Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » ΠΟΥ: Nα εξαφανίσουμε την ελονοσία έως το 2025

Blog

ΠΟΥ: Nα εξαφανίσουμε την ελονοσία έως το 2025

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέλει να εξαλείψει την ελονοσία σε άλλες 25 χώρες έως το 2025 χάρη σε μια νέα πρωτοβουλία που εγκαινιάστηκε σήμερα, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της νόσου, η οποία σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

«Η πρωτοβουλία E-2025 θα υποστηρίξει αυτές τις χώρες στην εξάλειψη της ελονοσίας που μεταδίδεται από τα θηλυκά κουνούπια της οικογένειας Anopheles», εξηγεί ο διεθνής οργανισμός σε ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οκτώ νέες χώρες προστέθηκαν στον κατάλογο των 17 που μετείχαν ήδη στην προηγούμενη εκστρατεία οι οποίες όμως δεν κατάφεραν ακόμη να εξαλείψουν την ασθένεια. Πρόκειται για τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, τον Παναμά, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Βόρεια Κορέα, το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, την Ταϊλάνδη και το Βανουάτου.

Οι 17 χώρες που περιλαμβάνονται ήδη στον κατάλογο είναι: η Νότια Αφρική, η Σαουδική Αραβία, το Μπελίζ, το Μπουτάν, η Μποτσουάνα, το Πράσινο Ακρωτήριο, οι Κομόρες, η Κόστα Ρίκα, ο Ισημερινός, το Εσουατίνι (παλαιότερα Σουαζιλάνδη), η Μαλαισία, το Μεξικό, το Νεπάλ, η Νότια Κορέα, το Ιράν, το Σουρινάμ και το Ανατολικό Τιμόρ.

Ορισμένες από αυτές δεν έχουν δηλώσει γηγενές κρούσμα ελονοσίας, αλλά δεν ζήτησαν την επίσημη πιστοποίηση της χώρας που είναι απαλλαγμένη από ελονοσία, την οποία εκδίδει ο ΠΟΥ.

Αυτές οι χώρες επιλέχθηκαν κυρίως γιατί έχουν ήδη ένα πρόγραμμα κατά της ελονοσίας και αξιωματούχους αρμόδιους ειδικά για την εφαρμογή του, καθώς οι ειδικοί του ΠΟΥ τους θεωρούν ικανούς να επιτύχουν αυτόν τον στόχο και επίσης γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων το 2019 ήταν το πολύ 5.000.

Πάνω από 265.000 μικρά παιδιά πέθαναν το 2019

Το 2019, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων ήταν περίπου 229 εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός που είναι σχετικά σταθερός τα τελευταία 4 χρόνια. Και από το 2018, οι θάνατοι έχουν σταθεροποιηθεί σε περίπου 400.000 ετησίως. Το 90% αυτών των θανάτων είναι στην Αφρική, όπου περισσότερα από 265.000 μικρά παιδιά πέθαναν το 2019.

Η επιτυχία στην καταπολέμηση της ελονοσίας «οφείλεται πρωτίστως στην πολιτική βούληση να τεθεί τέλος στην ασθένεια σε μια χώρα όπου είναι ενδημική», επιβεβαίωσε ο Δρ Πέδρο Αλόνσο, υπεύθυνος για το πρόγραμμα καταπολέμησης της ελονοσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι χώρες που κατάφεραν να εξαλείψουν την ασθένεια έχουν γενικά ισχυρά και υποστηρικτικά συστήματα υγείας, που επιτρέπουν την πρόληψη και την περίθαλψη. Τα αξιόπιστα δεδομένα και η δέσμευση της κοινότητας είναι επίσης βασικοί παράγοντες για την καταπολέμηση αυτής της ασθένειας, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού του ΟΗΕ, 87 χώρες πλήττονται από την ελονοσία στον κόσμο, 46 μεταξύ αυτών δήλωσαν λιγότερα από 10.000 κρούσματα το 2019 σε σχέση με μόνο 26 χώρες το 2000.

Στα τέλη του 2020, 24 χώρες είχαν επιτύχει να σταματήσουν τη μετάδοση της ελονοσίας επί τρία ή περισσότερα χρόνια και στο σύνολο αυτό, 11 χώρες είχαν κηρυχθεί απαλλαγμένες από ελονοσία.

Πηγή: naftemporiki.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης