Blog
Blog
Που θα κυμανθεί το clawback το Β εξάμηνο του 2024 στα φάρμακα – Η ανησυχία και οι κίνδυνοι για τους ασθενείς

Σε αναβρασμό βρίσκεται η αγορά φαρμάκου εν αναμονή των νέων σημειωμάτων με το clawback, που θα αποσταλούν για το δεύτερο εξάμηνο του 2024 στα νοσοκομειακά φάρμακα.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων ότι πιθανώς τα υποχρεωτικά κουρέματα να κυμανθούν ακόμα και κάτω από το 70%, φαίνεται ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει.
Οι υπολογισμοί που έχουν γίνει από παράγοντες του υπουργείου υγείας που εμπλέκονται με το φάρμακο, αλλά και από τις ενδιαφερόμενες φαρμακευτικές επιχειρήσεις, φαίνεται ότι δεν δείχνουν πως οι υποχρεωτικές επιστροφές θα είναι κατά πολύ μειωμένες σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Μάλιστα με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει ακόμη και από στελέχη της κυβέρνησης, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, το clawback θα είναι και πάλι στα ύψη για όλο το έτος και θα κινείται στο 75% για τα νοσοκομειακά φάρμακα που κοστίζουν άνω των 30€.
Η εξέλιξη αυτή πάντως εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρές δυσλειτουργίες στην αγορά φαρμάκου αλλά και στη διάθεση των καινοτόμων θεραπειών στα νοσοκομεία.
Να σημειωθεί ότι τα κουρέματα με το clawback αφορούν κυρίως ογκολογικά φάρμακα που διατίθενται σε νοσηλευόμενους ασθενείς, σε αιματολογικές θεραπείες, καθώς και άλλα σκευάσματα εξαιρετικά σημαντικά και την επιβίωση ασθενών.
Πάντως υπήρξαν δεσμεύσεις από την πλευρά του υπουργείου Υγείας ότι τα σημειώματα για το Β’ εξάμηνο του 2024 θα έχουν ετοιμαστεί από την ΕΚΑΠΥ στις αρχές Νοεμβρίου, ώστε να αποσαφηνιστεί το τοπίο.
Όμως είναι πιθανό να υπάρξουν άμεσα επιπτώσεις στις θεραπείες των ασθενών, καθώς πολλές μητρικές εταιρείες εξετάζουν την πιθανότητα ακόμη και να αποσύρουν σημαντικά καινοτόμα φάρμακα από τη χώρα μας ακριβώς εξαιτίας αυτού του στρεβλού συστήματος.
Ταυτόχρονα υπάρχουν κι άλλες επιχειρήσεις που εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην εισάγουν στην Ελλάδα νέα φάρμακα εγνωσμένης αξίας έστω και αν είναι απαραίτητα για τους Έλληνες ασθενείς.
Πηγή: healthreport.gr