Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Ψηφίστηκε το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υγείας

Blog

Ψηφίστηκε το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υγείας

Αναλυτικά η Ομιλία του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη 

Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ όλους και όλες τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες για τις παρατηρήσεις τους.

Ακόμα και αυτούς οι οποίοι ως συνήθως προβάλουν ισχυρισμούς οι οποίοι πραγματικά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά αυτός είναι ο διάλογος στη Βουλή και οφείλουμε να στεκόμαστε εδώ και να απαντάμε.

Ξεκινώντας εδώ όλες οι πτέρυγες της Βουλής περιέγραψαν το εθνικό σύστημα υγείας ως μια κόλαση περίπου και μάλιστα κάποιοι που έχουν κυβερνήσει και τη χώρα τετραετίες, πενταετίες, δεκαετίες, όλοι εδώ περιγράφουν την κόλαση και χωρίς να επικαλούνται τον παράδεισό τους όμως.

Ας σοβαρευτούμε εγώ πιστεύω, ας μιλήσουμε για ένα σύστημα υγείας το οποίο οι συνάδελφοι, οι φίλοι σας, οι ψηφοφόροι σας, οι ψηφοφόροι μας, οι φίλοι μας, οι συμπολίτες μας, όλοι νοσηλεύονται σε αυτό το εθνικό σύστημα υγείας. Και μάλιστα γιατρέ όπως ξέρετε οι σοβαρές επεμβάσεις, οι σοβαρές εγχειρήσεις, οι πιο δύσκολες επεμβάσεις, οι πιο ευαίσθητες, όλα τα ογκολογικά περιστατικά, τα νευροχειρουργικά, πολλά πράγματα δύσκολα γίνονται μόνο στα κρατικά, στα δημόσια νοσοκομεία.

Τα άλλα τα πιο soft, τα πιο light γίνονται στα ιδιωτικά. Άρα λοιπόν, τι είναι αυτό το πράγμα εδώ διαρκώς όλα τα πολιτικά κόμματα να καταριούνται ένα σύστημα υγείας το οποίο κάθε χρόνο νοσηλεύει εκατομμύρια συμπολίτες μας, τους  θεραπεύει με προβλήματα, από αυτά που περιγράψατε εσείς, αυτά που είδα εγώ χθες στο Νοσοκομείο «Αγ.Όλγα» και κατήργησα έναν Διοικητή, μέχρι μια σειρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση.

Αλλά τι είναι αυτό, τι πολιτική είναι αυτή; Κατάρες σε ένα σύστημα που καθημερινά φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες Έλληνες και τους θεραπεύει.

Νομίζω ότι δεν είναι απλώς άδικο, αλλά είναι μια κατηγορία σε βάρος και των ανθρώπων που εργάζονται εκεί μέσα σκληρά και εγώ συναντώ κάθε μέρα εργαζόμενους,  γιατρούς, νοσηλευτές που οι άνθρωποι αυτοί δίνουν τον εαυτό τους. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες και ταυτόχρονα χωρίς να έχουν την ανάλογη οικονομική αμοιβή που θα έπρεπε να έχουν.

Το σύστημα υγείας, αυτό το οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία, την οποία πάλι κάποιοι από εσάς την αρνούνται, την κατηγορούν, κατηγορούν τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου, κατηγορούν τους επιστήμονες όλου του κόσμου, ότι δεν υπήρξε πανδημία, δεν έγινε τίποτε, κακώς εμβολιαστήκαμε δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη. Θα έπρεπε να πεθάνουμε για να κάνουμε το χατίρι κάποιων άλλων, θα έπρεπε να πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι για να κάνουν το χατίρι κάποιων, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τον κόσμο με τις θεωρίες της συνομωσίας. Λοιπόν, δόθηκε η μάχη και οι άνθρωποι έμειναν ζωντανοί και η κοινωνία στάθηκε όρθια και υγειονομικά, αλλά και κοινωνικά και οικονομικά. Και όλη αυτή την περίοδο, τα δυο χρόνια περίπου της πανδημίας, χρηματοδοτήθηκε η χώρα και η κοινωνία με τεράστια ποσά, προκειμένου να σταθούμε όρθιοι.

Και τώρα για πρώτη φορά εγώ στη διαδρομή μου αντιλαμβάνομαι και αυτό ξέρω, ότι διατίθεται 1,2 δισ ευρώ για να ανακαινιστούν όλα τα νοσοκομεία της χώρας και τα κέντρα υγείας. Έχει ξαναγίνει αυτό ποτέ; Υπήρξε τέτοια πολιτική στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης;

Όπως επίσης αυτή τη στιγμή διατίθενται αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια για να ψηφιοποιηθούν όλες οι διαδικασίες της υγείας και να μπορέσουν έτσι οι πολίτες να απολαύσουν υπηρεσίες γρήγορα, αποτελεσματικά, χωρίς γραφειοκρατία και οι θεραπείες να είναι ακόμα αποτελεσματικότερες.

Έχει πολλά προβλήματα το εθνικό σύστημα υγείας, τα βλέπω εγώ καθημερινά που έχω την ευθύνη που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός και προς την κατεύθυνση αυτή θέλω να εργαστούμε.

Από τη μέρα που ανέλαβα Υπουργός Υγείας αυτό είναι το δεύτερο νομοσχέδιο που φέρνω. Σε λίγες μέρες θα κατατεθεί και τρίτο νομοσχέδιο που θα βγει στη διαβούλευση για τη δημιουργία 17 μονάδων αυξημένης φροντίδας για τα εγκεφαλικά. Η χώρα δεν έχει δίκτυο, δεν έχει μονάδες αυξημένης φροντίδας για να αντιμετωπίσουμε 60.000 εγκεφαλικά επεισόδια που συμβαίνουν κάθε χρόνο.

Φέραμε στο Υπουργικό Συμβούλιο και ήδη τρέχουμε το θέμα του ΕΚΑΒ και τον εκσυγχρονισμό του. Και είχαμε μια συζήτηση εδώ το καλοκαίρι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θυμάστε που λέγατε για τους πυροσβέστες και τους στρατιωτικούς και τους οδηγούς κλπ.; Σας παρακαλώ πολύ να κάνετε μια έρευνα  στις τοπικές κοινωνίες να δείτε αυτοί οι άνθρωποι, οι επαγγελματίες στρατιωτικοί, οι οδηγοί, τι προσέφεραν στις τοπικές κοινωνίες και πόσο αμβλύνθηκαν τα προβλήματα, δεν λύθηκαν πλήρως. Ή οι μηχανές ΕΚΑΒ που στείλαμε στη Σύρο, στη Νάξο και σε διάφορα άλλα νησιά πόσο άλλαξαν το τοπίο των πρώτων βοηθειών στις περιοχές αυτές.

Δεύτερο ζήτημα, το θέμα που σχετίζεται με την τροπολογία για τα αντιικά φάρμακα. Έχει έρθει στη Βουλή, ήρθε πράξη νομοθετικού περιεχομένου από την υπηρεσιακή Κυβέρνηση η οποία προμηθεύτηκε κατά τη διάρκεια των εκλογών, έναν αριθμό αντιικών και ήρθε εδώ και έγινε νόμος, εδώ το ψηφίσαμε.

Κάποιες χώρες στην Ευρώπη συμμετέχουν στο Join Procurement. Η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε αυτό, αλλά δεν έχει καμιά σημασία, η ίδια τιμή είναι των φαρμάκων, δεν έχει καμιά διαφορά.

Σύμβαση γίνεται, στο Ελεγκτικό Συνέδριο πάει, από την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων παίρνει  άδεια, δεν υπάρχει κάτι το οποίο να σκιάζει και να κάνουμε εδώ συζητήσεις. Τώρα είπατε κάτι, άκουσα την Ελληνική Λύση να λέει ότι δεν χρειάζονται λέει τα αντιικά διότι δεν έχουμε Covid.  Κάνετε λάθος, 2.500 αντιικά φάρμακα την εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων πολύ μεγάλη. Και όπως ξέρετε αυτά τα φάρμακα τα παίρνουν άνθρωποι οι οποίοι είναι ευάλωτοι ή είναι από μια ηλικία και πάνω. Και πραγματικά κατά τους γιατρούς, κατά τον ΕΜΑ τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων πρέπει να χορηγούνται.

