Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Ψηφιακή παρακολούθηση σε φάρμακα, εξετάσεις και υπηρεσίες για όλους τους ασθενείς από το 2025 – Πώς θα κουρεύονται οι παροχές

Blog

Ψηφιακή παρακολούθηση σε φάρμακα, εξετάσεις και υπηρεσίες για όλους τους ασθενείς από το 2025 – Πώς θα κουρεύονται οι παροχές

Από ψηφιακό φίλτρο θα περνούν από τον επόμενο χρόνο όλες οι παροχές στους ασθενείς σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και ιατρικές υπηρεσίες.

Το υπουργείο υγείας προτίθεται να ψηφιοποιήσει όλες τις υπηρεσίες που θα λαμβάνουν οι πολίτες αλλά και τα φάρμακα και τις διαγνωστικές εξετάσεις που θα κάνουν, προκειμένου να έχει τον απόλυτο έλεγχο των παροχών.

Στόχος είναι να ελέγχεται η δαπάνη και βεβαίως να μπαίνουν και τα απαραίτητα φίλτρα που θα οδηγούν σε περικοπές. Ήδη άλλωστε έχουν τεθεί σε εφαρμογή αυστηρά πρωτόκολλα ελέγχου και για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων όσο και για τις διαγνωστικές εξετάσεις, με συνέπεια όμως σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς να μην καλύπτονται από όσα αποζημιώνονται και να είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν μεγάλα ποσοστά από την τσέπη τους.

Προς την κατεύθυνση αυτή πάντως των περιορισμών και των ελέγχων αναμένεται να κινηθεί και ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας μέσα στον οποίο θα εγγράφονται όλα τα ιατρικά δεδομένα των πολιτών.

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες της υγείας αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή το 2025 και πλήρως το 2026, αφού η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε τρόπο να περιορίσει το κόστος, καθώς δεν φαίνεται να έχει στην ατζέντα της την αύξηση της χρηματοδότησης για τον τομέα της υγείας.

Όπως προανήγγειλε και ο Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας στον τομέα Φαρμάκου και μέλος Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, φαρμακοποιός, Χαράλαμπος Καραθάνος, από το βήμα του 8ου Συνεδρίου του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ, σε εξέλιξη βρίσκονται ο Φάκελος Ασθενών, η αναβάθμιση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και των ηλεκτρονικών συστημάτων των νοσοκομείων, του Myhealth και του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής, με στόχο όλα αυτά να ολοκληρωθούν το 2025 και από 1/1/2026 να είναι δυνατή η πλήρης παρακολούθηση των φαρμάκων που δίνονται σε κάθε ασθενή.

Οι πρώτοι «κόφτες» στα φάρμακα
Ήδη οι πρώτοι «κόφτες» άρχισαν να εφαρμόζονται στα φάρμακα αφού πλέον στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ενσωματώνονται σταδιακά νέοι περιορισμοί σχετικά με το πια σκευάσματα μπορούν οι γιατροί να χορηγούν στους ασθενείς τους.

Παρότι με τον τρόπο αυτό θα ελέγχεται η φαρμακευτική δαπάνη, συχνά οι αυστηροί κώδικες που έχουν υιοθετηθεί, οδηγούν και ασθενείς που πραγματικά έχουν ανάγκη ένα φάρμακο να μην μπορούν να το λάβουν με την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ.

Αντίστοιχα πρωτόκολλα έχουν εφαρμοστεί και στα παραπεμπτικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις όπου επίσης πολλοί χρόνιοι ασθενείς που έχουν ανάγκη τον έλεγχο, να μην μπορούν να τις πραγματοποιήσουν δωρεάν λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Στο άμεσο μέλλον πάντως θεωρείται πιθανό ακόμη και να τεθεί πλαφόν στις παρεχόμενες υπηρεσίες των ασφαλισμένων, αφού πρόκειται για ένα σενάριο που εξετάζει εδώ και καιρό η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr.

Γεγονός που σημαίνει ότι κάθε ασθενής θα έχει στη διάθεσή του συγκεκριμένο ποσό για να λάβει δωρεάν φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά και για να πραγματοποιήσει διαγνωστικές εξετάσεις.

Ήδη έχει μπει πλαφόν ανά διαγνωστικό κέντρο και ανά γεωγραφική περιοχή, κάτι που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης