Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Πολιτικές Φαρμάκου & Φτωχοποίηση των Νοικοκυριών κατά την Οικονομική Κρίση

Blog

Πολιτικές Φαρμάκου & Φτωχοποίηση των Νοικοκυριών κατά την Οικονομική Κρίση

Φως στις επιπτώσεις του τομέα της Υγείας σε μια 15ετία οικονομικής κρίσης, με συνέπειες  στις υπηρεσίες  Υγείας και στη πρόσβαση σε αυτές, στη πορεία των δεικτών Υγείας και των μεταρρυθμίσεων για την υγεία και τα φάρμακα στην ευημερία των πολιτών, αλλά και στο αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων και στα φάρμακα, επιχειρεί να ρίξει το συγγραφικό εγχείρημα τριών διακεκριμένων επιστημόνων. Το νέο βιβλίο των Γιάννη  Υφαντόπουλου, Αθανασίου Χαντζάρα, και Αθανασίου Κωνσταντοπούλου κυκλοφορεί με τίτλο «Πολιτικές Φαρμάκου & Φτωχοποίηση των Νοικοκυριών κατά την Οικονομική Κρίση».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Υφαντόπουλος είναι καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ και ακαδημαϊκός συντονιστής της ειδίκευσης Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας στο University of Athens MBA. Ο Αθανάσιος Χαντζάρας είναι διδάκτωρ Κοινωνικής Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ο Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος έχει πτυχίο Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και μεταπτυχιακό δίπλωμα από το University of Athens MBA με ειδίκευση στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας.

Το ελληνικό κράτος βίωσε 7επτά πτωχεύσεις  σε 200 χρόνια από την ίδρυσή του και αντιμετώπισε μια ακόμη χρεωκοπία το2009 και αναγκάστηκε να εφαρμόσει τρία προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής το 2010, 2012, και 2015, όπως περιγράφει ο καθηγητής κ. Υφαντόπουλος σε ανάρτησή του στα social media. «Το βιβλίο παρουσιάζει ευρήματα από πρωτογενείς έρευνες που εξετάζουν τις επιπτώσεις των τριών μνημονίων στην οικονομία την υγεία και την ευημερία των ελληνικών νοικοκυριών. Οι τομείς της υγείας και του φαρμάκου υπέστησαν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις και βρέθηκαν στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων. Η μελέτη αυτή αναλύει την διαχρονική επιδείνωση στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας, την αύξηση των ανικανοποίητων αναγκών υγείας, την διεύρυνση των ανισοτήτων και την φτωχοποίηση των νοικοκυριών λόγω της οικονομικής κρίσης».

Στις 468 σελίδες του βιβλίου, με πολυπρισματική προσέγγιση τρόπο καταγράφονται οι κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες διαβίωσης σε συνδυασμό με την επιδείνωση της κατάστασης υγείας του πληθυσμού. Σύμφωνα με την περιγραφή της έκδοση  για πρώτη φορά παρουσιάζεται ανησυχητική επιδείνωση στους δείκτες υγείας της χώρας μας, ενώ επιδεινώθηκαν οι ανισότητες στον τομέα της υγείας. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων για την υγεία και τα φάρμακα στην ευημερία των πολιτών. Στη μελέτη τους εντρύφησαν στο μακροοικονομικό και δημογραφικό περιβάλλον της Ελλάδας πριν και μετά την κρίση και δίνεται έμφαση στην παρατηρούμενη ιδιωτικοποίηση της φαρμακευτικής περίθαλψης.  Ακόμη, διαπιστώνεται ότι αυτή η τάση αυξάνει σημαντικά τις καταστροφικές φαρμακευτικές δαπάνες των νοικοκυριών.  Συνέπεια είναι η περαιτέρω χειροτέρευση της ένδειας με την αναβολή ή παραίτηση εντελώς από την απαραίτητη υγειονομική φροντίδα. Για να αντιστραφεί η κατάσταση, χρειάζονται πολιτικές που να εναρμονίζουν τους δημοσιονομικούς στόχους με τις κοινωνικές και υγειονομικές ανάγκες των πολιτών, όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε περισσότερα  στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

Sign in

No account yet?

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Start typing to see posts you are looking for.