Τρίτο ζήτημα, υπάρχουν μια σειρά από ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο που αφορούν  στη λειτουργία του εθνικού συστήματος υγείας. Τη λίστα χειρουργείου.  Σας εξήγησε προηγουμένως ο κύριος Θεμιστοκλέους ως έμπειρος γιατρός πώς θα λειτουργήσει όλη αυτή η υπόθεση. Κυρίως είναι θέμα διαφάνειας και είναι και θέμα εξυπηρέτησης των πολιτών.

Και θέλω να σας πω και κάτι ακόμη. Επειδή πολλοί προδιαγράφουν την πολιτική μας, δεν έχουμε σκοπό να επιβαρύνουμε κανένα πολίτη. Δεν έχουμε σκοπό να πληρώσει ούτε ένα λεπτό του ευρώ ο πολίτης για την περίθαλψή του, να τελειώνουμε με αυτό.

Θα κάνουμε, όμως, ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου όλοι να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, όλοι να είναι ίσοι ενώπιον αυτού του συστήματος και βεβαίως όλοι οι άνθρωποι, κατά το δυνατόν, ανάλογα με την πάθησή τους, να θεραπεύονται.

Αυτό δεν είναι απλά μία δήλωση, είναι μια πολιτική που υπηρετούμε και θέλουμε να υπηρετήσουμε.

Είπε κάτι ο κύριος Πολάκης εδώ και θέλω να του πω ότι κάνει λάθος διεύθυνση. Πολλές λάθος διευθύνσεις κάνει αλλά απόψε έκανε μία λάθος διεύθυνση και έφυγε. Αυτό που έχει σχέση με την ηλεκτρονική εφαρμογή για τα φάρμακα. Ναι, αναζητώ εδώ και καιρό τρόπο να έχουμε μία εικόνα καθαρή ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη και ποια φάρμακα είναι σε περίσσευμα. Και από τη μέρα που ήρθα εδώ, ανέλαβα το Υπουργείο, πήρα τρεις φορές αποφάσεις για απαγόρευση εξαγωγών γιατί πρέπει να προστατεύσουμε την υγεία των Ελλήνων πολιτών. Και τώρα το επόμενο είναι η διαφάνεια, η γνώση, η πληροφόρηση, η ενημέρωση και η εξυπηρέτηση των πολιτών. Τι εννοώ; Να κάνουμε ένα σύστημα όπου όλοι, όλοι οι παράγοντες του φαρμάκου, δηλαδή ο ΕΟΦ, το Υπουργείο, οι φαρμακαποθήκες, η φαρμακοβιομηχανία, τα φαρμακεία όλοι θα είναι online συνδεδεμένοι, έτσι ώστε να ξέρει από τον Υπουργό μέχρι τον πολίτη ποια φάρμακα υπάρχουν, ποια όχι, ποια έχουν ισοδύναμο, ποια όχι, ποιες ουσίες υπάρχουν, ποιες όχι, δραστικές και ποιες είναι οι επιλογές του πολίτη.

Και δεν πληρώσαμε, για αυτό λέω για τη λάθος διεύθυνση του κυρίου Πολάκη, ούτε ένα ευρώ. Ούτε πρόκειται να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ για όλα αυτά. Για να τελειώνουμε λοιπόν και με αυτό. Και αυτό είναι μία προνομία που μπορεί να αποκτήσει σε ένα, ενάμιση μήνα ο Έλληνας πολίτης να μπορεί μέσα από το κινητό του τηλέφωνο με μια εφαρμογή να βλέπει αν το φάρμακό του υπάρχει ή αν υπάρχει το εναλλακτικό. Ποιος διαφωνεί με αυτό;

Και μια άλλη ακόμα πολύ σημαντική ρύθμιση που σχετίζεται με την αποστολή φαρμάκων, ακριβών φαρμάκων, των φαρμάκων υψηλού κόστους, τα ΦΥΚ, όπως λέγονται, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όπου ξεροσταλιάζουν άνθρωποι άρρωστοι έξω από τα φαρμακεία για να πάρουν το φάρμακό τους. Πολλά από αυτά τα φάρμακα είναι πανάκριβα, πολλά από αυτά τα φάρμακα είναι και ευαίσθητα, γιατί χρειάζονται ψυγείο. Θέλουν ειδικές συσκευασίες. Όλα αυτά λοιπόν θα αποστέλλονται στο σπίτι του κάθε πολίτη ή στο νοσοκομείο ή όπου πρόκειται να κάνει μια θεραπεία, μια χημειοθεραπεία και ούτω καθ’ εξής. Από 1/1/24 αυτό θα εφαρμοστεί από τον ΕΟΠΥΥ, έτσι ώστε περίπου 120.000 άνθρωποι να απαλλαγούν από αυτή την ταλαιπωρία, την οποία υφίστανται και στην υγεία τους, αλλά και στην αξιοπρέπειά τους.

