Blog

Πολυετής μελέτη έδειξε ότι τα φάρμακα της εξωσωματικής δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Η μελέτη, που συμπεριέλαβε επιστημονικά δεδομένα σχεδόν 30 ετών, έδειξε ότι οι θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι ασφαλείς για τις γυναίκες που τις επιλέγουν.

Η μελέτη –που διενήργησε το Fetal Medicine Foundation του King΄s College του Λονδίνου– παρουσιάστηκε στο πλαίσιο ημερίδας*, με τίτλο: «Θεραπεία Υπογονιμότητας και Καρκίνος Μαστού: Μύθος και Πραγματικότητα», που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής σε συνεργασία με την Immune Recognition Ι.Κ.Ε. Spin – off Εταιρεία του Πανεπιστήμιου Κρήτης και του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας & Άσκησης στην Ιατρική, το Σάββατο 13 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο Κρήτης, τις εργασίες της οποίας παρακολούθησε το DailyPharmaNews.

Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια ανάλυσης των στοιχείων που καταγράφονται στο έγκριτο περιοδικό Fertility Sterility, του 2021, σε μία διεθνή ανασκόπηση – μετανάλυση με τίτλο “Risk of breast cancer in women treated with ovarian stimulation drugs for infertility: a systematic review and meta–analysis”, τα δεδομένα της οποίας παρακολούθησαν και συζήτησαν με φυσική παρουσία αλλά και σε ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση, οι ίδιοι οι συγγραφείς -Δρ Ιπποκράτης Σαρρής και Δρ Yusuf Beebeejaun (Γιουσούφ Μπιμπιτζάν), καθώς και γιατροί από την Ελλάδα και το εξωτερικό με συμμετοχή γυναικολόγων και ογκολόγων από την επιστημονική κοινότητα.

Τα δεδομένα της έρευνας και τα σημαντικά συμπεράσματα

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνας του Kings College, επιστημονική ομάδα υπό τον ερευνητή και κλινικό γιατρό της Κλινικής Kings Fertility του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, Δρ Γιουσούφ Μπιμπιτζάν, με τη συμμετοχή του Μαιευτήρα – Γυναικολόγου, Συμβούλου Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Διευθυντή της Κλινικής King’s Fertility, Δρ Ιπποκράτη Σαρρή, μελέτησαν και ανέλυσαν στοιχεία από κλινικές μελέτες (που είχαν γίνει από το 1990 έως και τον Ιανουάριο του 2020) που συμπεριέλαβαν τον εντυπωσιακό αριθμό (το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα) του 1,8 εκατομμυρίων γυναικών, οι οποίες είχαν λάβει θεραπείες υπογονιμότητας και τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση κατά μέσο όρο για 27 χρόνια μετά τις θεραπείες που έλαβαν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών χρησιμοποιούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα:

  • η εμφάνιση καρκίνου του μαστού στην κατηγορία των γυναικών που είχαν λάβει αγωγή δε διαφέρει από αυτή του γενικού πληθυσμού
  • επιπλέον, δε βρέθηκε σημαντική αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού με τη χρήση κιτρικής κλομιφαίνης ή γοναδοτροπίνης, μόνων τους ή σε συνδυασμό.

«Με την εξαιρετική και πρωτοποριακή αυτή μελέτη, διευκρινίστηκε το θέμα της ασφάλειας των φαρμάκων αυτών σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού, καθώς μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν ήταν ιδιαίτερα σαφές και τεκμηριωμένο, παρέχοντας έτσι μία σημαντική διαβεβαίωση ότι η θεραπεία γονιμότητας δεν είναι πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε υπογόνιμες γυναίκες που έχουν κάνει χρήση αυτών των φαρμάκων στην προσπάθειά τους για τεκνοποίηση», σχολίασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Καθηγητής Ευγένιος Κουμαντάκης, ο οποίος ήταν και πρόεδρος της ημερίδας.

Τόνισε, όμως, ότι: «Το μήνυμα της μελέτης αλλά και της εκδήλωσής μας είναι ότι οι ιατροί αναπαραγωγής δεν πρέπει να εφησυχάζουν αλλά αντίθετα να θέτουν τον προληπτικό έλεγχο της υπογονιμότητας στην πρώτη γραμμή της καθημερινής πρακτικής τους».

Από τη μεριά του ο Δρ Ιπποκράτης Σαρρής, τόνισε, μιλώντας στο DailyPharmaNews, τη σημασία των συμπερασμάτων της μελέτης στην απόφαση και την καλή ψυχολογία της γυναίκας που θα λάβει τις προβλεπόμενες θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αφού φάνηκε ότι η χρήση τους δεν αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο μαστού. «Με την αύξηση του ηλικιακού μέσου όσου απόκτησης παιδιού, πολλές γυναίκες στην ηλικία κάτω των 50 ετών, μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν ορμονοθεραπεία με οιστρογόνα ή προγεστερόνη είτε για λόγους υπογονιμότητας, είτε εξαιτίας πρόωρης εμμηνόπαυσης. Οι γυναίκες αυτές δεν έχουν λόγους να ανησυχούν».

Σημαντική είναι η επισήμανση που μας έκανε ο Δρ Yusuf Beebeejaunότι η μελέτη συμπεριέλαβε γυναίκες από 15 διαφορετικές χώρες του κόσμου, γεγονός που καθιστά τα ευρήματα πολύ αξιόπιστα, αφορούν και τις Ελληνίδες αλλά και όλες τις γυναίκες, όπου και αν κατοικούν, όποια θεραπεία ωοθηκικής διέγερσης και αν έχουν χρησιμοποιήσει.

Ο κ. Κωνσταντίνος Σφακιανούδης, μέλος ΕΕΑΙ και επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΓΕΝΕΣΙΣ ΚΡΗΤΗΣ δήλωσε: «Ήρθε η ώρα να βγει το πέπλο του φόβου από τις διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Το πέπλο αυτό σηκώνει η μεγαλύτερη σε διάρκεια αλλά και αριθμό περιστατικών που περιλαμβάνει αυτή μελέτη, πάνω στο αντικείμενο που προέρχεται από τα έγκυρα χείλη του διεθνούς φήμης καθηγητή Νικολαΐδη. Η μελέτη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις προηγηθείσες και να βάλει μια και για πάντα τέλος στον αστικό μύθο περί καρκινογένεσης που περιβάλλει τη χρήση των φαρμάκων εξωσωματικής. Οι διαδικασίες της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι πλέον αποτελεσματικές αλλά και ασφαλείς!».

Στην ημερίδα συμμετείχε, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας αλλά και άλλα ενδιαφέροντα ερευνητικά δεδομένα, ο πρωτοπόρος ερευνητής και συγγραφέας, Καθηγητής Εμβρυομητρικής Ιατρικής Kings College του Λονδίνου, Κύπρος Νικολαΐδης, ο οποίος βραβεύτηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής για την προσφορά του στην ιατρική, την εκπαίδευση και την έρευνα

Κατά την παρέμβασή του στην ημερίδα, ο Καθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης –παγκοσμίως γνωστός ως ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας, ανακοίνωσε τη συνεργασία του με ελληνικό κέντρο αναπαραγωγικής ιατρικής. «Με χαρά ανακοινώνω τη συνεργασία μου με τον κ. Κωνσταντίνο Πάντο και την κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ. Σύντομα, ξεκινάμε κοινό πρόγραμμα για την πρόγνωση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν σε μια κύηση, πριν καν επιτευχθεί η κυοφορία».

*Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου, του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X