Blog

Σε μεγάλη κλινική δοκιμή ο ελληνικός βιοαισθητήρας για τη διάγνωση του εμφράγματος

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου και αναπηρίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων και η έγκαιρη ιατρική παρέμβαση είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση των ασθενών.

Καινοτόμος βιοαισθητήρας, που ανέπτυξε startup εταιρεία του οικοσυστήματος νανοτεχνολογίας της Θεσσαλονίκης, δίνει τη δυνατότητα στον ίδιο τον ασθενή να έχει μια σαφή ένδειξη μέσα σε μόλις δύο λεπτά από την έναρξη των ύποπτων συμπτωμάτων. Αυτό γίνεται εύκολα με μια σταγόνα αίματος, μέσω μιας συσκευής που μοιάζει με ζαχαρόμετρο, η οποία μάλιστα θα στείλει alert μέσω τηλεϊατρικής στη διασυνδεδεμένη μονάδα υγείας σε περίπτωση ένδειξης για έμφραγμα.

Στην πρώτη κλινική μελέτη, ο βιοαισθητήρας ανέδειξε υψηλά ποσοστά ευαισθησίας και ειδικότητας και πλέον σχεδιάζεται το επόμενο βήμα, μιας συγκριτικής κλινικής μελέτης σε μεγάλο αριθμό ασθενών, η οποία θα ανοίξει την “πόρτα” της έγκρισης από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς φορείς σε Ευρώπη και ΗΠΑ για την έξοδο του προϊόντος στην αγορά, όπως λέει μιλώντας στο iatronet.gr η καρδιολόγος, νανογιατρός και υπεύθυνη του πυλώνα νανοϊατρικής του International Nanotechnology Hub Thessaloniki (INTH), δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη (φωτογραφία πάνω).

Πρωτότυπο της καινοτόμου συσκευής παρουσιάζεται στο πλαίσιο του πολυγεγονότος καινοτομίας Nanotexnology 2025 που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη.

Πώς λειτουργεί

Το Nanodiagnose είναι προϊόν έρευνας και ανάπτυξης 10 ετών της startup εταιρείας BL Nanobiomed, η οποία μαζί με την VK NANO που δραστηριοποιείται στα nanocosmetics αναδείχτηκε μέσα από τον πυλώνα νανοιατρικής του οικοσυστήματος νανοτεχνολογίας της Θεσσαλονίκης.

Ο διαγνωστικός φορητός βιοαισθητήρας, που ενσωματώνει πατενταρισμένη νανοτεχνολογία, στοχεύει στην παρακολούθηση της κατάστασης των ασθενών για την ανίχνευση σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων στα αρχικά τους στάδια με υψηλή ακρίβεια.

“Έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει βιομόρια του εμφράγματος, όπως είναι η τροπονίνη, σε νανογραμμάρια, άρα με υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα”, αναφέρει η κ. Καραγκιοζάκη και περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας της καινοτόμου συσκευής, που συνδυάζει βιοηλεκτρονική, νανοϊατρική και τηλεϊατρική: “Ο ασθενής, όπου κι αν βρίσκεται, νιώθει έναν πόνο στο στήθος. Με μια σταγόνα αίματος, όπως μετράει το ζάχαρο του αίματος με το ζαχαρόμετρο, μπορεί μόνος του να κάνει το τεστ. Στάζει το αίμα απευθείας στην ταινία χωρίς καμία άλλη προετοιμασία, την κουμπώνει στον βιοαισθητήρα και μέσα σε δύο λεπτά έχει την ένδειξη”.

Η συσκευή, η οποία δεν έχει λάβει ακόμη την τελική της μορφή – μπορεί να μοιάζει με το ζαχαρόμετρο ή να φοριέται σαν ηλεκτρονικό ρολόι – “διαβάζει” τα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεϊνης στο αίμα του ασθενούς και χτυπάει alert σε περίπτωση αυξημένων τιμών. “Ξέρουμε ότι η τροπονίνη είναι ο βιοδείκτης του εμφράγματος, η ποσοτική μέτρηση της τροπονίνης είναι η gold standard μέθοδος στη διάγνωση του εμφράγματος στο νοσοκομείο. Αυτός ο βιοαισθητήρας μας δίνει το αποτέλεσμα μέσα σε δύο λεπτά, όταν όλες οι συνήθεις τεχνικές που υπάρχουν στην αγορά χρειάζονται τουλάχιστον μισή ώρα σε ποσοτική μέτρηση”, αναφέρει η νανογιατρός, προσθέτοντας πως εκτός την κινητοποίηση του ασθενούς, ο βιοαισθητήρας θα μπορεί να στέλνει αυτόματα σήμα σε διασυνδεδεμένη μονάδα υγείας ή στο ΕΚΑΒ για άμεση παρέμβαση.

Κάθε λεπτό μετράει

Αυτό το απλό και γρήγορο τεστ, όπως εξηγεί, δίνει μια σαφή ένδειξη στον ασθενή να αναζητήσει άμεση βοήθεια. «Αρκετά συχνά ένας πόνος στο στήθος δεν παίρνει άμεσα την προσοχή που πρέπει, με αποτέλεσμα να χάνεται χρόνος. Κάποιος μπορεί να πει ας το παρακολουθώ, να δω πως θα πάει, μήπως είναι κάτι άλλο», διευκρινίζει η κ. Καραγκιοζάκη, η οποία ως καρδιολόγος έχει γίνει μάρτυρας πολλών περιστατικών. “Έχει τύχει ασθενής που εκτός από πόνο είχε και δύσπνοια, αλλά αντί να πάει στο νοσοκομείο πήγε στο δάσος για να αναπνεύσει περισσότερο οξυγόνο”, λέει, προσθέτοντας: “Όσο πιο γρήγορα πάει ο ασθενής στο νοσοκομείο, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχουμε να διασώσουμε τη ζωή του. Όταν έχει τη δυνατότητα ο ασθενής με έμφραγμα να φτάσει σε 1 με 1,5 ώρα στο νοσοκομείο και να υποβληθεί σε πρωτογενή αγγειοπλαστική, το γνωστό μπαλονάκι με το οποίο ανοίγει η αρτηρία και σώζεται ο ασθενής, αυξάνει τις πιθανότητες. Πάνω από 1,5 ώρα υπάρχουν πολλές επιπλοκές λόγω του εμφράγματος και αυξάνεται η θνητότητα. Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τον χρόνο από την στιγμή του πόνου στο στήθος και την έναρξη του εμφράγματος, μέχρι τη διάγνωση και φυσικά τη θεραπεία”.

Στον προθάλαμο μεγάλης κλινικής δοκιμής

Η πρώτη κλινική μελέτη εκτίμησε την λειτουργία του βιοαισθητήρα σε μικρή ομάδα ασθενών και έδειξε υψηλή ακρίβεια.

“Τώρα βρισκόμαστε στη φάση σχεδιασμού της μεγαλύτερης κλινικής μελέτης, η οποία θα μας οδηγήσει και την πιστοποίηση είτε από το FDA είτε από τον ΕΜΑ”, σημειώνει η κ. Καραγκιοζάκη, προσθέτοντας πως η διαδικασία γίνεται με τη συνδρομή και του hub καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, ως προς τη στρατηγική εξόδου στην αγορά. “Η μελέτη θα γίνει σε μεγάλο δείγμα ασθενών και κυρίως σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Τα αποτελέσματά της θα συγκριθούν με συνήθη τεχνική του νοσοκομείου, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που είναι απαραίτητη για την πιστοποίηση και για την κυκλοφορία του ως τελικού προϊόντος”, καταλήγει.

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X