Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ξανά από την αρχή – Ο προσωπικός γιατρός που δεν ήρθε ποτέ και το νέο νομοσχέδιο

Blog

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ξανά από την αρχή – Ο προσωπικός γιατρός που δεν ήρθε ποτέ και το νέο νομοσχέδιο

Παρά τις ηχηρές ανακοινώσεις που είχε κάνει η κυβέρνηση για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά και για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού εδώ και χρόνια, μέχρι και σήμερα οι μισοί Έλληνες είναι χωρίς προσωπικό γιατρό.

Ένα αφήγημα που άρχισε να διατυπώνει η κυβέρνηση ήδη από την πρώτη θητεία της ότι θα ανασυγκροτήσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έμεινε ανολοκλήρωτο ενώ τώρα τη σχεδιάζει από την αρχή. Μάλιστα ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει με μεγάλη καμπάνια το «γιατρός για όλους» που αντιπροσώπευε τον προσωπικό γιατρό.

Ωστόσο περίπου 2,5 χρόνια μετά το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του προσωπικού γιατρού, έρχεται νέο νομοσχέδιο με το ίδιο θέμα.

Νέο νομοσχέδιο
Ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης γνωστοποίησε ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση ένα νέο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό που θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές και τα νέα κίνητρα που θα δοθούν στο ιατρικό σώμα.

Η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός υγείας η οποία από τον περασμένο Μάρτιο είχε εξαγγείλει ότι θα μετατρέψει τους αγροτικούς γιατρούς σε προσωπικούς, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στο σύστημα υγείας, ξαναγνωστοποίησε ότι θα δοθούν 30.000€ μπόνους εφάπαξ σε όσους νέους γιατρούς επιλέξουν τις ειδικότητες της Παθολογίας και της Γενικής Ιατρικής προκειμένου να στελεχώσουν το νέο σύστημα της πρωτοβάθμιας.

Ένα εγχείρημα που από την πρώτη στιγμή που είχε γνωστοποιηθεί δεν έγινε αποδεκτό και με τον καλύτερο τρόπο από την ιατρική κοινότητα, καθώς η μετατροπή των αγροτικών γιατρών σε προσωπικούς γιατρούς ενεργοποιεί ουσιαστικά ανειδίκευτο ιατρικό προσωπικό για να καλυφθούν οι ελλείψεις στο σύστημα υγείας.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τηλεϊατρική και πανεπιστημιακές δομές
Η νέα Πρωτοβάθμια πάντως θα περιλαμβάνει επιπλέον 2500 γιατρούς όπως υποσχέθηκε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, οι οποίοι εάν ισχύουν οι αρχικές δηλώσεις του περασμένου Μαρτίου, θα είναι ουσιαστικά οι αγροτικοί γιατροί που θα ενισχύσουν το σύστημα υγείας.

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει 7 πανεπιστημιακά κέντρα υγείας τα οποία θα είναι διασυνδεόμενα με 3500 κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία, ώστε να παρέχουν συμβουλές ιατρικού τύπου εάν σε κάποια απομακρυσμένη μονάδα υγείας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ο γιατρός.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αξιοποιηθεί και το σύστημα της τηλεϊατρικής ώστε να μπορούν να γίνονται διαγνώσεις και μέσω της οθόνης του υπολογιστή.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης