Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Science, μια διεθνής ομάδα ερευνητών προειδοποιούν για την αύξηση της μόλυνσης των οικοσυστημάτων που προκαλούν τα φαρμακευτικά προϊόντα, τονίζοντας ότι το θέμα απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή από αυτή που του έχει δοθεί μέχρι σήμερα.
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι οι άνθρωποι καταναλώνουμε σήμερα περισσότερα φάρμακα από ποτέ, αναφέροντας ενδεικτικά ότι το 2020 καταναλώθηκαν 4,5 δισ. δόσεις φαρμάκων παγκοσμίως και ο αριθμός αυτός συνεχώς ανεβαίνει.
Σύμφωνα με την UNESCO, το 80% των λυμάτων ρέει επί του παρόντος στα οικοσυστήματα χωρίς καμία επεξεργασία και σχεδόν το 20% αυτών, που υφίσταται επεξεργασία, εξακολουθεί να περιέχει φαρμακευτικές ουσίες και παθογόνους παράγοντες. Η ζημιά που προκαλούν αυτά συνδέεται με τη δράση που έχουν ως αποτελεσματικά φάρμακα: είναι μόρια σχεδιασμένα να επιφέρουν βιολογικές αλλαγές, ακόμη και σε εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις, άρα μεταβάλλουν συμπεριφορές, τη φυσική κατάσταση και τη δυναμική των ζωικών πληθυσμών και των οικοσυστημάτων.
Η λύση στο πρόβλημα απαιτεί το συνδυασμό πολλών μέτρων, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι προτείνουν, μεταξύ άλλων: «Υπάρχει η ανάγκη να δημιουργήσουμε πιο “πράσινα” φάρμακα με μειωμένο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα, π.χ. να απομακρύνονται πιο εύκολα από το περιβάλλον, και οι εγκαταστάσεις παραγωγής φαρμάκων πρέπει να αποκτήσουν καλύτερη διαχείριση των λυμάτων. Απαιτείται συνετή και υπεύθυνη χρήση των φαρμάκων τόσο των ανθρώπινων όσο και των κτηνιατρικών και να δίνεται προτεραιότητα στις μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις/θεραπείες όπου είναι δυνατόν».
Πηγή: farmakeutikoskosmos.gr