Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Προσωπικός γιατρός: Πώς θα αμείβονται οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, του δημοσίου και οι ελευθεροεπαγγελματίες – Πότε θα πληρώνουν οι πολίτες

Blog

Προσωπικός γιατρός: Πώς θα αμείβονται οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, του δημοσίου και οι ελευθεροεπαγγελματίες – Πότε θα πληρώνουν οι πολίτες

Για δεύτερη φορά επιχειρεί η κυβέρνηση να επιτύχει ο προσωπικός γιατρός, ένας θεσμός που δημιουργήθηκε στις αρχές του 2022 και ακόμη παραπατά στα γρανάζια της έλλειψης οικονομικών πόρων.

Η έλλειψη κονδυλίων ήταν εξάλλου και ο λόγος που ο προσωπικός γιατρός δεν λειτούργησε από την πρώτη φορά που τέθηκε σε εφαρμογή, αφού οι αμοιβές κρίθηκαν χαμηλές, ενώ και σήμερα είναι άγνωστο πόσοι τελικώς γιατροί θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν.

Άλλωστε δεν φαίνεται να έχουν προστεθεί επιπλέον κονδύλια για τις αμοιβές του ιατρικού προσωπικού, ενώ καμία απολύτως συνομιλία δεν έχει γίνει με τους Παιδιάτρους που θα αναλάβουν τον παιδικό πληθυσμό. Παρ΄ αυτά η ηγεσία του υπουργείου υγείας διαφημίζει ότι θα καλύψει με γιατρούς 530.000 παιδιά σε όλη τη χώρα. Πιθανώς γιατί θα εντάξει υποχρεωτικά παιδιάτρους των δημοσίων δομών στο σύστημα.

Το νέο νομοσχέδιο πάντως για τον προσωπικό γιατρό που δημοσιοποιήθηκε περίπου 6 μήνες μετά την αρχική του προαναγγελία, περιλαμβάνει σειρά ασαφειών αλλά και προβλημάτων, αφού δεν απαντά σε βασικά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα καλυφθεί ο πληθυσμός της χώρας.

Προσωπικός γιατρός με χρήματα από την τσέπη των πολιτών
Το νέο βέβαια είναι ότι το νομοσχέδιο που δόθηκε προς δημόσια διαβούλευση θα περιλαμβάνει επιβάρυνση και για τους ασθενείς, αφού προβλέπεται ότι οποίοι επιθυμούν θα μπορούν να επιλέξουν ιδιώτη γιατρό για να γίνει προσωπικός τους γιατρός, αλλά θα τον πληρώνουν με χρήματα από την τσέπη τους.

Πάντως όσοι πολίτες δεν εγγραφούν μέχρι το καλοκαίρι του 2025 στον προσωπικό γιατρό, αυτομάτως το σύστημα θα τους εγγράφει σε έναν συμβεβλημένο χωρίς να ερωτηθούν, ο οποίος θα ταυτίζεται με μια κοντινή απόσταση με τον τόπο κατοικίας τους.

Άγνωστο παραμένει πώς θα επιτευχθεί αυτό τη στιγμή που στην προηγούμενη προσπάθεια της κυβέρνησης δεν είχαν βρεθεί οι γιατροί σε όλες τις περιοχές της χώρας και πάρα πολλοί πολίτες αναγκάστηκαν να εγγραφούν σε γιατρούς που ήταν ακόμα και χιλιόμετρα μακριά τους, προκειμένου να αποφύγουν τις ποινές που προέβλεπε εκείνο το νομοσχέδιο.

Σήμερα βέβαια οι ποινές στο νέο νομοσχέδιο έχουν καταργηθεί αλλά και πάλι παραμένει άγνωστο ποιο ιατρικό προσωπικό θα καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού εάν τελικώς δεν συμμετάσχουν γιατροί.

Οι αμοιβές
Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχουν διαφορετικές αμοιβές των γιατρών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, που θα εγγραφούν στο σύστημα του προσωπικού γιατρού.

Συγκεκριμένα οι αμοιβές τους καθορίζονται ως εξής:

Προσωπικός γιατρός του ΕΣΥ
Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς του ΕΣΥ (Γενικοί Γιατροί, Παθολόγοι) που υποχρεωτικά έγιναν προσωπικοί αναλαμβάνουν να παρακολουθούν συνολικά 2000 άτομα. Όμως μέχρι τα 1500 άτομα δεν αμείβονται ξεχωριστά από τον μισθό τους, αλλά οι αποδοχές τους αυξάνονται μόνο εάν έχουν εγγράψει 1501 πολίτες και άνω, και μέχρι τα 2000 άτομα.

Πηγή: Freepik

Με βάση τους υπολογισμούς, ένας προσωπικός γιατρός του ΕΣΥ που εργάζεται σε Κέντρο Υγείας ή άλλη Μονάδα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μπορεί να εισπράξει μέχρι 700 ευρώ το μήνα επιπλέον, μικτές αποδοχές.

Οι πρόσθετες αμοιβές τους καθορίζονται από διάφορους παράγοντες καθώς αποζημιώνονται «κατά κεφαλήν», βάσει ποσών ανά ηλικιακή ομάδα, τα οποία ορίζονται ως ακολούθως:

Από 16 (συμπληρωμένα σύμφωνα με την ημεροχρονολογία γεννήσεώς τους) έως 49 ετών το ποσό ετήσιας αποζημίωσης ορίζεται στα 20 ευρώ.

Από 50-69 ετών, στα 23 ευρώ και από 70 ετών και άνω στα 25 ευρώ.

Οι ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ
Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί που γίνονται προσωπικοί με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα αμείβονται ως εξής:

Για εγγεγραμμένους πολίτες έως 2.000 άτομα, αποζημιώνονται «κατά κεφαλήν» βάσει ποσών ανά ηλικιακή ομάδα, τα οποία ορίζονται ως ακολούθως:

Από 16 (συμπληρωμένα σύμφωνα με την ημεροχρονολογία γεννήσεώς τους) έως 49 ετών το ποσό ετήσιας αποζημίωσης ορίζεται στα 20 ευρώ.

Από 50- 69 ετών, στα 30 ευρώ και από 70 ετών και άνω στα 45 ευρώ.

Η μηνιαία αποζημίωση υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας το πλήθος των εγγεγραμμένων ανά ηλικιακή ομάδα με το ετήσιο ποσό αποζημίωσης που αντιστοιχεί στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα σύμφωνα με τα παραπάνω, αναγόμενο και καταβαλλόμενο σε μηνιαία βάση.

Να σημειωθεί ότι η αποζημίωση των προσωπικών ιατρών της παρούσας δεν υπόκειται στον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback) και κλιμακωτού ποσοστού εκπτώσεων (rebate) του άρθρου 100 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

Οι παιδίατροι του ΕΣΥ
Το υπουργείο υγείας επιδιώκει να εντάξει και Παιδιάτρους στο νέο προσωπικό γιατρό ανεξάρτητα βέβαια εάν δεν έχει έρθει σε καμία συμφωνία με τους εκπροσώπους του κλάδου του ιδιωτικού τομέα.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι Ενώσεις και οι επιστημονικές εταιρείες των Παιδιάτρων δεν έχουν λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για τις αλλαγές που προωθούνται. Πάντως το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τουλάχιστον 100 παιδίατροι θα ενταχθούν στον θεσμό οι οποίοι πιθανότατα θα προέρχονται από τον δημόσιο τομέα.

Όπως επισημαίνεται στο νομοσχέδιο, για τους Παιδιάτρους του δημόσιου τομέα ο ανώτατος εγγεγραμμένος πληθυσμός καθορίζεται σε χίλιους πεντακόσιους (1.500) εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας ανά προσωπικό ιατρό.

Οι παιδίατροι του ΕΣΥ θα αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας μέχρι χίλια (1.000) άτομα, και για εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας από χίλια ένα (1.001) μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) άτομα «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα.

Παιδίατροι του ΕΟΠΥΥ
Σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ, σήμερα ελάχιστοι Παιδίατροι είναι συμβεβλημένοι και οι οποίοι αμείβονται με 2000 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.
Οι συμβάσεις τους όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο ανανεώνονται μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ φαίνεται πως από 1.1.2025 θα εργάζονται υπό άλλους όρους οι οποίοι δεν διευκρινίζονται.

Οι ιδιώτες παιδίατροι πάντως όπως έχει σημειώσει στο HealthReport.gr ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας, δεν προτίθενται να συνεργαστούν με τον νέο θεσμό εάν οι αμοιβές τους δεν είναι ικανοποιητικές.

Σήμερα στη χώρα μας εργάζονται περίπου 3900 ιδιώτες Παιδίατροι οι οποίοι στην πλειοψηφία τους αμείβονται από ιδιωτικές δαπάνες από τους γονείς των παιδιών.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης