Blog
Blog
Rapid tests: Διενέργεια μόνο από ιατρούς ζητά ο Εξαδάκτυλος
Το ρόλο των φαρμακείων αναδεικνύει ο Βαλτάς
Τι είπαν για το συγκεκριμένο θέμα οι πρόεδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αντίστοιχα, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής
Την άμεση απόσυρση της παράτασης ισχύος της ρύθμισης που η πολιτεία αποφάσισε για τη διενέργεια των rapid tests και σε χώρους εκτός των ιατρείων και πέρα από τις 31 Μαρτίου ζήτησε o Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας τη Δευτέρα 28 Μαρτίου στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής που συνεδρίασε με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Κύρωση της από 17.3.2022 Επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς – Έργο VIII, Παράρτημα 12 της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος “Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και την αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας – Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID 19 και την προστασία της δημόσιας υγείας».
Με δεδομένο ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπεται παράταση ισχύος του συγκεκριμένου μέτρου -μεταξύ των άλλων- μέχρι και τις 30 Ιουνίου, ο κ. Εξαδάκτυλος διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι παρατείνεται η διενέργεια tests COVID σε μη ιατρούς.
«Αισθανόμαστε ότι αυτό είναι μη αναγκαίο και επιθυμούμε να μη δοθεί περαιτέρω παράταση» καθώς, όπως είπε, υπήρξαν πολλά προβλήματα από αυτή τη διάταξη στο παρελθόν. Ως χαρακτηριστικό και συχνό πρόβλημα ανέφερε ότι «άνθρωποι που χαρακτηρίζονταν θετικοί με rapid test, καταχωρούνταν ως θετικοί και ήταν σχεδόν αδύνατο να αποχαρακτηριστούν όταν στη συνέχεια με test PCR ήταν αρνητικοί». Επιπλέον, σημείωσε, μεταξύ όσων διενεργούσαν τα rapid tests παρεισφρήσαν πολλοί οι οποίοι δεν τηρούσαν καμία από τις προϋποθέσεις που προβλέπονται για να υπάρχουν αξιόπιστα tests.
Μάλιστα ο Πρόεδρος του ΠΙΣ επικαλέστηκε «ελέγχους και εκθέσεις από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας που συνηγορούν και επαληθεύουν τα όσα έχω αναφέρει μέχρι αυτή τη χρονική στιγμή καθώς δεν υπήρχε καμία αδειοδότηση η οποία να προβλέπεται γι’ αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι λειτουργούσαν με αντιεπιστημονικό τρόπο».
Κλείνοντας την παρέμβαση του για το θέμα αυτό ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι «ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος πιστεύει ότι εφεξής τα tests θα πρέπει να διενεργούνται από γιατρούς και μόνο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραταθεί η δυνατότητα μη αδειοδοτημένων σημείων –γιατί δεν πρόκειται για εργαστήρια- τα οποία διενεργούν tests μέχρι και τις 31 Μαρτίου».
Η θέση των φαρμακοποιών
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς παίρνοντας το λόγο, αναφέρθηκε γενικότερα σε σημεία του νομοσχεδίου που αφορούν τους φαρμακοποιούς σημειώνοντας ότι «οι παρατάσεις που δόθηκαν και ως προς τον τρόπο απλοποίησης της εκτέλεσης συνταγών –διαδικασία επανέκδοσης συνταγών, διαδικασία έγκρισης φαρμάκων μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής προέγκρισης, διαδικασία επανέκδοσης γνωματεύσεων στο πληροφοριακό σύστημα και παράτασης των μηνιαίων και επαναλαμβανόμενων συνταγών-είναι πολύ θετικές, αφού διευκολύνει πάρα πολύ τον ασφαλισμένο στο να μην ταλαιπωρείται εφόσον η πανδημία είναι μπροστά μας».
Στη συνέχεια, διατυπώνοντας τη θέση του για το συγκεκριμένο θέμα της παράτασης της διενέργειας των διαγνωστικών tests από τα φαρμακεία, είπε πως πρόκειται για κάτι πολύ θετικό επισημαίνοντας ότι τα φαρμακεία σε όλη την Ευρώπη διεξάγουν rapid tests εδώ και μήνες.
Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του μέτρου στη χώρα μας τόνισε ότι οι φαρμακοποιοί μέσα από τα φαρμακεία εφημερεύοντα ή διανυκτερεύοντα κατάφεραν να λύσουν και συνεχίζουν να επιλύουν προβλήματα. Έφερε ως ένα παράδειγμα περιπτώσεις που τα διαγνωστικά κέντρα είναι κλειστά ή όπου δεν υπάρχουν διαγνωστικά κέντρα κι κάποιος χρειάζεται να συνοδεύσει ασθενή στο νοσοκομείο, όπου για να μπορέσει να μπει είναι υποχρεωμένος να κάνει rapid test, ανεξάρτητα από το εάν είναι εμβολιασμένος ή όχι.
Συνέδεσε επίσης το θέμα και με τη γενικότερη προσπάθεια στήριξης του τουρισμού. «Τα φαρμακεία είναι αυτά που έλυσαν τα προβλήματα στις τουριστικές περιοχές. Μην ξεχνάτε ότι το καλοκαίρι ζητήθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς να βάλουμε πλάτη (σ.σ. οι φαρμακοποιοί) ώστε να έρθει ο τουρισμός σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν διαγνωστικά κέντρα».
Ακόμη ο κ. Βαλτάς έθεσε και το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών κατά τη διαδικασία διεξαγωγής των τεστ. «Φανταστείτε οι χιλιάδες κόσμου ή τα εκατομμύρια τεστ να γίνονταν μόνο από τα διαγνωστικά κέντρα που είναι μέσα σε πολυκατοικίες, σε 30,40,50 τετραγωνικά. Καταλαβαίνετε ότι δεν τηρούνται πρωτόκολλα υγειονομικά με αυτόν τον τρόπο. Ο τρόπος που τώρα διεξάγονται, έξω ή σε χώρους μέσα στα φαρμακεία έχει επιλύσει πολύ αυτό το πρόβλημα της πολιτείας».
Για τον πρόεδρο του ΠΦΣ είναι πολύ σωστό μέτρο η δυνατότητα χορήγησης ψηφιακών πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων διαγνωστικού ελέγχου ή νόσησης κατά του κορονοϊού από τους φαρμακοποιούς και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Επιτέλους, ανέφερε, επιλύθηκε το πρόβλημα που δημιουργούσε αυτή η γραφειοκρατική διαδικασία όπου έπρεπε ο ίδιος ο ασφαλισμένος, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXIS να εκδώσει το πιστοποιητικό. Πλέον, όπως επισήμανε ο κ. Βαλτάς, «μπορούμε να χορηγήσουμε και ψηφιακό πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού και βεβαίωση νόσησης που επιβεβαιώνει τον θετικό διαγνωστικό έλεγχο».
Τέλος, ο κ. Βαλτάς, – δίνοντας ουσιαστικά μία απάντηση στα όσα σχετικά ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος, είπε ότι «το 95% των rapid tests επιβεβαιώθηκαν, όταν χρειάστηκε από τον μοριακό έλεγχο». Αυτό, συνέχισε, δείχνει τη σοβαρότητα των rapid tests που γίνονται τονίζοντας ότι γενικότερα η ιχνηλάτηση βοήθησε πάρα πολύ.
Μάλιστα στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην προσπάθεια των φαρμακοποιών κατά τη διάρκεια των μαζικών ελέγχων μέσα από τη διάθεση των self tests αλλά και τη διενέργεια των rapid tests από τα φαρμακεία. Όπως είπε, στην κορύφωση είχαμε παιδιά που έπρεπε να πάνε στο σχολείο, κάνοντας τεστ, Κυριακή με τα φαρμακεία στη διανυκτέρευση, όπου «έδωσαν την ψυχή τους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κι όταν έπρεπε ήταν εκεί μόνο και μόνο για να στηρίξουν αυτή τη διαδικασία που ήταν απαραίτητη για τους μαθητές.
Πηγή: dailypharmanews.gr