Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » Πρωτεΐνη ανακαλύφθηκε ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην αθηροσκλήρωση

Blog

Πρωτεΐνη ανακαλύφθηκε ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην αθηροσκλήρωση

Ερευνητές από το Radboud University στην Ολλανδία ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην αθηροσκλήρωση. Η πρωτεΐνη ονομάζεται προσαποσίνη και ο ρόλος της στην αθηροσκλήρωση ήταν μέχρι στιγμής άγνωστος.

Η αθηροσκλήρωση προκαλείται από τη χοληστερόλη όταν αυτή συσσωρεύεται στο τοίχωμα των αγγείων και προκαλεί χρόνια φλεγμονή. Τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη και τη φλεγμονή, όπως οι στατίνες, μειώνουν τους θανάτους από καρδιακές προσβολές.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η αναστολή της φλεγμονής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Η πρόκληση είναι να βρεθούν τρόποι για την αναστολή της φλεγμονής στην αθηροσκλήρωση, χωρίς να εμποδίζονται οι υπόλοιπες άμυνες του σώματος που μας προστατεύουν από τις λοιμώξεις.

Τα κύτταρα που είναι κυρίως υπεύθυνα για τη φλεγμονή στην αθηροσκλήρωση είναι τα μακροφάγα. Η φλεγμονώδης ενεργοποίηση αυτών των κυττάρων είναι μια διαδικασία που απαιτεί ενέργεια. Τα κύτταρα επομένως πρέπει να αυξήσουν σημαντικά το μεταβολικό τους ρυθμό.

Διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον νεφρολόγο Raphaël Duivenvoorden από το Radboud University, διερεύνησε τι θα συμβεί όταν “απενεργοποιηθεί η δύναμη” των μακροφάγων.

Ο κύριος μεταβολικός διακόπτης είναι ένα πρωτεϊνικό σύμπλεγμα που ονομάζεται mTOR. Χρησιμοποιώντας τη νανοτεχνολογία, οι επιστήμονες μπόρεσαν να απενεργοποιήσουν αυτόν τον διακόπτη σε μακροφάγα και να διερευνήσουν την επίδρασή του στην αθηροσκλήρωση σε ένα μοντέλο ποντικιού. «Είδαμε μετά από μία μόνο εβδομάδα θεραπείας ότι οι αθηροσκληρωτικές αλλοιώσεις συρρικνώθηκαν και η φλεγμονή μειώθηκε», ανέφεραν.

Οι αναλύσεις αποκάλυψαν έναν σημαντικό ρόλο για μια πρωτεΐνη που ονομάζεται προσαποσίνη. Ο ρόλος της στην αθηροσκλήρωση ήταν άγνωστος.

Οι ερευνητές είπαν: «Σε επιπλέον πειράματα, διαπιστώσαμε ότι η προσαποσίνη έχει σημαντική επίδραση στο μεταβολισμό των μακροφάγων. Παρατηρήσαμε επίσης λιγότερη ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης και φλεγμονής στα τοιχώματα των αγγείων σε ποντίκια που δεν μπορούν να παράγουν προσαποσίνη».

Για να μάθουν αν η προσαποσίνη παίζει ρόλο στην αθηροσκλήρωση σε ανθρώπους, οι επιστήμονες διερεύνησαν την έκφρασή της σε ανθρώπινες αθηροσκληρωτικές βλάβες.«Είδαμε ουσιαστική έκφραση της προσαποσίνης στα μακροφάγα σε αθηροσκληρωτικές πλάκες και αυτό σχετίζεται με τη φλεγμονώδη δράση τους. Επιβεβαιώσαμε ότι η προσαποσίνη παίζει βασικό ρόλο στην αθηροσκλήρωση και είναι ένας πιθανός νέος θεραπευτικός στόχος για τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης»..

Πηγή: zougla.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης