Blog

Αρχική » Blog » Δημόσια Υγεία » Ραγδαία η επιδείνωση των θανάτων στους άνω των 65 από την κλιματική αλλαγή – Η θέση της Ελλάδας!

Blog

Ραγδαία η επιδείνωση των θανάτων στους άνω των 65 από την κλιματική αλλαγή – Η θέση της Ελλάδας!

Αυτή τη δυσάρεστη επισήμανση έκανε ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας διαβήτη του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM» και στην Τάνια Μαντουβάλου. Ο ίδιος μάλιστα μάλιστα αναφέρει ότι αυτά τα νούμερα αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, επειδή αυξάνεται και η συχνότητα της επέλασης του καύσωνα. «Ενώ παλαιότερα οι ειδικοί υπολόγιζαν ότι θα είχαμε κάθε 100 χρόνια ένα κύμα καύσωνα άνω των 40 βαθμών Κελσίου, τώρα πλέον έχουμε κάθε 3,5 χρόνια τέτοια επεισόδια κλιματικής επιβάρυνσης στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο».

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο «Lancet», ανήκει στις χώρες υψηλού κινδύνου, όπως λέει ο καθηγητής, «για όλα εκείνα τα νοσήματα που μεταφέρονται από τα έντομα, όπως είναι η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός κλπ. Και μάλιστα τα άτομα με διαβήτη κινδυνεύουν να νοσήσουν πιο βαριά».

Αύξηση στις εισαγωγές το Μάιο για τους διαβητικούς

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο καθηγητής επικαλούμενος μελέτη του υπουργείου Υγείας της Πολιτείας της Nέας Yόρκης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο επιστημονικό περιοδικό «Science of the Total Enviroment», ανέφερε ότι οι διαβητικοί, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αύξηση στις εισαγωγές κατά 4,5% και ειδικότερα το μήνα Μάιο, που επί της ουσίας είναι ο πρώτος ζεστός μήνας του έτους. Η μελέτη μάλιστα, αφορούσε δείγμα 137.794 εισαγωγών σε όλα τα νοσοκομεία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης την περίοδο 2013-2020. «Ειδικότερα, οι διαβητικοί που παρουσιάζουν νευροπάθεια με έλκη, έχουν συχνά υπογλυκαιμικά επεισόδια λόγω ασταθούς διαβήτη, νοσήματα που σχετίζονται με την αθηρωμάτωση, όπως είναι η υπέρταση, ή έχουν υποστεί ένα έμφραγμα, κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο».

Αύξηση της θερμοκρασίας και διαβήτης

Όλες οι ανασκοπήσεις, επισημαίνει ο κ. Χαλβατσιώτης, συμπεραίνουν ότι κάθε ένας βαθμός αύξησης της θερμοκρασίας, αυξάνει σε δεκάδες χιλιάδες τα περιστατικά του διαβήτη τύπου 2 όπως και του διαβήτη της κύησης, επειδή αυξάνεται το φαινόμενο της ινσουλινοαντίστασης. «Η αφυδάτωση η οποία συμβαίνει το καλοκαίρι, μαζί με την αδυναμία της θερμορύθμισης και την πιθανότητα λήψης φαρμάκων, τα οποία επιτείνουν την αφυδάτωση, όπως είναι τα διουρητικά, οδηγούν πιο εύκολα στη δυσλειτουργία του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αυτές οι επιπλοκές. Το σίγουρο είναι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν το ποσοστό των διαβητικών, αλλά επιδεινώνουν και την καλή εικόνα τους».

Στη συνέχεια ο ίδιος τονίζει πως όλα αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να μας οδηγήσουν, είτε σε επίπεδο Πολιτείας, είτε τοπικής αυτοδιοίκησης, ή κάθε έναν από εμάς, να παίρνει τα μέτρα που πρέπει, γιατί εκτός των άλλων, γνωρίζουμε ότι για την κλιματική αλλαγή, πολύ μεγάλη συμμετοχή έχει η χρήση των πετροχημικών, δηλαδή των πετρελαιοειδών ως ενεργειακό καύσιμο. «Αυτά τα καύσιμα εκτός από την αύξηση της θερμοκρασίας, και την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα και των αζωτούχων οξειδίων που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα, παράγουν και πάρα πολύ μικρά σωματίδια, τα οποία μέσω του αναπνευστικού μας, μπορούν να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος, να επηρεάσουν το νευροορμονικό μας σύστημα και έτσι να προκαλέσουν προβλήματα, όπως κακοήθειες, προβλήματα γονιμότητας, προβλήματα που σχετίζονται με άνοια, καρδιαγγειακά, προβλήματα στα έμβρυα, όταν αυτά τα σωματίδια εισέλθουν στον οργανισμό μιας εγκύου».

Όλα αυτά λέει ο καθηγητής αναφέρονται σε μία μελέτη του «Νew England Journal of Medicine», η οποία δημοσιεύτηκε το Μάρτιο «και ουσιαστικά έρχεται να προσθέσει και άλλες αιτίες κινδύνου από τη χρησιμοποίηση του πετρελαίου ως καύσιμο, αλλά και τη βιομηχανοποιημένη ζωή μας, γιατί πολλά από αυτά τα μικρά σωματίδια βγαίνουν από τα πλαστικά, τα εντομοκτόνα, τα καλλυντικά και από τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν αυτά τα ανθυγιεινά στοιχεία, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: news4health.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης