Blog

Αρχική » Blog » Δημόσια Υγεία » Πότε ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός – Οι ενδείξεις και οι αντενδείξεις

Blog

Πότε ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός – Οι ενδείξεις και οι αντενδείξεις

Ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός στη χώρα μας τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, με το υπουργείο Υγείας να απευθύνει έκκληση στις ομάδες υψηλού κινδύνου να μην τον αμελήσουν.

Και αυτό γιατί ενώ οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές

Στην Ελλάδα η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Συμβατικό ή νέου τύπου εμβόλιο;
Φέτος, για πρώτη φορά στη χώρα μας κυκλοφορούν δύο τύποι εμβολίων. Πέραν των συμβατικών, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αντιγριπικού εμβολιασμού και δύο νέου τύπου εμβόλια, που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών.

Μετά την αναδίπλωση από το υπουργείο Υγείας, στο θέμα της συνταγογράφησης τους, τα εμβόλια νέου τύπου, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα χορηγούνται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή. Για το συμβατικό εμβόλιο δεν θα απαιτείται συνταγή γιατρού από τον Νοέμβριο.

Από την πλευρά της η αν. υπουργός Υγείας ισχυρίζεται ότι η συνταγογράφηση γίνεται δωρεάν στον προσωπικό ιατρό και σε όλες τις δημόσιες δομές (Περιφερειακά Ιατρεία, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, Δημοτικά Ιατρεία, εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και σε συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ).

Συμβατικά VS νέου τύπου εμβόλια: Οι διαφορέςΤα δυο νεότερα σκευάσματα είναι ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια (QIV-HD και aQIV) και χαρακτηρίζονται από υψηλή ανοσογονικότητα. «Για αυτό και προκρίνονται  από τους ειδικούς, για την πρόληψη της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και των νοσηλειών, σε άτομα 65 ετών και άνω.

Επίσης έχουν ικανοποιητικό προφίλ ασφάλειας και, παρότι η συχνότητα ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι μετά τον εμβολιασμό με συμβατικό εμβόλιο γρίπης, στο σύνολό της ήταν χαμηλή», αναφέρεται στις Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2023-2024 και τον Αντιγριπικό Εμβολιασμό.

Συστάσεις εμβολισμού
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού για την προσεχή περίοδο 2023/24 περιλαμβάνουν κατά προτεραιότητα τις παρακάτω ομάδες πληθυσμού:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή.
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη).

Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.

Χρόνια νεφροπάθεια.
Χρόνιες παθήσεις ήπατος.

Νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα.
Σύνδρομο Down.

3. Έγκυες, ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων), νεοσύλλεκτοι,
ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

9. Άστεγοι.

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Χορήγηση με κορονοϊό
Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία – όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Όπως σημειώνεται, ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID – 19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 ή άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης