Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Πώς το υπ. Υγείας οργανώνεται για να αντιμετωπίσει το τουριστικό κύμα

Blog

Πώς το υπ. Υγείας οργανώνεται για να αντιμετωπίσει το τουριστικό κύμα

Πώς το υπ. Υγείας οργανώνεται για να αντιμετωπίσει το τουριστικό κύμα

Πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις στο Υπουργείο Υγείας προκειμένου να οριστικοποιηθεί το σχέδιο και η στρατηγική που θα ακολουθηθεί και είναι απαραίτητο να τηρηθεί κατά γράμμα με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για τον τουρισμό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του healthweb.gr οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας θα χωριστούν σε τρεις ζώνες με κύριο γνώμονα την ασφάλεια μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών εν μέσω πανδημίας.

Τα κριτήρια που συνυπολογίζονται για να γίνει ο διαχωρισμός σε ζώνες είναι η προσβασιμότητα του πολίτη ή επισκέπτη σε ανεπτυγμένες δομές Υγείας και κλίνες Covid-19 που έχουν οριστεί στη νησιωτική χώρα, αλλά και η δυνατότητα διαγνωστικού τεστ για τον κοροναϊό, που θα εξασφαλιστεί με την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού μηχανημάτων μοριακού ελέγχου σε επιλεγμένα νησιά. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στην πραγματοποίηση τεστ σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά αναμένεται να διαδραματίσουν και οι Πλωτές Ομάδες του ΕΟΔΥ, που ξεκινούν από σήμερα τις δράσεις τους.

Παράλληλα, στόχος είναι να ενισχυθούν και τα μέσα διακομιδής από αέρος και θαλάσσης, τα οποία θα παίξουν βασικό ρόλο στην άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών. Μάλιστα, το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ θα βρίσκεται τους καλοκαιρινούς μήνες στις ελληνικές θάλασσες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας, η νησιωτική χώρα έχει χωριστεί σε τρεις ζώνες, αναλόγως της προσβασιμότητας των νησιών σε δομές Υγείας: Όσα νησιά θεωρούνται «χαμηλού κινδύνου» (επίπεδο επικινδυνότητας 3) όπως π.χ. η Κρήτη, που διαθέτει ενισχυμένο σύστημα Υγείας, και όσα νησιά βρίσκονται σε απόσταση μιάμισης ώρας (με πλοίο ή αυτοκίνητο) σε τριτοβάθμιες δομές Υγείας, όπως δηλαδή, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι κοντινές Κυκλάδες και η Εύβοια.

Στο επίπεδο επικινδυνότητας «2» ή «μέτριου κινδύνου» εντάσσονται νησιά που έχουν ανεπτυγμένες κλίνες και δεσμευμένες κλίνες Covid-19. Ενδεικτικά τέτοια νησιά θα είναι η Ρόδος, η Σαντορίνη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος). Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, έχουν δεσμευτεί ήδη από την πρώτη φάση της επιδημίας περίπου 550 κλίνες ειδικά για περιστατικά με λοίμωξη Covid-19. Πρόκειται για κλίνες σε μεγάλα νησιωτικά νοσοκομεία (Κρήτη, Ρόδος κ.λπ.).

Όλα τα υπόλοιπα νησιά περιλαμβάνονται στη ζώνη επικινδυνότητας «1», δηλαδή θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Ανάλογος διαχωρισμός σε τρία επίπεδα πραγματοποιείται και όσον αφορά στη δυνατότητα ελέγχου κάθε νησιού. Ο σχεδιασμός θα συνδέεται με την προσβασιμότητα σε δομές Υγείας, ενώ σε αρκετά νησιά χωρίς ανεπτυγμένες κλίνες ή κλίνες Covid-19 αναμένεται να τοποθετηθούν αναλυτές για έλεγχο. Πρόκειται για μηχανήματα για μοριακό εργαστηριακό έλεγχο, χαμηλής όμως δυναμικότητας, για τα οποία θα οριστούν χειριστές που θα εκπαιδευτούν κατάλληλα.

Η έγκαιρη διάγνωση και η απομόνωση πιθανού περιστατικού με κοροναϊό είναι υψίστης σημασίας προκειμένου να προληφθεί τυχόν διασπορά.

«Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας αυτό το καλοκαίρι. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να εγγυηθούμε τη στήριξη του ελληνικού συστήματος υγείας στις ΜΕΘ. Έχουμε αυξήσει τις κλίνες ΜΕΘ από 565 σε 1.017, έχουμε προχωρήσει σε νέες προσλήψεις άνω των 4.000 επαγγελματιών υγείας και έχουμε δημιουργήσει μία “αερογέφυρα” για προμήθεια υγειονομικού υλικού άνευ προηγουμένου, εν μέσω διεθνούς διαμάχης για προμήθεια ιατρικού υλικού. Επιπλέον, έχουμε λάβει δωρεές από 865 ιδιωτικούς οργανισμούς, οι οποίες ανήλθαν συνολικά σε 89 εκατ. ευρώ», επισημαίνει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Πηγή: healthweb.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης