Δεκαπέντε μήνες από την ανακοίνωση της συμφωνίας, η Mylan και η Pfizer (Upjohn) μπορούν τελικά να προχωρήσουν στη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους μετά την έγκριση από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC). Όλα είναι σχεδόν έτοιμα για την έναρξη λειτουργίας της νέας κοινής εταιρείας με την ονομασία Viatris από τις 16 Νοεμβρίου.
Όμως, η απόφαση της FTC θέτει έναν περιορισμό: Για να προχωρήσει η συγχώνευση θα πρέπει να πωληθούν 7 προϊόντα, τα οποία η FTC θεώρησε ότι απειλούν τον τρέχοντα ανταγωνισμό στις ΗΠΑ. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το φάρμακο Caduet, ένας συνδυασμός συστατικών του Norvasc και του Lipitor, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Εκτός από το Caduet η απόφαση αφορά άλλα 5 φάρμακα της Pfizer: phenytoin, prazosin, spironolactone, gatifloxacin και medroxyprogesterone acetate. Από την άλλη, η Mylan πρέπει να πουλήσει το φάρμακο EPLERENONE. Πάντως, η υποχρέωση αυτή αφορά την αγορά των ΗΠΑ και δεν είναι γνωστό τι θα ισχύσει στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα.
Όλα αυτά τα φάρμακα θα συνεχίσουν να παράγονται στις αρχικές τους τοποθεσίες για να μειώσουν τον κίνδυνο διακοπής του εφοδιασμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι η Pfizer θα λειτουργεί ως κατασκευαστής φαρμάκων της Prasco, εκτός εάν η τελευταία αποφασίσει να επιλέξει άλλο πάροχο.
Πάντως, η απόφαση της FTC δεν ήταν ομόφωνη. Δύο από τα πέντε μέλη διαφώνησαν λέγοντας ότι και οι δύο εταιρείες ελέγχονται σε αρκετές Πολιτείες για αθέμιτες πρακτικές, όσον αφορά τις τιμές των προϊόντων τους. Ωστόσο, έστω και κατά πλειοψηφία, η συγχώνευση θα προχωρήσει κανονικά.
Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με την πώληση των καταναλωτικών προϊόντων της Pfizer στην GSK, θα δώσει την δυνατότητα στη Pfizer να εξειδικευτεί στην έρευνα και ανάπτυξη νέων καινοτόμων φαρμάκων. Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει και από άλλες αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες, όπως η Bristol και η Abbott με τη δημιουργία της AbbVie.
Πηγή: virus.com.gr