Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Rebate στα ιατροτεχνολογικά: Μέτρο «απειλή» λένε οι εταιρείες, εξοικονόμηση έως €50 εκατ. βλέπει το Υπ. Υγείας

Blog

Rebate στα ιατροτεχνολογικά: Μέτρο «απειλή» λένε οι εταιρείες, εξοικονόμηση έως €50 εκατ. βλέπει το Υπ. Υγείας

Υπέρ της επιβολής στις εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων υποχρεωτικής έκπτωσης για τις πωλήσεις στα νοσοκομεία και μάλιστα από τις αρχές του τρέχοντος έτους επιχειρηματολόγησε ο Υπουργός Υγείας. Μάλιστα, έκανε λόγο για εξοικονόμηση που μπορεί να αγγίξει και τα 50 εκατ. ευρώ, όταν ο κλάδος προειδοποιεί για δραματικές επιπτώσεις από το μέτρο.

Μιλώντας στο Pharma & Health Conference, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος είναι ο μόνος που έχει εξαιρεθεί από το rebate και το clawback για τις πωλήσεις προς το ΕΣΥ και δεν έχει υποστεί κανένα οριζόντιο μέτρο επιστροφής κατά την δεκαετία που εφαρμόζεται το μέτρο.

«Οι ίδιες εταιρείες, όταν πουλάνε τα ίδια υλικά στον ΕΟΠΥΥ, όχι μόνο πληρώνουν rebate και clawback, αλλά περνάνε και από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης τιμών», δήλωσε ο Υπουργός.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Υπουργό, τα υλικά στον ΕΟΠΥΥ είναι ένα μικρό ποσοστό του συνόλου. Συγκεκριμένα, από περίπου 6.500 προϊόντα, περίπου τα 1.500 διατίθενται μέσω ΕΟΠΥΥ.

«Η τιμή στον ΕΟΠΥΥ είναι χαμηλότερη από αυτή του ΕΣΥ. Για τις εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων το ΕΣΥ είναι απείρως μεγαλύτερος πελάτης από τον ΕΟΠΥΥ», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως είναι «ευθέως παράλογο να πουλάς φθηνότερα εκεί που πουλάς λιγότερα και ακριβότερα εκεί που πουλάς περισσότερα».

Άρθρο 66 = Εξοικονόμηση έως 50 εκατ. ευρώ

Συνεπώς, για την κυβέρνηση η ρύθμιση κρίνεται απαραίτητη για τη βιωσιμότητα του συστήματος δημόσιας υγείας, καθώς αντιμετωπίζει το ζήτημα της δημόσιας δαπάνης για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, εκτιμάται πως η εφαρμογή του μέτρου θα οδηγήσει σε εξοικονομήσεις 30 έως 50 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την υλοποίηση άλλων παρεμβάσεων, για τις οποίες δεν υπάρχει χρηματοδότηση.

Όπως έγραψε το News4health, το άρθρο 66 του σχεδίου νόμου «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» που έθεσε το Υπ. Υγείας σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει την επιβολή στις εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων υποχρεωτικής έκπτωση για τις πωλήσεις που έχουν κάνει προς τα νοσοκομεία και μάλιστα από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Αφορά τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που προμηθεύονται τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και οι αποκεντρωμένες μονάδες τους, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και τα νοσοκομεία του Δημοσίου οποιασδήποτε μορφής.

Μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου και του άρθρου θα ακολουθήσει εφαρμοστική υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει όλες τις παραμέτρους βάσει προδιαγραφών.

Ειδικότερα, αν μία εταιρεία πουλάει σε τιμή κάτω των δύο χαμηλότερων της ευρωζώνης θα έχει χαμηλό ή και καθόλου rebate, ενώ αν πουλάει το ίδιο υλικό και στον ΕΟΠΥΥ, στο ΕΣΥ θα έχει το ίδιο rebate με αυτό του ΕΟΠΥΥ.

Στα κάγκελα η αγορά

Η αντίδραση των επιχειρήσεων του κλάδου ήταν σφοδρή.

Με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) προειδοποιεί για τις επιπτώσεις του μέτρου στον κλάδο, αλλά και στην ομαλή τροφοδοσία του ΕΣΥ και κυρίως στους ασθενείς, ενώ κάνει λόγο για μέτρο απειλή, ένα «δυσβάστακτο και αντισυνταγματικό μέτρο».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο Σύνδεσμος «σκοπεύει να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για να αποτρέψει την επιβολή του δυσβάσταχτου και αντισυνταγματικού μέτρου του rebate, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς».

Ατιμολόγητα υλικά

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, πάντως, εμφανίζεται αποφασισμένη τα εξορθολογίσει τα οικονομικά του ΕΣΥ, στοχεύοντας μεταξύ άλλων στη μηδένιση των ληξιπρόθεσμων, όπως ανέφερε πρόσφατα και ο Υφυπουργός Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Γεωργιάδης, όμως, αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη «αγκάθι» στα οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων.

Ο λόγος για τα ατιμολόγητα ιατρικά υλικά, που όπως σημειώνει και ο ΣΕΙΒ έχουν διογκωθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια.

«Κυνηγάμε τους διοικητές να μην κάνουν ατιμολόγητα. Ήδη το 1ο εξάμηνο του 2024 έχουν πέσει 50,6% σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2023 και η προσπάθεια συνεχίζεται», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας από το βήμα του συνεδρίου.

Πρόθεση του είναι να επιβάλει εντός του έτους την άμεση τιμολόγηση όλων των ατιμολόγητων υλικών και συνεπώς τη νομιμοποίησή τους. Προειδοποίησε, δε, πως όποια εταιρεία προβεί ξανά σε αυτήν την πρακτική δεν θα πληρώνεται.

«Τα ατιμολόγητα πρέπει να σταματήσουν. Είναι δουλειά της διοίκησης του νοσοκομείου να έχει σε τάξη τα οικονομικά της και να τηρεί τις διαδικασίες», ανέφερε.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο μητρώο προμηθευτών, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί εντός του Ιουλίου, ενώ η ενιαία κωδικοποίηση για την πλατφόρμα της ΕΚΑΠΥ επιδιώκεται να ολοκληρωθεί, αν όχι στο πρώτο τρίμηνο, στο πρώτο εξάμηνο του 2025.

Πηγή: news4health.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

Sign in

No account yet?

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Start typing to see posts you are looking for.