Blog

Αρχική » Blog » Ημερίδες / Συνέδρια / Σεμινάρια » Ψυχική Υγεία: Eπανασύνδεση στο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο – Διάλογοι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Blog

Ψυχική Υγεία: Eπανασύνδεση στο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο – Διάλογοι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Ενώ η πολιτική πόλωση φαίνεται να έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος του δημόσιου λόγου, οι έρευνες δείχνουν ότι ο έντονος πολιτικός διχασμός επιδεινώνει τα ήδη υψηλά επίπεδα άγχους των πολιτών.

Αυτός ο φαύλος κύκλος δεν δημιουργεί μόνο πολιτικά ζητήματα, αλλά εγείρει επίσης ηθικές ανησυχίες και προβλήματα που αφορούν την ψυχική υγεία.

Την Τετάρτη 21 Ιουνίου, πρώτη ημέρα του SNF Nostos Conference, οι Διάλογοι του ΙΣΝ, στο πλαίσιο μιας δυναμικής συνεργασίας με το SNF Agora Institute του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, πραγματοποιούν στις 16:00 ζωντανή συζήτηση στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με τίτλο Ψυχική Υγεία: Eπανασύνδεση στο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο.

Ο Peter Ditto, Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο California, Irvine και η Lilliana Mason, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο SNF Agora Institute στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, συναντούν την Άννα – Κύνθια Μπουσδούκου, Διευθύνουσα Σύμβουλο του iMEdD, Εκτελεστική Διευθύντρια των Διαλόγων και δημοσιογράφο και μιλούν για τον αντίκτυπο της πόλωσης στην ψυχική υγεία.

Όπως αναφέρει η Lilliana Mason, «το πρόβλημα προκύπτει όταν η κομματική πολιτική εθνικοποιείται τόσο πολύ που οι άνθρωποι προσκολλώνται στην ταυτότητά τους σε σημείο που να μην μπορούν καν να σκεφτούν να ψηφίσουν άλλο κόμμα. Σκέφτονται μόνο τα μεγάλα εθνικά ζητήματα που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. (…) Πιστεύω ότι η τοπική πολιτική είναι μία από τις πλατφόρμες όπου μπορούμε να βρούμε λύσεις».

Η πόλωση, η οποία προκύπτει όταν ο πολιτικός λόγος «ενθαρρύνει ισχυρούς κομματικούς ή ιδεολογικούς διαχωρισμούς (…) μέσω της διάκρισης ανάμεσα “εμάς” και “αυτούς”», παίζει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική ρητορική, όπως προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα του iMEdD Lab σε συνεργασία με το Datalab του ΑΠΘ και το ChatGPT.

Επιπλέον, επηρεάζει την αντίληψη των πολιτών για την πολιτική, διαμορφώνοντας καθοριστικά τις ηθικές τους αντιλήψεις.

«Σε έναν ιδανικό κόσμο, η πολιτική αποτελείται από δύο πλευρές με διαφορετικές απόψεις, αλλά με τις ίδιες προθέσεις», σχολιάζει ο Peter Ditto και προσθέτει πως «ωστόσο, η σημερινή πολιτική έχει εξελιχθεί στο να βλέπουμε την αντιπολίτευση ως κάτι ηθικά λανθασμένο ή ακόμη και κακό, αντί απλώς να έχει διαφορετικές ιδέες. Αυτή η ηθική σύγκρουση προκαλεί δυσφορία και προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς και κατάρρευση των κοινωνικών δεσμών».

Παρέμβαση στη συζήτηση θα κάνει και η Διευθύντρια του SNF Agora Institute στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Hahrie Han.

Για να παρακολουθήσετε την επόμενη συζήτηση των Διαλόγων

με τίτλο Ψυχική Υγεία: Eπανασύνδεση στο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο πραγματοποιήστε online εγγραφή εδώ

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με παράλληλη διερμηνεία στα ελληνικά.

Πηγή: news4health.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης