Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Πρόσβαση σε νέα φάρμακα: Εν αναμονή της αναθεωρημένης θετικής λίστας δεκάδες νέα σκευάσματα

Blog

Πρόσβαση σε νέα φάρμακα: Εν αναμονή της αναθεωρημένης θετικής λίστας δεκάδες νέα σκευάσματα

Σε ακόμη έναν κύκλο αβεβαιότητας φαίνεται πως βρίσκεται η φαρμακευτική αγορά. Δεν είναι μόνο η αναμονή για διευκρινήσεις για την κατεύθυνση ή τις παραμέτρους που θα διαμορφώσουν τη νέα εθνική στρατηγική για το φάρμακο, που εξήγγειλε ο Υπ. Υγείας. Είναι και οι αργοί ρυθμοί που παρατηρούνται στην υλοποίηση γνώριμων διαδικασιών, που μέχρι πρότινος εκτελούνταν ομαλά, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στο News4Health.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, 20 με 22 νέες δραστικές θα περιλαμβάνει ο αναθεωρημένος κατάλογος αποζημιούμενων φαρμάκων, αλλά και πάνω από 20 νέα γενόσημα. Πρόκειται για σκευάσματα που πέρασαν από τις διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης στις αρμόδιες επιτροπές.

Ωστόσο, για να μπορέσουν να έχουν ταχύτερα ανεμπόδιστη πρόσβαση σε αυτά γιατροί και ασθενείς, στο πλαίσιο των κανόνων του συστήματος αποζημίωσης από το ασφαλιστικό σύστημα, θα πρέπει η «θετική λίστα» να δημοσιευθεί, με την σχετική Υπουργική Απόφαση.

Πληροφορίες του News4Health αναφέρουν πως η δημοσίευση επίκειται άμεσα, εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχει προχωρήσει έως τον Νοέμβριο για να προχωρήσει στη συνέχεια και χωρίς εμπόδια η διαδικασία της ετήσιας ανατιμολόγησης.

Παρά τις διαβεβαιώσεις από κύκλους του Υπ. Υγείας για έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών, οι εκπρόσωποι της φαρμακευτική αγοράς διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. Προβληματισμένοι από τις «χαμηλές ταχύτητες» στις διαδικασίες και το ασαφές, προς το παρόν, νέο πλαίσιο που θα επιδιώξει η Κυβέρνηση να προωθήσει για τη φαρμακευτική πολιτική, κάνουν λόγο για ενίσχυση του κλίματος αβεβαιότητας, που με τη σειρά του δυσχεραίνει την επιχειρηματικότητα.

Περιθώρια βελτίωσης στην είσοδο νέων φαρμάκων

Στην πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ για τη συμβολή του κλάδου φαρμάκου στην ελληνική οικονομία, που συνδυάστηκε με γεγονότα και στοιχεία 2022 της αγοράς, όπως παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του ΣΦΕΕ, αναδείχθηκε το περιθώριο βελτίωσης της εισόδου καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, καθώς και η ανισότητα στην πρόσβαση μεταξύ των κρατών-μελών.

Ειδικότερα, την περίοδο 2018-2021, από 168 καινοτόμα φάρμακα που έλαβα άδεια από τον ΕΜΑ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τα 90 είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα.

Πρόκειται, δηλαδή για το 54% των εγκεκριμένων φαρμάκων, το οποίο μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το 47% του μ.ο της ΕΕ, αλλά τοποθετεί την Ελλάδα περίπου στη μέση του σχετικού καταλόγου. Υπογραμμίζει, δε, τη σημασία θεσμοθέτησης κανόνων που θα διασφαλίσουν μεγαλύτερες ταχύτητες στην πρόσβαση σε νέες θεραπείες για την Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα θα διασφαλίσουν την ισότιμη πρόσβαση για όλες τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέμα που απασχολεί και τη συζήτηση για την νέα Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Νομοθεσία.

Αξίζει να σημειώσουμε, δε, πως ο αριθμός των νέων δραστικών ουσιών που εγκρίθηκαν το 2021, 54 στο σύνολο, αυξήθηκε κατά 38,5% σε σύγκριση με το 2020, όπου είχαν ολοκληρωθεί 39 εγκρίσεις.

Τονίστηκε, δε, στην έκθεση ότι η Ελλάδα με 674 ημέρες υστερεί στο χρόνο αποζημίωσης μιας νέας θεραπείας (έναντι 517 ημερών στις χώρες τις Ε.Ε.).

Πηγή: news4health.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης