Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Πώς θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Φυσικού Τοκετού – Ομάδα εργασίας στο υπουργείο Υγείας

Blog

Πώς θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Φυσικού Τοκετού – Ομάδα εργασίας στο υπουργείο Υγείας

Τους τρόπους δημιουργίας υπηρεσιών φυσικού τοκετού, εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Με σημερινή απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη, ορίστηκε 11μελής ομάδα εργασίας, η οποία θα αξιολογήσει τα δεδομένα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αικατερίνη Λυκερίδου (φωτογραφία).

Στην ομάδα συμμετέχουν, επίσης, οι:

  • Ειρήνη Πλάτσα, μαία, MSc, επικεφαλής Διασφάλισης Ποιότητας και Ασφάλειας στην Υγεία (CQO), HBMA board Member, 15y GSTT-London.
  • Αργυρώ Μαντζουράνη, μαία MSc, με προϋπηρεσία ως Coordinator midwife of Rosie Birth Centre in Cambridge University Hospital.
  • Ελένη Ασημάκη, μαία, MSc, PhD.
  • Φαίη Αλεβίζου, μαία, MSc, Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ).
  • Θεώνη Τρουβά, μαία, MSc, PhD, ΣΕΜΜ Λάρισας, ΠΦΥ.
  • Παρασκευή Πέτρου, μαία, MSc, North Middlesex University Hospital – 14y London.
  • Ελένη Ξανθοπούλου, μαιευτήρας – γυναικολόγος.
  • Δημήτριος Μπιλάλης, μαιευτήρας – γυναικολόγος.
  • Αναστασία Βαρβαρήγου, αφ. καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών.
  • Άννα Δασκαλάκη, διευθύντρια ΕΣΥ ΜΕΝΝ, Π.Γ.Ν. “Αττικόν”.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η Ομάδα Εργασίας δύναται να έχει συμβουλευτικό ρόλο σχετικά με τη λειτουργία των Κέντρων Φυσικού Τοκετού (ΚΦΤ), τόσο προς τον υπουργό Υγείας, όσο και προς την αρμόδια Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚεΣΥ).

Καισαρικές

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο European Journal of Midwifery, οι μέθοδοι γέννησης και τοκετού είναι ένα από τα πιο συζητημένα θέματα σήμερα.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως τα αυξανόμενα ποσοστά καισαρικών τομών μας έκαναν να αμφισβητήσουμε ξανά τις μεθόδους τοκετού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι τα αποδεκτά ποσοστά καισαρικής τομής είναι 15%. Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 62%, καθώς από τους 71.455 τοκετούς που έγιναν πέρυσι, οι 44.406 αφορούσαν καισαρικές τομές.

Όπως επισημαίνεται, τα υψηλά ποσοστά καισαρικών τομών αποτελούν μία ένδειξη ότι κάνουμε κάτι λάθος, καθώς κάθε καισαρική τομή που γίνεται χωρίς ιατρικούς λόγους φέρνει μαζί της πολλά αρνητικά τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Όταν παρέχεται στις εγκύους ασφαλές περιβάλλον για τη γέννηση, πολλοί τοκετοί θα συμβούν αυθόρμητα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να εμπιστευτούμε το μωρό και το σώμα της μητέρας, αναφέρουν οι ειδικοί.

Τι είναι

Φυσικός τοκετός είναι ο τοκετός όπου η γυναίκα συμμετέχει ενεργά με το ένστικτό της, οι επαγγελματίες Υγείας είναι οι θεατές, δεν χορηγείται αναισθησία ή παρέμβαση στο μέτρο του δυνατού.

Από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Μαιών (ICM) τονίζει ότι ο τοκετός είναι μια φυσιολογική διαδικασία, ότι ο κύριος υπεύθυνος λήψης αποφάσεων σε θέματα που σχετίζονται με τον τοκετό είναι οι γυναίκες.

Οι υπεύθυνοι της Συνομοσπονδίας θεωρούν πως οι μαίες θα πρέπει να συμβάλλουν στην ανάπτυξη φυσιολογικών τοκετών και στην πρόληψη των επιπλοκών εφαρμόζοντας μη παρέμβαση – δωρεάν παρεμβάσεις που αυξάνουν την αυτοπεποίθηση των γυναικών.

Πάνω από το 95% των γυναικών στον κόσμο είναι σε θέση να γεννήσουν με φυσικό τρόπο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο η υποστήριξη χωρίς παρέμβαση κατά τη διάρκεια του τοκετού αυξάνει τον αυθόρμητο κολπικό τοκετό, μειώνει τα ποσοστά καισαρικής και επεμβατικής τομής και λιγότερη ανάγκη για αναλγησία στον τοκετό.

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι φυσιολογικά γεγονότα, όχι ασθένειες. Είναι γνωστό ότι ο φυσικός τοκετός έχει οφέλη όσον αφορά την έξοδο από το νοσοκομείο σε μικρότερο χρονικό διάστημα, το δέσιμο με το μωρό σε μικρότερο χρονικό διάστημα και τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης και αιμορραγίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δημοσιεύσει έξι τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές για τους επαγγελματίες Υγείας, προκειμένου να αυξήσουν τις φυσικές γεννήσεις και να πραγματοποιήσουν τον τοκετό με ασφάλεια με τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση. Αυτές οι συστάσεις που βασίζονται σε στοιχεία είναι:

  • Ο τοκετός πρέπει να ξεκινά μόνος του.
  • Να υπάρχει ελευθερία κινήσεων κατά τη γέννα, να υποστηρίζονται άλλες θέσεις αντί για ύπτια.
  • Να παρέχεται συναισθηματική και σωματική υποστήριξη στην έγκυο καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού.
  • Να αποφεύγεται κάθε περιττή παρέμβαση.
  • Φυσικές και ενεργητικές τεχνικές ώθησης θα πρέπει να προτιμώνται κατά τη γέννηση.
  • Μετά τη γέννηση, η μητέρα και το μωρό πρέπει να μείνουν μαζί.
Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης