Blog
Blog
Σε ισχύ αυστηρά «φίλτρα» για την προμήθεια νοσοκομειακών φαρμάκων: Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί του ΕΣΥ
«Για άλλη μια φορά η δημόσια υγεία βρίσκεται στη μέγγενη των αριθμών», καταγγέλει η ΠΕΦΝΙ, με ανακοίνωση της, μετά την εφαρμογή νέων ορίων στην πλατφόρμα παραγγελιών της ΕΚΑΠΥ για την κεντρική προμήθεια συμβατικών φαρμάκων.
Ειδικότερα, τις τελευταίες εβδομάδες τέθηκαν σε εφαρμογή τα φίλτρα στις διαδικασίες παραγγελίας των νοσοκομειακών φαρμάκων, που θέτουν νέα όρια στις ποσοτητες που μπορούν να προμηθευτούν τα νοσοκομειακά φαρμακεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, τα νέα μηνιαία όρια (που αναμένονταν να εφαρμοστούν βάσει του πλαισίου λειτουργίας της ΕΚΑΠΥ) προκύπτουν από τον μέσο όρο των παραγγελιών των 10 πρώτων μηνών του 2023, δίνοντας και μισό μήνα επιπλέον. Αν οι ανάγκες του υπερβαίνουν αυτή την ποσότητα, τότε θα πρέπει να αιτιολογηθεί η παραγγελία με συγκεκριμένα στοιχεία. Για παράδειγμα, αν για ένα νοσοκομειακό φαρμακείο ο μέσος όρος είναι 10 συσκευασίες από ένα φάρμακο, θα μπορεί ανεμπόδιστα να παραγγείλει έως 15 συσκευασίες. Για να προμηθευτεί παραπάνω πρέπει να αναφέρει το λόγο της αύξησης, πχ η ύπαρξη επιπλέον ασθενών.
Ωστόσο, για τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς η διαδικασία προβάλλει σημαντικά εμπόδια.
«Η ενεργοποίηση του οποιουδήποτε αυθαίρετου «κόφτη», που απορρίπτει ή περιορίζει τις αιτηθείσες ποσότητες των παραγγελιών, και η ξαφνική εξαφάνιση σκευασμάτων από την πλατφόρμα, λειτουργούν απαξιωτικά, δημιουργώντας αβεβαιότητα για τη διασφάλιση των αναγκαίων θεραπειών, σε υγειονομικούς και ασθενείς», αναφέρουν στην ανακοίνωση τους.
Για την ΠΕΦΝΙ, εν έτει 2023 η ανάγκη τηλεφωνικής ή και έγγραφης επικοινωνίας με κάποιο υπάλληλο της ΕΚΑΠΥ συνιστά παρωχημένη και χρονοβόρα διαδικασία, ενώ τίθεται και ερώτημα ποιος ελέγχει και αποφασίζει, και με ποια επιστημονικά προσόντα και κριτήρια.
«Η νοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων θα πρέπει να βασίζεται σε πραγματικά επιστημονικά δεδομένα νόσων και βέβαια, στις ανάγκες των ασθενών», σημειώνουν.
Για τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς θα πρέπει να υπάρξει ένας ειλικρινής διάλογος για την επίλυση «των σοβαρών ζητημάτων που δημιουργήθηκαν από τη μονοδιάστατη ανάγνωση των «αριθμών», και ουσιαστική συνεργασία για τον επανασχεδιασμό της ορθολογικής διαχείρισης του νοσοκομειακού φαρμάκου, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών».
Πάντως, πληροφορίες του News4Health αναφέρουν πως η ΕΚΑΠΥ έχει ζητήσει και επισήμως τον έλεγχο αποθεμάτων και διαδικασιών σε συγκεκριμένα νοσοκομεία, με την αποστολή φύλλων ελέγχου.
Η ανακοίνωση
«Το φάρμακο, ως ευαίσθητο κοινωνικό αγαθό, είναι συνήθως εξειδικευμένο και συχνά αναντικατάστατο στο νοσοκομειακό περιβάλλον, ενώ δεδομένου ότι η ανάγκη για τη χορήγησή του προκύπτει πολλές φορές απρόβλεπτα και ξαφνικά, η άμεση διαθεσιμότητα της θεραπείας είναι καθοριστική για την πορεία και την έκβαση του ασθενή.
Από τις αρχές Ιουνίου 2023 ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας παραγγελιών της Ε.Κ.Α.Π.Υ. για την κεντρική προμήθεια συμβατικών φαρμάκων. Από τις 16 Οκτωβρίου 2023, στην πλατφόρμα παραγγελιών εντάχθηκαν υψηλού κόστους και ειδικής χρήσης φάρμακα, που αφορούν σε χημειοθεραπείες, ανοσοθεραπείες, σπάνιες παθήσεις (ορφανά) και απειλητικές για τη ζωή των ασθενών καταστάσεις, προερχόμενα από διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης.
Η συγκεκριμένη πλατφόρμα, πέραν των πολλών λειτουργικών δυσκολιών που παρουσιάζει, προσφάτως άρχισε να παρεμβαίνει αιφνιδιαστικά στις εγκεκριμένες θεραπείες των ασθενών (από ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ/ΣΗΠ), μέσω μη κοινοποιημένων ενεργειών της Ε.Κ.Α.Π.Υ., χρησιμοποιώντας μη διαφανή και αντιεπιστημονικά «στατιστικώς οριζόμενα» κριτήρια ή αλλιώς «κόφτες». Η ενεργοποίηση του οποιουδήποτε αυθαίρετου «κόφτη», που απορρίπτει ή περιορίζει τις αιτηθείσες ποσότητες των παραγγελιών, και η ξαφνική εξαφάνιση σκευασμάτων από την πλατφόρμα, λειτουργούν απαξιωτικά, δημιουργώντας αβεβαιότητα για τη διασφάλιση των αναγκαίων θεραπειών, σε υγειονομικούς και ασθενείς.
Η υποδεικνυόμενη διαδικασία για να προχωρήσει η προμήθεια, απαιτεί τηλεφωνική ή και έγγραφη επικοινωνία με κάποιο υπάλληλο της Ε.Κ.Α.Π.Υ., για περαιτέρω αιτιολόγηση και έγκριση! Εν έτει 2023, η λύση θα δίνεται με παρωχημένες και χρονοβόρες διαδικασίες; Και τελικά ποιος ελέγχει και αποφασίζει, και με ποια επιστημονικά προσόντα και κριτήρια; Είναι αυτός επιτυχημένος σχεδιασμός κεντρικής διαχείρισης;
Βάσει Ευρωπαϊκής έρευνας του 2023, το 50% των ελλείψεων φαρμάκων στα νοσοκομεία οφείλεται σε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, κι έρχονται τώρα να προστεθούν οι «κόφτες» της ΕΚΑΠΥ, εισάγοντας τον όρο της «στατιστικής» Ιατρικής.
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί είμαστε υποστηρικτές των σωστά σχεδιασμένων κεντρικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο αδυνατούμε να αντιληφθούμε τη μεθοδολογία των αναφερόμενων ενεργειών. Κάθε φάρμακο που παραγγέλνεται μέσω των νοσοκομειακών φαρμακείων, χορηγείται κατόπιν αιτιολογημένης συνταγογράφησης από το θεράποντα ιατρό, και πάντα οι παραγγελίες γίνονται σε ποσότητες που διασφαλίζουν, βάσει ιδιαιτερότητας νοσοκομείου, την έγκαιρη, ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση του ασθενή στο φάρμακο.
Επανειλημμένως έχουμε προτείνει τρόπους για τον εξορθολογισμό της δαπάνης στο νοσοκομειακό περιβάλλον, με επιστημονικώς τεκμηριωμένα μέτρα (λειτουργία των επιτροπών θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ογκολογικών συμβουλίων, ενδυνάμωση των νοσοκομείων με κλινικούς φαρμακοποιούς κλπ). Η νοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων θα πρέπει να βασίζεται σε πραγματικά επιστημονικά δεδομένα νόσων και βέβαια, στις ανάγκες των ασθενών.
Ζητούμε έναν ειλικρινή διάλογο με όλους τους θεσμικά αρμόδιους για την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που δημιουργήθηκαν από τη μονοδιάστατη ανάγνωση των «αριθμών», και ουσιαστική συνεργασία για τον επανασχεδιασμό της ορθολογικής διαχείρισης του νοσοκομειακού φαρμάκου, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών».
Πηγή: news4health.gr