Blog

Αρχική » Blog » Δημόσια Υγεία » Πόσοι έχουν εμβολιασθεί μέχρι σήμερα – Τι θα γίνει με την 3η δόση

Blog

Πόσοι έχουν εμβολιασθεί μέχρι σήμερα – Τι θα γίνει με την 3η δόση

Αυξάνεται καθημερινά το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη χώρα μας, καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν με ταχείς ρυθμούς παρά τις ακυρώσεις που καταγράφονται κυρίως λόγω ανησυχίας των πολιτών για τυχόν παρενέργειες.

Ωστόσο στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί κατακόρυφα το ποσοστό των εμβολιασμένων το επόμενο διάστημα, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με τον τουρισμό.

Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει «ποντάρει» πολλά στον τουρισμό για την ανάκαμψη της οικονομίας, μετά από 6 μήνες lockdown που έφερε πολλές επιχειρήσεις στο χείλος του γκρεμού.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι και το κίνητρο στους νέους μεταξύ 18 και 25 ετών με την προπληρωμένη κάρτα αξίας 150 ευρώ, δόθηκε τόσο για να αυξηθεί το ποσοστό κάλυψης του εμβολιασμού αλλά και για να «οδηγηθούν» χρήματα σε επιχειρήσεις που επλήγησαν τον τελευταίο χρόνο όπως είναι αυτές του τουρισμού, του πολιτισμού κλπ.

Ταυτόχρονα στόχος είναι να αυξηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με δεδομένο ότι πλέον δεν απαιτείται μόνο 60% – 70% κάλυψη για να επιτευχθεί ανοσία αγέλης αλλά πάνω από 80% λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Οι εμβολιασμένοι

Μέχρι στιγμής πάντως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, 3 στους 10 πολίτες έχουν εμβολιασθεί πλήρως που αντιστοιχεί σε ποσοστό 31,64%.
Με μία δόση έχουν εμβολιασθεί 4 στους 10, ποσοστό 43,85%.
Παρότι η τάση είναι αυξητική, η ανησυχία συνεχίζει να υπάρχει στην κυβέρνηση.

Εκτιμάται πάντως πως ένα αξιοσέβαστο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης θα έχει επιτευχθεί προς το τέλος του καλοκαιριού, γεγονός βέβαια που μπορεί να περιορίσει σημαντικά τα μέτρα που μπορεί να επιβληθούν εάν εμφανισθεί και άλλο κύμα από το φθινόπωρο.

Πάντως η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει εμμέσως πλην σαφώς ότι νέα lockdown δεν θα υπάρξουν, καθώς δεν τα αντέχει η οικονομία. Γι αυτό άλλωστε συχνά πυκνά στελέχη της δηλώνουν ότι το πιθανό νέο κύμα θα αφορά τους ανεμβολίαστους.

Η 3η δόση

Όπως και να χει όλα δείχνουν ότι η διαδικασία του εμβολιασμού δεν θα σταματήσει όταν επιτευχθεί η ανοσία αγέλης, καθώς με βάση όλα τα επιστημονικά δεδομένα θα απαιτηθεί και 3η δόση του εμβολίου από Σεπτέμβριο λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Η μετάλλαξη Δέλτα που θεωρείται πιο μεταδοτική και πιο επικίνδυνη από όλες τις μεταλλάξεις που έχουν καταγραφεί, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη τα Ευρωπαϊκά όργανα έχουν εξασφαλίσει νέες παρτίδες εμβολίων ώστε να καλυφθούν όλοι οι πολίτες της Ε.Ε., ενώ τα εμβόλια αναμένεται να καλύπτουν και τη μετάλλαξη Δέλτα.

Με βάση τον σχεδιασμό αλλά και τις πρώτες συζητήσεις στην κυβέρνηση, η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει από τέλος Σεπτεμβρίου οπότε και εκτιμάται ότι θα έχουν ληφθεί και οι αποφάσεις κεντρικά από την Ευρώπη ώστε να τηρηθεί μία κοινή γραμμή.

Θεωρείται ωστόσο βέβαιον ότι οι εμβολιασμοί με την τρίτη δόση, η οποία όπως φαίνεται δεν θα είναι απλά υπενθυμιστική, αλλά θα περιλαμβάνει και την κάλυψη των νέων στελεχών του κορονοϊού, θα ξεκινήσει με όσους είχαν εμβολιασθεί αρχικά από τον Ιανουάριο.

Ταυτόχρονα ανησυχία προκαλεί και το θέμα του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson το οποίο δεν φαίνεται να καλύπτει πλήρως τις μεταλλάξεις. Γι αυτό και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει η δεύτερη δόση με MRNA εμβόλιο.

Πηγή: healthreport.gr
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

KΛΕΙΣΙΜΟ
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης

ΣΥΝΔΕΣΗ

KΛΕΙΣΙΜΟ

Scroll To Top
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.