειμένου να προσεγγίσουν τα χαμηλότερα επίπεδα άλλων χωρών δεν είναι κάτι νέο. Είχε αναφερθεί το 2018 και πάλι από τον Αμερικανό πρόεδρο κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, αλλά οι προσπάθειές του, θεσμοθέτησης χαμηλότερων τιμών απέτυχαν λόγω των αντιδράσεων από τη βιομηχανία αλλά και των πολιτικών του αντιπάλων.
Το σίγουρο είναι ότι η υλοποίηση του σχεδιασμού θα συμπαρασύρει προς τα κάτω τα κέρδη των πολυεθνικών, οι οποίες αναμένεται να αντιδράσουν. Και όπως αναφέρει ο ξένος τύπος, αυτές έχουν ενημερώσει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μεταφραστεί από μέρους τους σε κλείσιμο μονάδων, ελλείψεις φαρμάκων αλλά και απόσυρσης από αγορές (και της Ευρώπης) επικεντρώνοντας τη στρατηγική τους σε χώρες δυνατές που μπορούν να στηρίξουν τη δαπάνη των φαρμάκων και την εισαγωγή των καινοτόμων θεραπειών.
Ομως, οι αριθμοί που αποτυπώνονται στον παραπάνω πίνακα, δείχνουν πως οι ΗΠΑ έχουν ένα τεράστιο ρυθμιστικό κενό ως προς τη φαρμακευτική δαπάνη, με αποτέλεσμα να υφίσταται μία οικονομική αιμορραγία άνευ όρων…
Σημειώνεται, ωστόσο, πως οι τιμές που συγκρίνονται είναι οι λιανικές και όχι αυτές που έχουν προκύψει από διαπραγμάτευση και αποζημιώνονται από το σύστημα της χώρας.
Τι δείχνει η σύγκριση
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στις ΗΠΑ είναι 2,78 φορές υψηλότερες από αυτές που παρατηρούνται σε 33 άλλες χώρες.
Το χάσμα είναι ακόμη μεγαλύτερο για τα επώνυμα φάρμακα, με τις τιμές στις ΗΠΑ να είναι κατά μέσον όρο 4,22 φορές υψηλότερες από ό,τι στις χώρες σύγκρισης.
Η ανάλυση χρησιμοποίησε τις ακαθάριστες τιμές των φαρμάκων από τους παρασκευαστές, επειδή οι καθαρές τιμές – τα ποσά που τελικά παρακρατούνται μετά την εφαρμογή των διαπραγματευμένων εκπτώσεων – δεν είναι συστηματικά διαθέσιμες.
Ακόμα και μετά την προσαρμογή των τιμών στις ΗΠΑ προς τα κάτω για να ληφθούν υπόψη αυτές οι εκπτώσεις, οι τιμές των επώνυμων φαρμάκων εκεί παρέμειναν τρεις φορές υψηλότερες από εκείνες σε άλλες χώρες.
Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι σε όλες τις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που μελετήθηκαν, οι συνολικές δαπάνες για φάρμακα ανήλθαν σε 989 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 62% των πωλήσεων σε αξία, αλλά μόνο το 24% του όγκου.
Διαρκής αύξηση
Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι δαπάνες για συνταγογραφούμενα φάρμακα στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10% όλων των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη. Οι δαπάνες λιανικής για συνταγογραφούμενα φάρμακα αυξήθηκαν κατά 91% μεταξύ 2000 και 2020 και αναμένεται ότι θα αυξάνονται κατά 5% ετησίως έως το 2030.
Το 2022, οι τιμές των ΗΠΑ σε όλα τα φάρμακα ήταν μεγαλύτερες κατά 278% στη σύγκριση με 33 χώρες του ΟΟΣΑ και θεωρούνται υψηλότερες σε κάθε μεμονωμένη σύγκριση.
Για παράδειγμα, οι τιμές στις ΗΠΑ ήταν υψηλότερες κατά 229% των αντίστοιχων τιμών στον Καναδά (οι τιμές στον Καναδά ήταν φθηνότερες κατά 44% των τιμών στις ΗΠΑ). Και στις 33 χώρες σύγκρισης, οι τιμές στις ΗΠΑ ήταν αυξημένες από 172% στο Μεξικό έως 1.028% των τιμών στην Τουρκία.
Το χάσμα μεταξύ των τιμών των φαρμάκων στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες ήταν μεγαλύτερο για τα επώνυμα πρωτότυπα φάρμακα, φθάνοντας έως και το 422%.
Ωστόσο, οι τιμές για τα μη επώνυμα γενόσημα φάρμακα ήταν γενικά χαμηλότερες στις ΗΠΑ από ό,τι σε άλλες χώρες με μειωμένες τιμές έως και 67%.
Η Γαλλία και η Ιαπωνία έχουν γενικά τις χαμηλότερες τιμές μεταξύ των χωρών σύγκρισης για όλα τα φάρμακα και για τα επώνυμα πρωτότυπα, βιολογικά και μη βιολογικά φάρμακα ξεχωριστά. Ο Καναδάς, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο από την άλλη, εμφάνιζαν τις υψηλότερες τιμές σε κάθε υποσύνολο φαρμάκων.
Πηγή: iatronet.gr