Blog

Πώς το Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύει την οικονομία των βιοεπιστημών και “απογειώνει” το ΕΣΥ

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανέδειξε τις βιοεπιστήμες ως μία από τις οκτώ βιομηχανίες που περιλαμβάνονται στην “επιθετική” «Σύγχρονη Βιομηχανική Στρατηγική» της. 

Οι παρεμβάσεις (PDF) προέρχονται μέσω της νέας «Σύγχρονης Βιομηχανικής Στρατηγικής» της κυβέρνησης, η οποία δίνει προτεραιότητα σε οκτώ τομείς υψηλής ανάπτυξης και βασίζεται σε ένα προηγούμενο σχέδιο «Επενδύστε το 2035» που παρουσιάστηκε πέρυσι.

Για τον τομέα των βιοεπιστημών, οι νέες πρωτοβουλίες έχουν ως στόχο να λειτουργήσουν σε αρμονία με το επερχόμενο 10ετές σχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Συνολικά, το Ηνωμένο Βασίλειο στοχεύει να γίνει η κορυφαία οικονομία βιοεπιστημών στην Ευρώπη έως το 2030 και η τρίτη «σημαντικότερη» οικονομία βιοεπιστημών παγκοσμίως έως το 2035, πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Μεγάλες δημόσιες επενδύσεις

Για να υποστηρίξει την αποστολή, η κυβέρνηση προσθέτει στην προηγούμενη επένδυσή της ύψους 600 εκατομμυρίων λιρών στερλινών (808 εκατομμύρια δολάρια) σε μια υπηρεσία έρευνας δεδομένων υγείας, περισσότερα από 650 εκατομμύρια λίρες (876 εκατομμύρια δολάρια) έχουν προγραμματιστεί να διατεθούν για την Genomics England σε διάστημα πέντε ετών. Η κυβέρνηση έχει επίσης διαθέσει έως και 354 εκατομμύρια λίρες (477 εκατομμύρια δολάρια) για το πρόγραμμα έρευνας και δεδομένων υγείας Our Future Health, τουλάχιστον 30 εκατομμύρια λίρες (40 εκατομμύρια δολάρια) για προκλινικές υποδομές που σχετίζονται με δίκτυα μεταφραστικής έρευνας και έως και 20 εκατομμύρια λίρες (27 εκατομμύρια δολάρια) για την UK BioBank, μια μεγάλη βιοϊατρική βάση δεδομένων.

Πρόκειται για μια πιο λεπτομερή παρουσίαση του 10ετούς εγχειριδίου χρηματοδότησης Έρευνας και Ανάπτυξης που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα και αναμένεται να υποστηριχθεί από κυβερνητικές δαπάνες άνω των 2 δισεκατομμυρίων λιρών (2,7 δισεκατομμύρια δολάρια), μαζί με επενδύσεις από την Έρευνα και Καινοτομία του Ηνωμένου Βασιλείου και το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία και τη Φροντίδα, σημειώνεται στο έγγραφο στρατηγικής.

«Ταχύτερα και ευέλικτα»

Η κυβέρνηση περιέγραψε έξι συγκεκριμένους στόχους των επενδύσεών της, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας της «πιο προηγμένης, ασφαλούς και έτοιμης για τεχνητή νοημοσύνη πλατφόρμας δεδομένων υγείας» στον κόσμο, της μείωσης των χρόνων έγκρισης δοκιμών σε λιγότερο από 150 ημέρες και της βελτιστοποίησης της πρόσβασης στην αγορά μετατρέποντας την Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγειονομικής Περίθαλψης σε μια «ταχύτερη, πιο ευέλικτη» ρυθμιστική αρχή που ανοίγει στις φαρμακοβιομηχανίες νέους δρόμους στην αγορά μέσω παράλληλων εγκρίσεων από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Αριστείας Φροντίδας.

Το πλαίσιο περιλαμβάνει επίσης σχέδια για τη δημιουργία μιας σαφέστερης πορείας για τα προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας και σημειώνει την επένδυση ύψους 520 εκατομμυρίων λιρών (701 εκατομμύρια δολάρια) που είχε προηγουμένως ξεκινήσει για το Ταμείο Καινοτόμων Βιομηχανιών Βιοεπιστημών, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της μεταποίησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τέλος, το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει να ενισχύσει τις συνεργασίες του στον κλάδο, θέτοντας ως στόχο τη σύναψη τουλάχιστον μίας σημαντικής στρατηγικής συνεργασίας ετησίως με «κορυφαίες» βιοφαρμακευτικές εταιρείες. Οι εταιρείες υψηλού δυναμικού του Ηνωμένου Βασιλείου θα υποστηριχθούν μέσω μιας «αποκλειστικής υπηρεσίας υποστήριξης» που θα βοηθήσει τις εν λόγω εταιρείες να επεκταθούν, να προσελκύσουν επενδύσεις και να παραμείνουν σταθερά εγκατεστημένες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς

Η BioNTech έχει ήδη ενταχθεί στην προσπάθεια, ανακοινώνοντας τον περασμένο μήνα ένα σχέδιο επένδυσης 1 δισεκατομμυρίου λιρών (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια) την επόμενη δεκαετία για να ενισχύσει τη βάση έρευνας και ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο πλαίσιο του έργου, η κυβέρνηση συνεισφέρει έως και 129 εκατομμύρια λίρες (172 εκατομμύρια δολάρια) σε επιχορηγήσεις που θα καταβληθούν σε διάστημα 10 ετών.

Η συνολική στρατηγική έχει μέχρι στιγμής λάβει μια προσωρινή έγκριση από τον Σύνδεσμο της Βρετανικής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας (ABPI), ο οποίος προηγουμένως είχε καλέσει τους Βρετανούς πολιτικούς να ενισχύσουν το δυναμικό υγειονομικής περίθαλψης της χώρας.

«Αυτή η στρατηγική καθορίζει ένα σαφές όραμα για τον τρόπο ανάπτυξης της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου και ορθώς επικεντρώνεται σε πολλά από τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται η χώρα για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επιτυχία», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της ABPI, Ρίτσαρντ Τόρμπετ, Ph.D. «Το καθήκον τώρα πρέπει να είναι η γρήγορη μετάβαση από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση, ενισχύοντας γρήγορα την ελκυστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου για επενδύσεις και επιστρέφοντας τη χώρα στη διεθνή ανταγωνιστικότητα».

Το 10ετές σχέδιο για την υγεία

Το 10ετές σχέδιο για την υγεία εξετάζεται επίσης από το Ινστιτούτο Έρευνας για την Άνοια του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και ο διευθυντής του Siddharthan Chandran, MD, Ph.D., αποκαλεί τη βιομηχανική στρατηγική «σημαντικό ορόσημο».

«Το σχέδιο ορθώς καταδεικνύει μια ισχυρή δέσμευση για μακροπρόθεσμες επενδύσεις που θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τις καινοτομίες του Ηνωμένου Βασιλείου, προωθώντας την ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι σωστό να προχωρήσουμε και να διπλασιάσουμε την υποστήριξή μας για Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α) δημιουργώντας το πιο ελκυστικό περιβάλλον για καινοτόμο έρευνα», δήλωσε ο Chandran .

Πηγή: economico.gr

Πηγή: healthmag.gr
Facebook
LinkedIn
X
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.