Blog

Ποιο είναι το αποτύπωμα της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας στο ΑΕΠ

Το 2022, η φαρμακοβιομηχανία συνεισέφερε 2.295 δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ, επιβεβαιώνοντας τον κυρίαρχο ρόλο που διαδραματίζει ο κλάδος του φαρμάκου στην παγκόσμια οικονομία.

Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από το ανεξάρτητο ινστιτούτο οικονομικής έρευνας WifOR, με εντολή του IFPMA. Η IFPMA αντιπροσωπεύει την καινοτόμο φαρμακευτική βιομηχανία σε διεθνές επίπεδο, έχοντας σχέσεις με τα Ηνωμένα Έθνη και πολυμερείς οργανισμούς.

Οι βασικές πληροφορίες από την έκθεση αφορούν το 2022 και είναι οι εξής:

Απασχόληση: Η βιομηχανία δημιούργησε 74,9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Τα 7,8 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολήθηκαν άμεσα από τη βιομηχανία, 44,7 εκατομμύριες θέσεις εργασίας υποστηρίχθηκαν έμμεσα και 22,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας αναφέρονται στην αλυσίδα εφοδιασμού. Αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζουν τον κρίσιμο ρόλο του κλάδου στη διαχείριση των λειτουργιών της εφοδιαστικής αλυσίδας για την παροχή φαρμακευτικών προϊόντων, στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και στους ασθενείς, παγκοσμίως.

Οικονομική συνεισφορά: Η φαρμακοβιομηχανία συνεισέφερε 2.295 δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Η άμεση συνεισφορά ανέρχεται σε 755 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, που ισοδυναμεί με το 0,7% του εκτιμώμενου παγκόσμιου ΑΕΠ το ίδιο έτος, ή περίπου το ΑΕΠ της Ελβετίας το 2022.  Για κάθε θέση εργασίας που υποστηρίζεται άμεσα από τις δραστηριότητες της φαρμακευτικής βιομηχανίας, υποστηρίχθηκαν επιπλέον 8,54 θέσεις εργασίας στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Ε&Α: Μόνον οι δραστηριότητες Ε&Α του φαρμακευτικού τομέα πρόσθεσαν 227 δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ, φτάνοντας στο 30% της άμεσης συνεισφοράς του στην παγκόσμια οικονομία. Οι δραστηριότητές της Ε&Α απασχόλησαν άμεσα 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αντικατοπτρίζοντας μια αύξηση 175% από το 2014 και απεικονίζοντας το μέγεθος των επενδύσεων του κλάδου στην Ε&Α.

Τα δεδομένα δεν λαμβάνουν υπόψη τα πρόσθετα οικονομικά οφέλη που παρέχουν τα φάρμακα και τα εμβόλια ως αποτέλεσμα της βελτίωσης και της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ανάλυσης, με την αναμενόμενη αύξηση των χρόνιων ασθενειών, τη γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, τις ασθένειες που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή και την αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης νέων ιογενών ασθενειών και τη μικροβιακή αντοχή, υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να θεωρηθεί η υγειονομική περίθαλψη ως επένδυση από χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι επενδύσεις στην υγεία δημιουργούν αξία μέσω θετικών αποδόσεων για τον τομέα της υγείας, την οικονομία, την απασχόληση και, συνολικά, για τον πλούτο της κοινωνίας.

Πηγές:
www.ifpma.org

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X