Blog

Αρχική » Blog » Δημόσια Υγεία » Προστέθηκαν ακόμη δύο αντιγριπικά εμβόλια – Πάνω από 4 εκατ. δόσεις θα εισαχθούν στη χώρα

Blog

Προστέθηκαν ακόμη δύο αντιγριπικά εμβόλια – Πάνω από 4 εκατ. δόσεις θα εισαχθούν στη χώρα

‘Ηδη, τα φαρμακεία έχουν ξεκινήσει να παραλαμβάνουν αντιγριπικά εμβόλια για την περίοδο 2023-2024. Ωστόσο, αν και απέχουμε μόλις δύο εβδομάδες από την έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού, ακόμη δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας για τα αντιγριπικά εμβόλια της τρέχουσας περιόδου με τις απαραίτητες διευκρινίσεις για τις ηλικιακές ομάδες που πρέπει απαραιτήτως να οχυρωθούν έναντι της γρίπης του Φθινοπώρου και του Χειμώνα.   

Κανείς, όπως μας λένε από την αγορά, δεν γνωρίζει αν η εγκύκλιος έχει φτάσει στο Υπουργείο Υγείας ή αναμένει την υπογραφή του Υπουργού. Ομως, όπως μας μεταφέρθηκε δεν είναι η μόνη εκκρεμότητα, καθώς και άλλα έγγραφα  όπως δελτία τιμών , υπουργικές αποφάσεις ένταξης αποζημίωσης φαρμάκων και εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών είναι στο περίμενε.

4 συν 2 

Ωστόσο, η φετινή εγκύκλιος αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πέρα από τα κλασσικά τετραδύναμα εμβόλια, που φέτος θα προμηθεύσουν τέσσερις εταιρείες και συγκεκριμένα ΒΙΑΝΕΞ, Viatris, Glaxo και WinMedica έχουν προστεθεί και δύο νέα εμβόλια νέας γενιάς φθάνοντας πλέον συνολικά τα έξι. 

Την ίδια στιγμή, η φετινή χρονιά θα είναι η πρώτη πλήρης χρονιά που δεν θα απαιτείται ιατρική συνταγή για την εκτέλεση συνταγών αντιγριπικών εμβολίων . 
Ως εκ τουτού, υποστηρίζεται ότι ο ρόλος των φαρμακοποιών φέτος θα είναι ενισχυμένος διευρύνοντας ενεργά τις υπηρεσίες που παρέχει το ελληνικό φαρμακείο. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία πάνω από το 85% του αντιγριπικού εμβολιασμού πραγματοποιείται στα φαρμακεία. 

Πόσα εμβόλια θα έρθουν και ποιες εταιρείες θα τα εισάγουν;
Συμφωνα με πληροφορίες οι ποσότητες που θα εισαχθούν στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν τα 4 εκατ. δόσεις που αυτή τη φορά, όπως προείπαμε θα διατίθεται από τέσσερις προμηθευτές και θα είναι ελαφρώς υψηλότερα συγκριτικά με την περσινή χρονιά.

Εκτιμάται ότι το 70% της σχετικής αγοράς το ελέγχει η ΒΙΑΝΕΞ, περίπου 18% η Glaxo, το10% η Viatris και το 2% η WinMedica. 

Ωστόσο υπάρχει ο φόβος  ότι από τη στιγμή που η καμπάνια του αντιγριπικού εμβολιασμού δεν έχει ξεκινήσει και πιθανόν να μην υλοποιηθεί παρουσία του Υπουργού Υγείας όπως πέρυσι και πρόπερσι λόγω της εντονοτερης ενασχόλησής του Υπουργείου με τα  δυσάρεστα γεγονότα στη Θεσσαλία πιθανόν αυτό να δημιουργήσει περισσότερες επιστροφές ανάλογες με αυτές που είχαμε πρόσπερσι, οι οποίες έφτασαν τις 800 χιλ. δόσεις. 

Ένα τελευταίο ερώτημα είναι η επάρκεια του προϋπολογισμού των 170 εκατ. ευρώ για τα εμβόλια. Άραγε να κληθούν τα εμβόλια να πληρώσουν φέτος Clawback; Τα νούμερα, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, δείχνουν ότι είμαστε στο όριο.

Στοιχεία από ΕΟΔΥ

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο. Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για εμβολιασμό, σύμφωνα με την περυσινή εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Κατά την περίοδο γρίπης 2022-2023 (από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 20/2023) επικράτησε ο υπότυπος γρίπης Α(Η3Ν2), με παράλληλη κυκλοφορία του ιού γρίπης τύπου Β και του υπότυπου A(H1N1)pdm09. Η δραστηριότητα της γρίπης άρχισε να αυξάνει την εβδομάδα 50/2022 (12–18 Δεκεμβρίου 2022) και κορυφώθηκε την εβδομάδα 52/2022 (26 Δεκεμβρίου 2022 – 01 Ιανουαρίου 2023) με σταδιακή αποκλιμάκωση στη συνέχεια.

Περυσινά στοιχεία  του ΕΟΔΥ ( 3 /10/2022- «Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2022-2023 – Αντιγριπικός Εμβολιασμός»)

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή  Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη) Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα . Χρόνια νεφροπάθεια. Χρόνιες παθήσεις ήπατος. Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα. Σύνδρομο Down

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

9. Άστεγοι.

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης