Επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για την δημιουργία ιατρικού φακέλου ασθενούς, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των εξετάσεων, θεραπειών και θεραπευτικών αποτελεσμάτων του κάθε ασθενή κατά τη διαδρομή του στο σύστημα υγείας της χώρας, βρίσκεται στην ατζέντα της Κυβέρνησης.
Στόχος είναι η αξιοποίηση των δεδομένων και της ανάλυσής τους, τόσο για την αξιολόγηση των θεραπευτικών παρεμβάσεων που δέχονται οι ασθενείς και τη βελτίωση ή μη της υγείας τους, αλλά και την επιβεβαίωση της ορθής χρήσης των πόρων που διατίθενται για το σύστημα υγείας, συνολικά.
Το στίγμα αυτό έδωσαν σήμερα οι υφυπουργοί Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σχετικά με την ψηφιακή διακυβέρνηση της υγείας με αφορμή την πανδημία της ασθένειας Covid – 19.
Ο πήχης για την ψηφιοποίηση του τομέα υγείας, τέθηκε ψηλά από τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος σημείωσε πως στόχος είναι η αξιοποίηση -στο τελευταίο στάδιο- της τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να υπάρξει η βέλτιστη χρήση των μεγαδεδομένων (big data) που θα προκύψουν από τη συγκέντρωση όλων αυτών των στοιχείων των ασθενών. Η ψηφιακή διακυβέρνηση της υγείας περιλαμβάνει τη δημιουργία πλήρους ιατρικού φακέλου κάθε ασθενή, αλλά και δεδομένα συνταγογράφησης των γιατρών και τη λειτουργία του κάθε νοσοκομείου ξεχωριστά. Διευκρίνισε βέβαια, πως τα δεδομένα αυτά, θα τηρούν την ανωνυμία των ασθενών και θα είναι πλήρως προστατευμένα. Και πρόσθεσε ότι τα δεδομένα στο σύνολό τους θα μας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις νέες πανδημίες που αναμένονται τα επόμενα χρόνια.
Σημαντικός αρωγός στο εγχείρημα θα είναι και η τηλεϊατρική, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη και οι πολίτες πλέον, αναγνωρίζουν την ανάγκη μιας τέτοιας λύσης.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, πράγματι είμαστε μια από τις ελάχιστες χώρες που διαθέτει σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και οι άυλες συνταγές περιλαμβάνονταν στον φετινό προγραμματισμό της Κυβέρνησης, όμως η πανδημία μας οδήγησε να επιταχύνουμε και να υλοποιηθεί η εφαρμογή, νωρίτερα.
Ταυτόχρονα, η ψηφιακή διακυβέρνηση συνέβαλε στη δημιουργία μητρώου ασθενών με covid – 19, κάνοντας την αρχή για τη δημιουργία μητρώων ασθενών διαφόρων παθήσεων.
Την ίδια στιγμή, αξιοποιήθηκαν τα τοπικά και διεθνή πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πανδημικής νόσου, για τη βελτίωση της διαχείρισης της νόσου από το σύστημα υγείας.
Η ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας, θα συμβάλλει επίσης καθοριστικά στην ενίσχυση της Έρευνας και Ανάπτυξης, μέσω της ενίσχυσης των κλινικών μελετών που διενεργούνται στη χώρα μας. Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Κοντοζαμάνης υπογράμμισε την πρόσφατη διάταξη νόμου με την οποία προβλέπεται ο συμψηφισμός των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης των φαρμακευτικών εταιριών με το clawback, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κίνητρο προσέλκυσης κλινικών μελετών στη χώρα, τόσο για όφελος των ασθενών, όσο και για την ενίσχυση της οικονομίας και της απασχόλησης, με στόχο η Ελλάδα να αποτελέσει το hub έρευνας της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στο ίδιο πάνελ ο Staffan Lindblad, ομότιμος καθηγητής στο Karolinska Institute της Σουηδίας, επεσήμανε ότι από την εμπειρία της χώρας του είναι σημαντική η δέσμευση εξ΄ αρχής όλων των εμπλεκομένων φορέων και κοινωνικών εταίρων, προκειμένου το όλο εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία.
Η πλήρης ψηφιοποίηση του Σουηδικού συστήματος υγείας, διασφαλίζει τον έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών, τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων, αξιολογεί τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες σε σχέση με το κόστος τους, βοηθά στην αξιοποίηση της βέλτιστης θεραπείας για κάθε ασθενή βάσει πραγματικών δεδομένων, επισημαίνει τα λάθη από τις καταγραφές θανάτων, ενώ αξιολογεί τη βέλτιστη χρήση των πόρων για την παροχή των ενδεδειγμένων υπηρεσιών υγείας.
Πηγή: liberal.gr