Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι εμβολιασμένοι διατρέχουν μικρό κίνδυνο να νοσήσουν από τον ιό και να νοσηλευτούν. Όμως, υπάρχουν εμβολιασμένοι που κολλούν τον ιό και μπορεί να φθάσουν μέχρι να νοσήσουν βαρύτερα και να νοσηλευτούν. Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο φαίνεται από μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Clinical Microbiology and Infection. Η μελέτη συμπεριέλαβε 152 άτομα πλήρως εμβολιασμένα (μία εβδομάδα μετά τη 2η δόση) από 17 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας που κόλλησαν κορωνοιό (πάνω από το 90% την παραλλαγή Δέλτα) και χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Ποια ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά τους;
- Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν άνω των 65 ετών. Η μέση ηλικία 71 έτη με +/- 14 έτη
- Το 96% είχε υποκείμενα νοσήματα, όπως υπέρταση (71%), διαβήτη (48%), ανοσοκαταστολή (40%), καρκίνο (24%), καρδιακή ανεπάρκεια (27%), νεφρική ανεπάρκεια (24%), αναπνευστική ανεπάρκεια (24%).
- Μόνοι έξι από τους 172 δεν είχαν συνοσσηρότητες!
- Εκείνοι που είχαν καλή έκβαση και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο είχαν υψηλό τίτλο εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά της ακίδας, ενώ εκείνοι που έχουν κακή πρόγνωση χαμηλό τίτλο ή καθόλου αντισώματα.
Σημαντικό στοιχείο, που για μία ακόμη φορά αποδεικνύει ότι ο πλήρης εμβολιασμός είναι αποτελεσματικός και έναντι της παραλλαγής Δέλτα: Συνολικά, το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών αυτών ήταν 78%. Σημειώνεται ότι το 40% των ασθενών ήταν ανοσοκατεσταλμένοι και σε αυτούς δυστυχώς γνωρίζουμε ότι ο εμβολιασμός δεν προσφέρει υψηλή προστασία.
Συνεπώς, και η νέα μελέτη δείχνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ο πλήρης εμβολιασμός προσφέρει υψηλή προστασία σε άτομα μεγάλης ηλικίας που έχουν υποκείμενα νοσήματα και μολύνονται από την παραλλαγή Δέλτα.
Πηγή: virus.com.gr