Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Πώς επηρεάστηκαν οι φαρμακοβιομηχανίες από το διεθνές ψηφιακό ψηφιακό black out

Blog

Πώς επηρεάστηκαν οι φαρμακοβιομηχανίες από το διεθνές ψηφιακό ψηφιακό black out

Ποικίλες επιπτώσεις στη φαρμακοβιομηχανίας αλλά και στα συστήματα υγείας είχε η παγκόσμια κατάρρευση πληροφοριακών συστημάτων που προκλήθηκε από μια αναβάθμιση λογισμικού της αμερικανικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας Crowdstrike, την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Fierce Pharma, οι επιπτώσεις διέφεραν μεταξύ των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών.

Περίπου το 5% έως το 10% των μεμονωμένων υπολογιστών στη Biogen επηρεάστηκαν, αλλά η Big Biotech «δεν έχει εντοπίσει ανησυχητικά προβλήματα όσον αφορά τη λειτουργία της επιχείρησης», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Fierce Pharma. «Η παγκόσμια ομάδα πληροφορικής μας βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης των επηρεαζόμενων συστημάτων και προληπτικού ελέγχου για τυχόν άλλες επιπτώσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Δεδομένης της κλίμακας των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών και του τρόπου με τον οποίο η ενημέρωση από την CrowdStrike έχει επίσης διαταράξει ορισμένες ευρέως χρησιμοποιούμενες υπηρεσίες από τη Microsoft, είναι κατανοητό ότι ορισμένοι εργαζόμενοι ή λειτουργίες στον κλάδο των βιοεπιστημών ενδέχεται να επηρεαστούν. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές εάν τα προβλήματα έχουν επηρεάσει κάποιες βασικές λειτουργίες, όπως η παραγωγή φαρμάκων, η κλινική έρευνα και η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα. Σε δήλωση της την Παρασκευή, η Amgen παραδέχθηκε ότι είναι πελάτης του CrowdStrike.

«Αυτή τη στιγμή αξιολογούμε τον αντίκτυπο και εργαζόμαστε για να ανακτήσουμε τα επηρεαζόμενα συστήματα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε η εταιρεία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της CrowdStrike, Τζορτζ Κουρτς, δήλωσε ότι το πρόβλημα δεν προκλήθηκε από κυβερνοεπίθεση και ότι «έχει εντοπιστεί, απομονωθεί και έχει αρχίσει να  διορθώνεται». Επιβεβαίωσε επίσης ότι τα συστήματα Mac και Linux δεν επηρεάστηκαν.

Το πρόβλημα επηρέασε και τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία GSK που βρίσκεται σε διαδικασία επίλυσης του προβλήματος, όπως πληροφορήθηκε το Fierce Pharma. Η εταιρεία ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η επίσης βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca δεν έχει εντοπίσει «καμία σημαντική επίδραση», όπως ανέφερε σε δήλωσή της , τονίζοντας ότι η αλυσίδα εφοδιασμού της είναι «στιβαρή». «Συνεχίζουμε να αξιολογούμε και να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», δήλωσε  η AstraZeneca.

Κάποιες άλλες εταιρείας ανέφεραν ότι δεν είναι πελάτες της CrowdStrike. «Η Novartis δεν χρησιμοποιεί λογισμικό της CrowdStrike ωστόσο παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος της Novartis στο Fierce Pharma.

Οι δύο κορυφαίες βιομηχανίες όσον αφορά τα φάρμακα για το διαβήτη και την απώλεια βάρους η Eli Lilly και η Novo Nordisk, δήλωσαν ότι οι λειτουργίες τους συνεχίζονται κανονικά. Η Sanofi και η Genentech της Roche δήλωσαν ότι οι δραστηριότητές τους δεν επηρεάστηκαν επειδή δεν χρησιμοποιούν το σχετικό λογισμικό. Η AbbVie, η Bristol Myers Squibb, η Gilead Sciences, η Johnson & Johnson, η Merck & Co. και η Pfizer δεν είχαν απαντήσει στα ερωτήματα του Fierce Pharma μέχρι την ώρα που δημοσιεύθηκε το άρθρο.

Εν τω μεταξύ, αρκετές δομές υγειονομικής περίθαλψης όπως το Mass General Brigham ανέφεραν διακοπές στην πρόσβαση των παρόχων στα κλινικά συστήματα. Παράλληλα, στη Γερμανία ακυρώθηκαν όλες τις μη επείγουσες ιατρικές επισκέψεις την Παρασκευή. Δύο νοσοκομεία στις πόλεις Λούμπεκ και Κίελο της βόρειας Γερμανίας ακύρωσαν τις μη επείγουσες εγχειρίσεις που είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή, επικαλούμενα  το ψηφιακό μπλακ ουτ  της Crowdstrike. Η περίθαλψη των ασθενών και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συνεχίζονται, πρόσθεσε η Πανεπιστημιακή Κλινική του Schleswig-Holstein (UKSH) σε δήλωση της.

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

Sign in

No account yet?

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Start typing to see posts you are looking for.