Blog

Σχέδιο ετοιμότητας για την επόμενη πανδημία προετοιμάζει ο ΕΟΔΥ

Το υπουργείο υγείας και ο ΕΟΔΥ θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη ενός Συστήματος Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Δημόσιας Υγείας (PHEPR) που περιλαμβάνει λειτουργικά εργαλεία, εργαλεία πληροφορικής και επικοινωνιών, αύξηση του ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στο πεδίο και επαρκή εκπαίδευση αυτού του ανθρώπινου δυναμικού, ανακοίνωσε η προϊσταμένη Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης, του ΕΟΔΥ Μάρω Στάμου, σε εκδήλωση του Οργανισμού με τίτλο  «Επίκαιρα Θέματα Δημόσιας Υγείας» που πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.   Όπως εξήγησε η κ. Στάμου  μέσω αυτού του συστήματος θα βελτιωθεί η επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΟΔΥ και γενικότερα των Φορέων Δημόσιας Υγείας. «Για την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου θα αναπτυχθεί ένα σύνολο δράσεων που αφορούν: στον επιχειρησιακό σχεδιασμό ενός νέου Συστήματος Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Δημόσιας Υγείας.

Έτσι θα δημιουργηθεί  Κέντρο Επιχειρήσεων Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Δημόσιας Υγείας, με τον αναγκαίο εξοπλισμό και τις υποδομές πληροφορικής και επικοινωνιών.  Θα λειτουργήσουν ολοκληρωμένα συστήματα υποβοήθησης λήψης επιχειρησιακών αποφάσεων σχετικά με τη Δημόσια Υγεία με βάση δημογραφικά & υγειονομικά δεδομένα, τις υφιστάμενες πηγές και όποτε είναι απαραίτητο προγνωστικά μοντέλα και αλγορίθμους εκτίμησης. Και θα εκπαιδευτούν οι εταίροι  που εμπλέκονται σε δραστηριότητες Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών – ιδίως σχετικά με τη χρήση των σχεδίων Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Δημόσιας Υγείας».

Εκτίμηση κινδύνου και προσδιορισμός πιθανών σεναρίων

Όσον αφορά την κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου για την απόκριση των νοσοκομείων της χώρας σε επόμενη πανδημία η κ. Στάμου ανέφερε ότι οι βασικοί του στόχοι αφορούν στη διασφάλιση της συνέχειας της παροχής υπηρεσιών υγείας, στην προστασία των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας, στη βέλτιστη διαχείριση πόρων και στη δημιουργία πιο ανθεκτικών υγειονομικών συστημάτων. «Θα γίνει αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης με χαρτογράφηση του αριθμού των κλινών, των ιατρικών αποθεμάτων/εξοπλισμού και του προσωπικού των νοσοκομείων, καθώς επίσης και εκτίμηση κινδύνου με προσδιορισμό πιθανών σεναρίων πανδημίας και ανάλυση πιθανών επιπτώσεων στο σύστημα υγείας, με γνώμονα τα μαθήματα που αντλήθηκαν από την πρόσφατη πανδημία της COVID-19».

Ένας άνθρωπος έχει πιθανότητες 38% να ζήσει μία πανδημία στη ζωή του

Σύμφωνα πάντως με μαθηματικά μοντέλα, η πιθανότητα ένας άνθρωπος να ζήσει στη ζωή του πανδημία ανέρχεται στο 38%, είχε αναφέρει λίγο νωρίτερα στην ίδια εκδήλωση, ο  καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και πρόεδρος της ΕΕΔΥ (Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας) Σωτήρης Τσιόδρας. Οι κύριες απειλές αυτή τη στιγμή είναι 25 oικογένειες ιών  που δυνητικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανδημία και αυτή τη στιγμή είναι υπό παρακολούθηση από την επιστημονική κοινότητα, είπε ο καθηγητής,  για να επισημάνει στην συνέχεια ότι αυτή τη στιγμή στην Αμερική πρωταγωνιστεί η γρίπη των πτηνών, η οποία μπορεί να προκαλέσει πανδημία σε ένα χρόνο  ή σε 15-20 χρόνια. Επίσης ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι προς το παρόν φαίνεται να μην είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, αλλά με τη μεγάλη διασπορά στα πουλερικά, τα 58 άτομα που έχουν νοσήσει στις ΗΠΑ και έναν έφηβο που έχει νοσήσει σοβαρά στον Καναδά, η γρίπη των πτηνών μόνο αδιάφορη δεν αφήνει την επιστημονική και δη τη λοιμοξιωλογική κοινότητα αυτή τη στιγμή. «Πρέπει να έχουμε έτοιμα αντίμετρα για πιθανή ενδεχόμενη πανδημία. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το πότε ή ποιο παθογόνο θα προκαλέσει την επόμενη πανδημία, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι, κατέληξε ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος».

Τι είχε δηλώσει στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τον Ιανουάριο του ‘24

Αξίζει πάντως να υπενθυμίσουμε ότι ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο DailyPharmaNews στις 21 Ιανουαρίου του 2024, είχε μιλήσει για το σχέδιο ετοιμότητας που όπως είχε τότε αναφέρει, « εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο ετοιμασίας για τις λεγόμενες διασυνοριακές απειλές, που είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε ως κράτος μέλος της ΕΕ, βάσει του νέου Ευρωπαϊκού κανονισμού. Αξιωματούχοι της ΕΕ και του ECDC θα μας κάνουν επιθεώρηση στα επόμενα τρία χρόνια και θα πρέπει να έχουμε ένα επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης ετοιμότητας και απόκρισης για όλους τους κινδύνους». Ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφερόμενος στην επιτροπή που τότε είχε συγκροτηθεί για την κατάρτιση Επιχειρησιακού Σχεδίου, σχετικά με την ανταπόκριση των Νοσοκομείων της χώρας σε περίπτωση πανδημίας, στην οποία και ορίστηκε πρόεδρος, είχε μιλήσει για τα επόμενα βήματα, που μας παρουσιάστηκαν στη χθεσινή εκδήλωση.

Θα πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός για να μπορούν να αναπτύσσονται κλίνες, ανά πάσα στιγμή

Η δουλειά που θα κάνουμε στην Επιτροπή θα είναι να σχεδιάσουμε για κάθε περιοχή τις ανάγκες και σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ, ούτως ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει το σύστημα υγείας σε μία επόμενη πανδημία, είχε πει τότε ο καθηγητής Χατζηχριστοδούλου. Και είχε εξηγήσει αναλυτικά τι πρέπει να ακολουθήσει: «Θα πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός για να μπορούν να αναπτύσσονται κλίνες, ανά πάσα στιγμή χρειαστούν. Να υπάρχει εξοπλισμός και εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο θα εκπαιδεύεται συνεχώς. Και το εκπαιδευμένο προσωπικό είναι από τα κρίσιμα ζητήματα για αυτή την περίσταση. Η επιτροπή θα δει πως πρέπει να λειτουργήσουν σε διάφορα επίπεδα ετοιμότητας τα Νοσοκομεία, σε μία επόμενη πανδημία, όσον αφορά τις μονάδες νοσηλείες που θα έχουμε, όπως είχαμε τον Covid, και κυρίως τις εντατικές».

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X