Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Πώς η Κομισιόν αντιμετωπίζει τον κορωνοιό

Blog

Πώς η Κομισιόν αντιμετωπίζει τον κορωνοιό

Πώς η Κομισιόν αντιμετωπίζει τον κορωνοιό

Πολλές είναι οι ενέργειες της Κομισιόν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορωνοιού. Πολλές από αυτές τις ενέργειες δεν είναι ακόμη γνωστές στο ευρύ κοινό και μπορεί να αποδειχθούν για πολλούς λίγες εις ότι αφορά την καταπολέμηση της πανδημίας.

Συνοψίζουμε σήμερα μερικές από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την επικαιρότητα του κορωνοιού. Με την ελπίδα ότι στο προσεχές μέλλον θα ληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες και περισσότερα κονδύλια θα διατεθούν. Γιατί σήμερα είναι ο κορωνοιός, αύριο κάτι άλλο. Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας πραγματικότητας που έχει αλλάξει άρδην την καθημερινότητα.

Στήριξη ΜΕΘ

Στις 18 Αυγούστου, η Κομιισιόν υπέγραψε σύμβαση για τη διάθεση 2,5 εκατ. ευρώ για την κατάρτιση μιας πολυεπιστημονικής ομάδας επαγγελματιών του τομέα της υγείας με σκοπό τη στήριξη και την ενίσχυση των μονάδων εντατικής θεραπείας.

Το πρόγραμμα κατάρτισης έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο σε ολόκληρη την ΕΕ Αύγουστο και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2020.  Αφορά τουλάχιστον 1 000 νοσοκομεία και 10 000 γιατρούς και νοσηλευτές.

Χάρη στο πρόγραμμα, επαγγελματίες του τομέα της υγείας, οι οποίοι δεν ασχολούνται τακτικά με την περίθαλψη σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αποκτούν ήδη σχετικές ιατρικές δεξιότητες. Αυτό συμβάλει στην αύξηση του προσωπικού που  χρησιμοποιείται ήδη λόγω της ταχείας και σημαντικής αύξησης των κλινών εντατικής θεραπείας.

Ρομπότ απολύμανσης

Η Επιτροπή διέθεσε επίσης 12 εκατ. ευρώ από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης για την αγορά 200 ρομπότ απολύμανσης χώρων με υπεριώδη ακτινοβολία τα οποία θα παραδοθούν σε νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη.

Αυτά τα ρομπότ μπορούν να απολυμαίνουν με υπεριώδη ακτινοβολία έναν κανονικό θάλαμο ασθενών μόλις σε 15 λεπτά.

Πιστεύεται ότι θα βοηθήσουν πολύ τα νοσοκομεία να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης και να περιορίσουν τη διασπορά του κορονοϊού.

Διαγνωστικά τεστ

Στις 18 Νοεμβρίου, η Κομισιόν υπέγραψε συμφωνία με τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού (IFRC), βάσει της οποίας διέθεσε 35,5 εκατ. ευρώ από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης για την αύξηση της ικανότητας διενέργειας διαγνωστικών τεστ για την COVID-19 στην ΕΕ.

 Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την κατάρτιση του προσωπικού στη συλλογή και ανάλυση δειγμάτων και τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ, ιδίως με χρήση κινητού εξοπλισμού.

Με αυτή τη χρηματοδότηση, οι κινητές ομάδες διενέργειας διαγνωστικών τεστ του Ερυθρού Σταυρού θα μπορέσουν να εφοδιαστούν με τον εξοπλισμό, τα εργαστηριακά υλικά και τα αντιδραστήρια που χρειάζονται για να λαμβάνουν δείγματα και να διενεργούν διαγνωστικά τεστ, καθώς και για να υποστηρίζουν τις εθνικές αρχές στο έργο τους.

Ένα σημαντικό τμήμα του προϋπολογισμού που προέρχεται από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης θα διοχετευτεί στην παρασκευή εμβολίου στην ΕΕ καθώς και στην προμήθεια επαρκών ποσοτήτων εμβολίων για τα κράτη μέλη, μέσω συμφωνιών προαγοράς με τις εταιρείες παρασκευής εμβολίων. Αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα εμβόλια.

Συμφωνίες με φαρμακευτικές  για αγορά εμβολίου

Τέλος, μέχρι σήμερα, η Κομισιόν έχει συνάψει συμφωνίες με 6 φαρμακευτικές εταιρείες για την αγορά πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19, μόλις το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό. Οι συμφωνίες είναι με τις εατιρείες:

  • AstraZeneca, για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων, με δικαίωμα πιθανής αγοράς 100 εκατομμυρίων επιπλέον
  •  Sanofi-GSK, για την αγορά έως 300 εκατομμυρίων δόσεων
  •  Janssen Pharmaceutica NV, μία από τις φαρμακευτικές εταιρείες του ομίλου Johnson & Johnson, για την αγορά 200 εκατομμυρίων δόσεων και δικαίωμα πιθανής αγοράς 200 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων
  • BioNTech-Pfizer για μια αρχική αγορά 200 εκατομμυρίων δόσεων και δικαίωμα πιθανής αγοράς 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων
  • CureVac για την αγορά 225 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών – μελών της ΕΕ και δικαίωμα πιθανής αγοράς έως 180 εκατομμυρίων δόσεων επιπλέον
  • Moderna για μια αρχική αγορά 80 εκατ. δόσεων και δικαίωμα πιθανής αγοράς 80 εκατ. επιπλέον δόσεων

Έχουν πραγματοποιηθεί διερευνητικές συνομιλίες με τις εταιρείες. Η Κομισιόν συνεχίζει εντατικές συζητήσεις και με άλλους παρασκευαστές εμβολίων.

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης