Blog
Blog
Σε αναμονή οι φαρμακευτικές εταιρείες για την ενίσχυση στα φάρμακα – Το τετ α τετ με τον Μητσοτάκη και οι ενισχύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης
Στάση αναμονής τηρούν οι φαρμακευτικές εταιρείες για τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση στα φάρμακα αλλά και για τις οικονομικές ενισχύσεις που θα δώσει, αφού ευελπιστούν ότι στο άμεσο μέλλον θα μειωθούν οι υποχρεωτικές επιστροφές που προκαλούν σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά.
Η συνάντηση πάντως που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ της αντιπροσωπείας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χθες το απόγευμα, δεν φαίνεται να προσέθεσε κάτι στην φαρέτρα του κλάδου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr ο κ. Μητσοτάκης δεν προσέθεσε κάτι νέο στη συζήτηση για τη φαρμακευτική πολιτική.
Συζητήθηκε ωστόσο εκτενώς όπως λένε οι ίδιες υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr το θέμα της χρηματοδότησης των φαρμάκων με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης η οποία θα συνεχιστεί έως και το 2027.
Βέβαια στο τραπέζι του διαλόγου με τον πρωθυπουργό έπεσε και το θέμα της συμφωνίας που επιχειρείται να γίνει μεταξύ κυβέρνησης και του κλάδου ώστε να είναι γνωστές οι επιβαρύνσεις για τα επόμενα χρόνια, ένα θέμα που όμως δεν έκλεισε.
Το Ταμείο Καινοτομίας
Παράλληλα τέθηκε το θέμα της δημιουργίας του Ταμείου Καινοτομίας που έχουν ζητήσει οι φαρμακευτικές εταιρείες για τα νέα καινοτόμα φάρμακα ώστε να χρηματοδοτούνται ξεχωριστά τα δύο πρώτα χρόνια από την είσοδό τους στην ελληνική αγορά.
Υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός ήταν θετικός στη δημιουργία του, ενώ προσέθεσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην αναζήτηση κονδυλίων για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Καινοτομίας. Το ποσό που αναζητείται θα κυμανθεί στα 150 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες εισηγούνται να κινηθεί στα 130 εκατ. ευρώ το κονδύλι.
Ωστόσο η χθεσινή μέρα δεν φαίνεται να ήταν και η ιδανικότερη για μια τέτοια συζήτηση αφού το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης αλλά και της επικαιρότητας.
Αναμονή για τα μέτρα στα φάρμακα
Στο μεταξύ ο κλάδος είναι σε αναμονή για το αν ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης θα προσθέσει κάτι νέο στη συζήτηση για την φαρμακευτική πολιτική τη Δευτέρα οπότε και θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση κοπής της πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).
Κατά παράδοση όλοι οι υπουργοί υγείας στη συγκεκριμένη εκδήλωση κάνουν ανακοινώσεις για αλλαγές. Κάτι βέβαια που τη φετινή χρονιά είναι μάλλον αμφίβολο.
Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις πάντως αναμένουν εάν θα αποδώσουν τα μέτρα περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει εξαγγείλει ο Άδωνις Γεωργιάδης ενώ άμεσα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή ουσιαστικά τα νέα πρωτόκολλα συνταγογράφησης, αφού σε λίγες ημέρες οι γιατροί θα πρέπει να υιοθετήσουν τους νέους περιορισμούς που τους έχουν οριστεί μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.
Κατά τα άλλα στο υπουργείο υγείας υπολογίζουν – λένε πληροφορίες του HealthReport.gr – πως θα κινηθεί το clawback τα επόμενα χρόνια με βάση τα κονδύλια που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΑΕΠ.
Ειδικότερα αναμένεται να διατεθούν:
Για το 2025 συν 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης από τα οποία τα 200 εκατ. αναμένεται να προστεθούν στο «καλάθι» των νοσοκομειακών φαρμάκων, τα 130 εκατ. ευρώ στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και τα 70 εκατ. στα σκευάσματα της λιανικής.
Στην περίπτωση αυτή το υπουργείο Υγείας υπολογίζει – όπως λένε πηγές του HealthReport.gr – ότι το clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα θα κυμανθεί μεσοσταθμικά στο 62% και στα ΦΥΚ στο 60% με βάση την άνοδο των πωλήσεων.
Πάντως για το 2025 αναμένεται να προστεθούν άλλα 70 εκατ. ευρώ από το ΑΕΠ, τα 30 εκατ. θα δοθούν στα ΦΥΚ και τα 40 εκατ. ευρώ στα νοσοκομειακά φάρμακα ώστε να εξορθολογιστούν οι υποχρεωτικές επιστροφές.
Για το 2026 αναμένεται και πάλι να διανεμηθούν 70 εκατ. ευρώ από το ΑΕΠ ενώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δοθούν 500 εκατ. ευρώ στα φάρμακα, αφού στόχος είναι το clawback να διαμορφωθεί στο 60% στα νοσοκομειακά φάρμακα, στο 50% στα ΦΥΚ και στο 40% στα σκευάσματα της λιανικής.
Με αντίστοιχα ποσά θα ενισχυθεί η φαρμακευτική δαπάνη και για το 2027. Θα δοθούν 70 εκατ. από το ΑΕΠ και 600 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πηγή: healthreport.gr