Ωρίμασαν όπως φαίνεται οι πολιτικές συνθήκες ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγχώνευση κλινικών μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, αφού και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέμενε να ξεκινήσει με έναν τρόπο η συζήτηση πριν υλοποιηθούν τα σχέδιά του.
Αφορμή θα σταθεί η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων από το νέο έτος, καθώς τα κονδύλια στο ΕΣΥ θα διατίθενται με βάση την απόδοση της κάθε κλινικής που θα βασίζεται στους υπολογισμούς των DRGs.
Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr ήδη υπάρχει μια εκτίμηση για το ποιες κλινικές θα μπορούσαν να συγχωνευθούν ιδιαιτέρως μάλιστα εάν πολύ κοντά τους βρίσκονται αντίστοιχες κλινικές με το ίδιο αντικείμενο.
Ο λόγος πάντως είναι να γίνει ένα συμμάζεμα των υπηρεσιών υγείας συνεπώς και των δαπανών στο ΕΣΥ, κάτι που θα υλοποιηθεί ουσιαστικά με συγχωνεύσεις κλινικών σε πρώτη φάση.
Με βάση τις ίδιες πηγές του HealthReport.gr, στα συρτάρια του υπουργείου υγείας υπάρχει μελέτη που έχει ολοκληρωθεί και δείχνει την πληρότητα (ποσοστό κάλυψης) που παρουσιάζει η κάθε κλινική ξεχωριστά αλλά και το κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά.
Μάλιστα όπως σημειώνουν καλά γνωρίζοντες, υπάρχουν νοσοκομεία αλλά και κλινικές που εμφανίζουν εξαιρετικά χαμηλή πληρότητα, γι’ αυτό και αναμένεται να προωθηθεί άμεσα το σενάριο της συγχώνευσης των κλινικών και της μετακίνησης του προσωπικού.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι κλινικές που έχουν το ίδιο αντικείμενο και η μία εμφανίζει χαμηλή πληρότητα ή απόδοση σε σχέση με την άλλη, οι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν σε μία ώστε να παρέχονται πλήρεις υπηρεσίες υγείας.
Νοσοκομεία στο μικροσκόπιο
Παράλληλα, ακόμη και στην Αττική υπάρχουν σήμερα νοσοκομεία τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλή πληρότητα και ουσιαστικά έχουν υποβαθμιστεί με το πέρασμα του χρόνου, εκτιμούν παράγοντες του υπουργείου Υγείας στο HealthReport.gr.
Πηγή: Freepik
Όμως διαθέτουν ιατρονοσηλευτικό προσωπικό το οποίο εξυπηρετεί μόνο τα βασικά περιστατικά. Η ηγεσία του υπουργείου υγείας διαπιστώνει – λένε οι ίδιες πληροφορίες – ότι το κόστος λειτουργίας των συγκεκριμένων μονάδων είναι εξαιρετικά υψηλό, γι αυτό και εξετάζει να τις μετατρέψει σε μια μορφή κέντρων υγείας ώστε να αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά σε πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Το συγκεκριμένο σχέδιο υπήρχε στη σκέψη της κυβέρνησης και από την προηγούμενη θητεία αλλά λόγω της υγειονομικής κρίσης και της πανδημίας δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Φαίνεται όμως ότι τώρα λόγω και της αδυναμίας να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, θα επιχειρηθεί με τις συγχωνεύσεις να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα των κενών στο ΕΣΥ.
Πηγή: healthreport.gr