Και ένα τελευταίο θέμα. Κοιτάξτε, είχα πει και το πρωί. Η πολιτική και οι πολιτικοί υπάρχουν για να υπηρετούν τον λαό, την πατρίδα, τη χώρα, την κοινωνία μέσα από δραστηριότητες και πράξεις. Δεν υπηρετείται η πατρίδα απλώς και μόνο με τα λόγια και τη ρητορική. Και έχω εργαστεί πάρα πολύ, τουλάχιστον στη μεθόριο από διάφορες θέσεις για να υπηρετήσω και την ασφάλεια της πατρίδας μας και να λύσουμε και κοινωνικά ζητήματα, όπως ήταν το μεταναστευτικό. Αναφέρθηκα το πρωί εδώ μέσα στη Μόρια. Λοιπόν, η Μόρια δεν είναι αστυνομικό ζήτημα, ούτε ασφάλειας. Είναι κοινωνικό ζήτημα.  Χιλιάδες ψυχές διαχειρίζεται κανείς  και εγώ τις διαχειρίστηκα με μεγάλη ευαισθησία, προκειμένου να μην αφήσουμε στον δρόμο πάνω από 10.000 ανθρώπους, οι οποίοι στεγάστηκαν μέσα σε μια εβδομάδα. Αυτό είναι κοινωνικό έργο. Ούτε έργο αστυνομικό είναι, ούτε ασφάλειας έργο, αν λέτε αυτό.

Λοιπόν, αναφέρεστε στο Καστελόριζο. Γιατί άραγε υπάρχει κανείς εδώ μέσα που είναι περισσότερο ευαίσθητος για το Καστελόριζο από ότι κάποιοι άλλοι; Γιατί άραγε στο Καστελόριζο δεν έγινε κινητοποίηση έτσι ώστε να γίνει άμεσα αεροδιακομιδή του παιδιού;  16:02, τέσσερις και δύο λεπτά υπήρξε κλήση, αμέσως έγινε συντονισμός για να σηκωθεί εναέριο μέσο, για να γίνει αεροδιακομιδή και ο γιατρός ακύρωσε μετά από 22 λεπτά ακριβώς. Που είναι, σε τι συνίσταται η παραμέληση και η αγνόηση ενός παιδιού σε τόσο ευαίσθητο μέρος; Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

Και θέλω να σας πω και κάτι ακόμη σημαντικό που πρόκειται να γίνει. Ελπίζω σε λίγους μήνες, λέω ελπίζω γιατί κινούνται οι διαδικασίες κι ελπίζω να μην έχουμε προβλήματα διαδικαστικά, η Ελλάδα πρόκειται να αποκτήσει εφτά πια βάσεις ελικοπτέρων και αεροπλάνων σε όλη τη χώρα. Έτσι ώστε και η έρευνα-διάσωση από τη μια που είναι λίγα περιστατικά, αλλά κυρίως η αεροδιακομιδή μέσω του ΕΚΑΒ να γίνεται γρηγορότερα, αποτελεσματικά, ταχύτατα και να φτάνει στην πόρτα του νοσοκομείου ένα ελικόπτερο με τον ασθενή μέσα, τους γιατρούς, τους πιλότους και όποιους άλλους χρειάζονται, έτσι ώστε να λύσουμε ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα στη χώρα.

Με αυτά τα λόγια θέλω να κλείσω την αποψινή μας συζήτηση, σας ευχαριστώ όλους και όλες, νομίζω ότι κάθε φορά που συζητάμε τα κοινωνικά θέματα και εμείς αντλούμε απόψεις και προτάσεις και ερεθίσματα και εσείς βεβαίως ενημέρωση και πληροφόρηση για τις θέσεις μας.

Πηγή: allabouthealth.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

Sign in

No account yet?

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Start typing to see posts you are looking for.