Blog

Ποιο είναι το σχέδιο του νέου προέδρου της ΕΙΝΑΠ – Η πρώτη του συνέντευξη στο DailyPharmaNews

Βασική μας προτεραιότητα από δω και πέρα σαν νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ είναι η συμμετοχή των συναδέλφων στις διαδικασίες, γιατί θεωρούμε ότι εμείς από μόνοι μας με τη λογική της ανάθεσης δεν μπορούμε να τους λύσουμε τα προβλήματα. Πρέπει να δυναμώσουν οι αγώνες, να δυναμώσει η συμμετοχή, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και κυρίως να κατακτήσουμε αυτά που δικαιούμαστε. Και το πρώτο από αυτά είναι αυτό που ζει ο κλάδος μας, αυτό που ζει ο κάθε γιατρός σήμερα, με τον πενιχρό μισθό και κυρίως με τους απαίσιους όρους εργασίας, ειδικότερα οι νέοι συνάδελφοι, οι ειδικευόμενοι που δουλεύουν χωρίς ρεπό, ήλιο με ήλιο, σε ένα ανελέητο τρέξιμο και τις περισσότερες φορές ,χωρίς ένα συγκροτημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ταυτόχρονα θα παλέψουμε για τη μονιμοποίηση των συναδέλφων συμβασιούχων και για τη στελέχωση όλων των ιατρείων, για να μπορούμε να έχουμε ανθρώπινα ωράριο εργασίας και ταυτόχρονα να παρέχουμε τις υπηρεσίες υγείας πού μπορούμε.

Τα παραπάνω δηλώνει στο DailyPharmaNews, στην πρώτη του συνέντευξη ο 42χρονος επικουρικός επιμελητής ΩΡΛ – χειρουργός κεφαλής – τραχήλου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» Γιώργος Σιδέρης, που εξελέγη ομόφωνα τη Δευτέρα πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. Είναι πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν», μέλος του Γενικού Συμβουλίου, της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ,εκλέγεται διαρκώς μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ από το 2016, καθώς επίσης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας-Πρόνοιας της Επιτροπής.

Ο κ. Σιδέρης ξεδιπλώνει τις προθέσεις για το πως θα κινηθεί η ΕΙΝΑΠ την επόμενη μέρα, θίγοντας παράλληλα σημαντικά προβλήματα του κλάδου ενώ ασκεί δριμεία κριτική στη προηγούμενη διοίκηση της ΕΙΝΑΠ για τον τρόπο που τα χειρίστηκε.

Θα καλέσουμε τον κόσμο να μη συμμετέχει στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία

Τι διαφορετικό θα κάνετε από την προηγούμενη διοίκηση του οργάνου σας, προκειμένου να διεκδικήσετε καλύτερες οικονομικές και εργασιακές συνθήκες, όπως μας αναφέρατε, ήταν η πρώτη ερώτηση που θέσαμε στο νέο πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ.

«Η προηγούμενη διοίκηση δεν νομίζουμε ότι άσκησε ποτέ κριτική από μία προοδευτική σκοπιά με βάση τα αιτήματα που είχε ο κλάδος μας. Γινόταν μία κριτική η οποία στην καλύτερη των περιπτώσεων ήταν βολική προς την όποια κυβέρνηση. Με αυτό το δεδομένο αυτό που λέμε εμείς, είναι ότι ο κλάδος μας δεν κινητοποιήθηκε, όσο θα έπρεπε με ευθύνη αυτής της ηγεσίας, απέναντι στα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία και απέναντι στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Και κυρίως δεν διεκδίκησε με όρους μαζικής διεκδίκησης. Αλλά με όρους ψηφίστε με και εγώ που τα έχω καλά με τον τάδε ή τον δείνα υπουργό, θα σας λύσω το μεμονωμένο σας πρόβλημα. Αυτή είναι η κυρίαρχη λογική με την οποία εμείς θα έρθουμε σε ρήξη».

Οπότε εσείς πως θα σταθείτε απέναντι στα απογευματινά χειρουργεία και την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, τίθεται εύλογα το ερώτημα. «Θα καλέσουμε τον κόσμο να αρνηθεί να συμμετάσχει καταρχήν και κυρίως θα καλέσουμε τον κόσμο να παλέψει για να μπορέσει να ανοίξει τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες. Στο δικό μας νοσοκομείο πχ στο Αττικόν οι χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούν καθημερινά είναι έξι ή επτά, στις 14. Και την ίδια ώρα οι ίδιοι συνάδελφοι σε αυτές τις χειρουργικές αίθουσες κάνουν απογευματινά χειρουργεία. Δηλαδή ο κόσμος πληρώνει να χειρουργηθεί από το ίδιο προσωπικό, στις ίδιες αίθουσες, αλλά το απόγευμα. Πρόκειται δηλαδή περί ενός παραλογισμού.

Όσον αφορά την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, θα διεκδικήσουμε να μην κλείσει το ψυχιατρικό νοσοκομείο Δαφνί, να φτιαχτούν σύγχρονες δομές ψυχικής δημόσιας υγείας, πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες, και τριτοβάθμιες, καθώς επίσης να σταματήσει αυτό το αλισβερίσι, που αυτή τη στιγμή οδηγεί και τους ασθενείς και τους υγειονομικούς σε νέους οργανισμούς και με μαθηματική ακρίβεια σε ΜΚΟ και ιδιώτες».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης

Όσον αφορά το ιδιωτικό έργο γιατρών του ΕΣΥ που ήδη έχει ψηφιστεί και γίνεται, ο κ. Σιδέρης αναφέρει ότι «η λύση είναι ο γιατρός να έχει ένα ικανοποιητικό επίπεδο αμοιβών. 

Κανένας συνάδελφος, ο οποίος δουλεύει 7 και 8 ώρες στο νοσοκομείο, δεν έχει ούτε τη διάθεση, ούτε το κουράγιο, τις φυσικές δυνατότητες, να πάει να κάνει ιατρείο τέσσερις με πέντε ώρες. Εμείς θεωρούμε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί χρειάζεται και μπορούν να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για να έχουν ανθρώπινο ωράριο εργασίας και να αμείβονται ανθρώπινα».

Τρία βασικά πράγματα για να λειτουργήσει το εφημεριακό καθεστώς της Αττικής

Για το εφημεριακό καθεστώς στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου και τις αλλαγές που επιχειρούνται από τον περασμένο Νοέμβριο, ο κ. Σιδέρης σχολιάζει: Ό,τι αλχημεία και να κάνει το υπουργείο Υγείας, το εφημεριακό καθεστώς της Αττικής δεν πρόκειται ποτέ να λυθεί αν δεν γίνουν τρία βασικά πράγματα:

Το πρώτο είναι να φτιαχτεί η πρωτοβάθμια γιατί μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών που προσέρχονται στα επείγοντα, θα μπορούσαν να καλυφθούν στην πρωτοβάθμια, αν υπήρχε. Το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι να προσληφθεί το προσωπικό που χρειάζεται, έτσι ο κόσμος να μην ταλαιπωρείται με πολύωρες αναμονές. Γιατί μπορεί σε ένα νοσοκομείο να υπάρχει έλλειψη γιατρών, σε ένα άλλο έλλειψη νοσηλευτών και σε ένα τρίτο έλλειψη μηχανημάτων. Και το τρίτο που χρειάζεται, ειδικά σε κάποιες περιοχές, όπως πχ στη δική μας περιοχή στα δυτικά προάστια, είναι να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν. Να ανοίξει για παράδειγμα το Λοιμωδών, το οποίο θα μπορούσε να ανακουφίσει και τους ασθενείς από τις αναμονές, και το νοσοκομείο από τα ράντζα που ζούμε κάθε 4 μέρες».

Να ανοίξει το Λοιμωδών ως αυτόνομη δομή

Όπως εξηγεί ο κ. Σιδέρης στο άρθρο για τη μεταφορά του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» (Λοιμωδών) από το Κρατικό Νίκαιας στο «Αττικόν»που εντάσσεται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τη σύσταση Συλλόγου Διατροφολόγων – Διαιτολόγων Ελλάδος, δεν διευκρινίζεται τι θα γίνει με το προσωπικό.

«Έχει έναν αφηρημένο όρο από τον οποίο κανείς συνάγει ότι το προσωπικό και των τριών νοσοκομείων Κρατικό Νίκαιας, Λοιμωδών, και Αττικόν θα είναι κάτι σαν ένας περιπλανώμενος θίασος που θα τοποθετείται με βάση τις αποφάσεις του διοικητή της Β’ ΥΠΕ και των διοικητών των νοσοκομείων. Ήδη αντιδρούν σθεναρά οι συνάδελφοι στη Νίκαια, αλλά και εμείς λέμε το εξής:

1.Να αποσυρθεί το συγκεκριμένο άρθρο.

2. Μπορεί και δεν πρέπει να φύγει κανείς από το Αττικόν και από τη Νίκαια, γιατί κανείς δεν περισσεύει.

3. Να ανοίξει το Λοιμωδών ως σύγχρονη δομή με το δικό του προσωπικό και οργανόγραμμα».

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X