Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Σε πλήρη λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών το πρώτο τρίμηνο του 2025

Blog

Σε πλήρη λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών το πρώτο τρίμηνο του 2025

Σε πλήρη λειτουργία θα τεθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025 το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών δήλωσε από το βήμα του  9ου Cancer Conference η Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών του Υπουργείου Υγείας, Παναγιώτα Μήτρου. Το Μητρώο είπε, θα περιλαμβάνει όλους τους ασθενείς σε εθνικό επίπεδο, οι οποίοι πάσχουν από νεοπλασία, και είτε διαγιγνώσκονται από τη στιγμή που θα υλοποιηθεί και μετά, είτε έχει εμφανιστεί η νεοπλασία στο παρελθόν, αλλά οι ασθενείς αυτοί συνεχίζουν να λαμβάνουν θεραπεία και να κάνουν χρήση των υπηρεσιών υγείας για τη συγκεκριμένη νεοπλασία. «Θα υπάρχουν οι χρήστες εφαρμογής που  θα είναι οι  διαχειριστές εφαρμογής, οι χρήστες εργαστηριακής διερεύνησης, οι θεράποντες γιατροί, οι καταγραφείς και οι χρήστες στατιστικής πληροφόρησης με διαβαθμισμένη πρόσβαση».

Όσον αφορά τη συνταγογράφηση η κ.Μήτρου εξηγεί ότι θα μπαίνει ο γιατρός μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης  με τους ειδικούς κωδικούς. «Το Μητρώο θα έχει τα δημογραφικά στοιχεία και κάποια στοιχεία που έχουν σχέση με συγκεκριμένους καρκίνους όπως πχ το κάπνισμα, ο διαβήτης κλπ. Επίσης θα περιλαμβάνει τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τη νόσο, και που τέθηκε  η διάγνωση, στοιχεία από την ιστολογική, μοριακούς δείκτες, γονιδιακούς δείκτες, βιοδείκτες ανά νόσημα, πεδία της θεραπείας κλπ. Άρα όταν ένας ασθενής αλλάζει θεράποντα γιατρό, νοσοκομείο, ή πόλη, θα μπορεί ο επόμενος γιατρός να μπει στο σύστημα και να συνεχίσει να συμπληρώνει το φάκελο του ασθενούς».  Το συγκεκριμένο Μητρώο όπως είπε η κ. Μήτρου θα διαλειτουργεί  με το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με Νεοπλασματική Ασθένεια παιδικής ηλικίας , το οποίο είναι ήδη σε πλήρη παραγωγική λειτουργία.

Νωρίτερα έτοιμο από το αρχικό χρονοδιάγραμμα

Για το χρονοδιάγραμμα  υλοποίησης η κ. Μήτρου είπε ότι «ενώ υπήρχε σύμβαση το έργο να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2025, η δέσμευση  που δόθηκε από την ΗΔΙΚΑ, είναι το πρώτο μεγάλο κομμάτι του Μητρώου να είναι έτοιμο έως τις 30 Δεκεμβρίου 2024.  Στην πραγματικότητα θα είναι έτοιμο το Μητρώο μας και θα μπορούν οι γιατροί να εντάσσουν μέσα τα περιστατικά με όλες τις λεπτομέρειες της διάγνωσης, της θεραπείας και της αντιμετώπισης.  Η δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί  έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2025, αφορά τη διαλειτουργικότητα  και έχει να κάνει με το ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας των ασθενών, το οποίο θα προχωράει αυτόματα και οι γιατροί δεν θα γράφουν τίποτα με το χέρι».   Όσον αφορά το  νομικό πλαίσιο έχουμε και τις γενικές διατάξεις που είναι ο νόμος για τα μητρώα, και έχουμε και τις ειδικές διατάξεις που είναι η υπουργική απόφαση που βγήκε το 2024 και παρουσιάζει με σαφήνεια πως θα είναι δομημένο, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με Νεοπλασματικές Ασθένειες, είπε η κ. Μήτρου για να τονίσει στη συνέχεια ότι «το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών είναι συμβατό με όλες τις εθνικές και ευρωπαϊκές απαιτήσεις όσον αφορά τη νομοθεσία για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα .Το έργο και τις παραμέτρους τις έχει καθορίσει η ομάδα Εργασίας (που έχει συγκροτηθεί από τον κύριο Θεμιστοκλέους), η οποία περιλαμβάνει εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, πανεπιστημιακούς, μάχιμους γιατρούς του ΕΣΥ, εκπροσώπους ιατρικών εταιρειών, αλλά και της ΕΛΛΟΚ».

Χρειάζονται εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι καταγραφείς

Ένα σημαντικό κομμάτι που δεν έχει ακόμη διευθετηθεί είναι αυτό του ανθρώπινου δυναμικού, σύμφωνα με την Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών του Υπουργείου Υγείας. «Καταλαβαίνουμε τον ογκολόγο που λέει ότι δεν έχει χρόνο και δυσκολεύεται πολύ για να καταχωρεί την πληροφορία. Για αυτό ένα μεγάλο κομμάτι, μέσω διαλειτουργικότητας, θα έρχεται αυτόματα. Θα χρειάζεται όμως ένα μεγάλο κομμάτι να καταχωρείται, άρα θα πρέπει να υπάρχουν και οι καταχωρητές μη γιατροί, οι οποίοι για να μπορέσουν να θεσμοθετηθούν πρέπει να λυθεί ένα νομικό κομμάτι, σύμφωνα με τον DPO  του υπουργείου υγείας, ενώ παράλληλα θα πρέπει να  είναι εκπαιδευμένοι αυτοί οι καταγραφείς, αλλά και πιστοποιημένοι. Αυτά είναι θέματα που επεξεργάζεται το υπουργείο υγείας και ελπίζουμε πολύ σύντομα να λυθούν» Το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, θα  βοηθήσει τη διάγνωση, την παρακολούθηση , το έργο των γιατρών, την πορεία των ασθενών, την πρόσβαση τους σε καινοτόμες θεραπείες, καθώς επίσης θα συμβάλλει στην πλέον  αποδοτική διαχείριση των πόρων για την υγεία. Θα είναι προσαρμοσμένο στον ασθενή για να διευκολύνει το ταξίδι του, κατέληξε η Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών του Υπουργείου Υγείας.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης