Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Πρόσβαση στα φάρμακα και έλεγχο ανταγωνιστικότητας ζητά η φαρμακοβιομηχανία

Blog

Πρόσβαση στα φάρμακα και έλεγχο ανταγωνιστικότητας ζητά η φαρμακοβιομηχανία

Στα δύο ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα στη φαρμακευτική νομοθεσία της ΕΕ αναφέρεται σε άρθρο της η Γενική Διευθύντρια της EFPIA, Nathalie Moll.

Αυτά είναι, πρώτον η πρόσβαση και η διαθεσιμότητα των φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεύτερον όπως τονίζει η έλλειψη ολοκληρωμένου ελέγχου ανταγωνιστικότητας.

Όπως αναφέρει, οι πολίτες σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες περιμένουν 6 φορές περισσότερο χρόνο για κάποια νέα φάρμακα σε σχέση με γειτονικές χώρες. Οι ευρωπαίοι ασθενείς δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν χρόνια για να αναπτύξει και να προχωρήσει η ΕΕ νομοθετικές προτάσεις οι οποίες στο τέλος μιας παρατεταμένης διαδικασίας είναι απίθανο να έχουν κανένα αντίκτυπο στη βελτίωση της πρόσβασης, καθώς οι αποφάσεις πρόσβασης λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο με την οικοδόμηση  μια κοινής, βασισμένης σε στοιχεία κατανόησης των λόγων για τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια στην πρόσβαση, είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε να αναπτύξουμε λύσεις που πραγματικά λειτουργούν. Και μπορούμε να κάνουμε αυτήν την αλλαγή τώρα αντί να περιμένουμε άλλα 3-5 χρόνια για να τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία.

Ενέργειες όπως η δημιουργία πλαισίου για τη διαφοροποίηση των τιμών των φαρμάκων μεταξύ των χωρών, η υποβολή αιτήσεων τιμολόγησης και επιστροφής χρημάτων εντός 2 ετών από την άδεια κυκλοφορίας και η εισαγωγή νέων τρόπων τιμολόγησης και χρηματοδότησης νέων θεραπειών μπορούν να αρχίσουν να συμβαίνουν τώρα και δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη νομοθεσία. Απαιτούν απλώς κάποιους νέους τρόπους σκέψης και μια συνεργατική προσέγγιση.

Οι πληροφορίες που προκύπτουν από τον δείκτη WAIT, την έκθεση CRA σχετικά με τις βαθύτερες αιτίες των καθυστερήσεων στην πρόσβαση και στην πύλη πρόσβασης του κλάδου καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι τα εμπόδια και οι καθυστερήσεις στην πρόσβαση είναι πολυπαραγοντικά, ενώ πολλά εξαρτώνται από τον έλεγχο της εταιρείας και την επάρκεια της ΕΕ.

Γιατί η Ευρώπη και τα κράτη-μέλη να εμπλακούν σε μια ζημιογόνο κατάσταση ενώ μπορούν να αναλάβουν τώρα μια πρωτοβουλία από την οποία θα βγουν όλοι κερδισμένοι.

Όσον αφορά τον έλεγχο ανταγωνιστικότητας η Γενική Διευθύντρια της EFPIA αναφέρει τα εξής:

Τόσο η δημόσια δέσμευση της Προέδρου Von der Leyen να εισαγάγει έναν τυπικό έλεγχο ανταγωνιστικότητας σε όλη τη νέα νομοθεσία όσο και τα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και τα κίνητρα για καινοτομία υπογράμμισαν τη σημασία της υποστήριξης και όχι της παρεμπόδισης της ανταγωνιστικότητας των βασικών βιομηχανιών της.

Φαίνεται αδιανόητο ότι η φαρμακευτική νομοθεσία, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του οράματος για ένα υγιές μέλλον των ασθενών στην Ευρώπη, των φιλοδοξιών μας στον τομέα της επιστήμης της ζωής και του μέλλοντος ενός κλάδου που συμβάλλει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στο εμπορικό ισοζύγιο της Ευρώπης, να μην έχει υποβληθεί σε ολοκληρωμένο έλεγχο ανταγωνιστικότητας. Εμείς, όπως πολλοί, θέλουμε να αποφύγουμε μια νομοθεσία που αποσκοπεί στην εξοικονόμηση εκατομμυρίων και που στην πράξη κοστίζει στην περιοχή χαμένες επενδύσεις και ανάπτυξη δισεκατομμυρίων. Εάν η Επιτροπή δεν είναι πλέον σε θέση να πραγματοποιήσει έλεγχο ανταγωνιστικότητας σε αυτήν την κρίσιμη νομοθεσία, ελπίζουμε ειλικρινά ότι θα το κάνουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου .

 

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης