Blog

Προληπτικό φάρμακο της AstraZeneca για την COVID μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας σε ευάλωτους ασθενείς

Θεραπεία πρόληψης για την Covid-19 της AstraZeneca μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης σε ασθενείς με ασθενέστερη ανοσία σε δοκιμή τελικού σταδίου, επιτυγχάνοντας τον πρωταρχικό στόχο της.

Όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, η θεραπεία με αντισώματα μακράς δράσης, που ονομάζεται sipavibart, έδειξε «στατιστικά σημαντική μείωση» των συμπτωματικών κρουσμάτων της COVID-19 μεταξύ ανοσοκατεσταλμένων ασθενών.

Στα ανοσοκατεσταλμένα άτομα περιλαμβάνονται άτομα με αιματολογικό καρκίνο, που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων, ασθενείς με νεφρική νόσο τελικού σταδίου που χρειάζονται αιμοκάθαρση, ασθενείς που έλαβαν θεραπεία για εξάντληση των Β-κυττάρων τον προηγούμενο χρόνο και άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, ανέφερε η AstraZeneca.

Αυτοί οι ασθενείς αποτελούν περίπου το 25% των νοσηλευόμενων για COVID-19, των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και των θανάτων, ακόμη και μετά από αρκετούς εμβολιασμούς για την COVID-19, σύμφωνα με την αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία.

Η AstraZeneca απέκτησε το sipavibart από την RQ Bio τον Μάιο του 2022.

«Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς έχουν επί του παρόντος περιορισμένες ή μηδενικές επιλογές για προστασία από την COVID-19 […] παρά το γεγονός ότι συχνά είναι πλήρως εμβολιασμένοι», δήλωσε η Iskra Reic, εκτελεστική αντιπρόεδρος της εταιρείας για τα εμβόλια και τις ανοσοθεραπείες.

Τα αποτελέσματα έρχονται μια εβδομάδα αφότου η εταιρεία απέσυρε το εμβόλιο της για την COVID-19, επικαλούμενη «πλεόνασμα διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων».

Η κίνηση αυτή ήρθε μετά από μεγάλη συζήτηση τους τελευταίους μήνες σχετικά με μια σπάνια παρενέργεια που προκαλεί θρόμβους και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα.

Σε βάρος της AstraZeneca έχουν κατατεθεί μηνύσεις στο Λονδίνο από περισσότερα από 50 φερόμενα θύματα και συγγενείς θυμάτων.

Η ίδια η εταιρεία αρνείται να σχολιάσει νομικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά λέει ότι η πρώτη προτεραιότητά της είναι η ασφάλεια των ασθενών.

Φωτογραφία: iStock

Πηγή: iatropedia.gr
Facebook
LinkedIn
X