Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Πώς έγινε η απάτη με τα επιθέματα στον ΕΟΠΥΥ – Η κλοπή των ΑΜΚΑ και ο ρόλος των γιατρών

Blog

Πώς έγινε η απάτη με τα επιθέματα στον ΕΟΠΥΥ – Η κλοπή των ΑΜΚΑ και ο ρόλος των γιατρών

Από όλα φέρεται να είχε η απάτη με τα επιθέματα που αποκαλύφθηκε στον ΕΟΠΥΥ: προκλητή συνταγογράφηση, αλισβερίσια με γιατρούς, χρήση ΑΜΚΑ εν αγνοία του ασφαλισμένου, κλοπή ξένου σήματος (αντιγραφή από το Internet), ελλιπείς προδιαγραφές των προϊόντων και ανθυγιεινά προϊόντα, όπως προκύπτει από πληροφορίες του iatronet.gr.

Παράγοντες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων μάς επισήμαναν ότι μιλάμε για μία αγορά με πολλούς “αλεξιπτωτιστές” και λίγους σοβαρούς παίκτες. Τόνισαν, δε, δύο σημαντικά ζητήματα:

  • Η χρήση των επιθεμάτων στα νοσοκομεία κινείται μεν σε λογικά επίπεδα και με κάποιο έλεγχο, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τη χρήση τους στο σπίτιόπου καταγγέλλεται σπατάλη και κατάχρηση. Χορηγούνται σε περιπτώσεις που δεν δικαιολογούνται ή συνταγογραφούνται σε υπερδιπλάσια ποσότητα.
  • Εγείρονται ερωτήματα σε σχέση με το κατά πόσο υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο σχετικό Μητρώο του ΕΟΠΥΥ, για το εάν αποκλείονται από αυτό “αλεξιπτωτιστές” της αγοράς και για το εάν γίνονται επαρκείς έλεγχοι από τους υπεύθυνους του Οργανισμού.

Τα ποσά που διατίθενται δεν είναι αμελητέα και στον προϋπολογισμό του 2023 προβλέπεται δαπάνη από τον ΕΟΠΥΥ για επιθέματα (σε έλκη κατάκλισης, σε έλκη που δημιουργούνται από το διαβητικό πόδι) περίπου στα 28 εκατομμύρια ευρώ.

Στη χθεσινή ανακοίνωση της Οικονομικής Αστυνομίας γίνεται λόγος για κακουργηματική απάτη σε βάρος του Οργανισμού από εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας ιατροτεχνολογικών υλικών. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 227 εταιρειών και εξιχνιάστηκαν περισσότερες από 71.000 περιπτώσεις παράνομων εκτελέσεων συνταγογραφήσεων, από τις οποίες επήλθε ζημία στον Οργανισμό, ύψους 8.237.193,71 ευρώ.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι εταιρείες που εισήγαγαν τα επιθέματα για την περαιτέρω διακίνησή τους, το διάστημα 2017 – 2019, ενέτασσαν τα προϊόντα τους σε υποκατηγορίες ιατρικού υλικού που αποζημιώνεται από τον Οργανισμό, χωρίς να πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές, με σκοπό την επίτευξη υψηλότερης αποζημίωσης από την πραγματικά δικαιούμενη.

Ειδικότερα, εκμεταλλευόμενες την πίεση που δημιουργήθηκε κατά την έναρξη λειτουργίας του σχετικού μητρώου, οι εταιρείες εισαγωγής παρουσίαζαν ότι τα προϊόντα τους διαθέτουν χαρακτηριστικά, που στην πραγματικότητα στερούνταν, με αποτέλεσμα να ενταχθούν σε άλλη κατηγορία από αυτή που ανήκουν.

Επικίνδυνα για την υγεία

Στη συνέχεια, οι εταιρείες παροχής προμηθεύονταν τα επιθέματα και τα διέθεταν σε ασθενείς, κατά την εκτέλεση συνταγογραφήσεων, τα οποία, όμως, δεν κάλυπταν τις θεραπευτικές ανάγκες τους και, μάλιστα, ήταν δυνητικά επιβλαβή για την υγεία τους.

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εντοπιστεί 101 υλικά που έχουν ενταχθεί σε υποκατηγορίες διαφορετικές από αυτές που ανήκουν, ενώ 40 από αυτά αφαιρέθηκαν από το μητρώο, καθώς δεν μπορούσαν εξαρχής να ενταχθούν σε καμία υποκατηγορία. Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία.

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στη διαδικτυακή πύλη του Ελληνικού Κράτους (gov.gr) “Καταγγελία για οικονομικά εγκλήματα”, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες  ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

Sign in

No account yet?

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Start typing to see posts you are looking for.