Blog

Αρχική » Blog » Επιστημονικά και Προϊοντικά Νέα » ΠΟΥ: Ποιοι πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων

Blog

ΠΟΥ: Ποιοι πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων

Τις δύο συγκεκριμένες ομάδες ασθενών με covid-19 που πρέπει να λαμβάνουν τη συνδυαστική θεραπεία των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων(casirivimab και imdevimab) απαριθμεί διεθνής επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Πρόκειται για εκείνους με μη σοβαρή νόσο που όμως αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστούν τελικά νοσηλεία, καθώς και όσους έχουν βαριά νόσο και αδυνατούν να αναπτύξουν τα δικά τους φυσικά αντισώματα απέναντι στον κορονοϊό.

Τα δύο αντισώματα, όταν χρησιμοποιούνται από κοινού, προσδένονται στην πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού SARS-CoV-2 και εξουδετερώνουν την ικανότητα του να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Η πρώτη ομάδα αναδείχθηκε βάσει στοιχείων 3 κλινικών δοκιμών που καταδεικνύουν ότι το «κοκτέιλ» των αντισωμάτων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο, καθώς και τη διάρκεια των συμπτωμάτων στους ασθενείς υψηλού κινδύνου για βαριά νόσηση, όπως είναι οι ανεμβολίαστοι, οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι.

Σχετικά με τη  δεύτερη σύσταση, πηγάζει από την κλινική δοκιμή RECOVERY βάσει της οποίας   εν λόγω δύο αντισώματα πιθανώς μειώνουν την ανάγκη διασωλήνωσης και τους θανάτους στους βαριά άρρωστους με Covid-19, οι οποίοι έχουν αδυναμία φυσικής ανοσιακής ανταπόκρισης στον ιό.

Για όλους τους άλλους ασθενείς, τα οφέλη της θεραπείας αντισωμάτων αναμένονται μηδαμινά, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΠΟΥ που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ).

Στην ίδια μελέτη γίνεται αναφορά στο υψηλό κόστος της θεραπείας και την συνακόλουθη δυσκολία αρκετών χωρών να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτήν. Για τον λόγο αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε την αμερικανική εταιρεία Regeneron που παράγει τα αντισώματα, να μειώσει τις τιμές τους.

Ακόμη, επισημαίνεται από τον ΠΟΥ ότι η θεραπεία πρέπει να χορηγείται ενδοφλέβια με χρήση ειδικού εξοπλισμού.

Η θεραπεία είχε εγκριθεί αρχικά επειγόντως στις ΗΠΑ και είχε χορηγηθεί στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εγκρίθηκε στη Βρετανία τον προηγούμενο μήνα, ενώ βρίσκεται υπό αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις ΗΠΑ χορηγείται με την ονομασία Ronapreve ή REGEN-COV και απέφερε ήδη σημαντικές πωλήσεις 2,59 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Regeneron στο δεύτερο τρίμηνο φέτος, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης